Implantul dentar, secretul zâmbetelor perfecte. Ghidul complet al procedurii și îngrijirii post-tratament

22 mai, 2024

Despre implantul dentar se poate spune că este una dintre soluțiile populare și eficiente pe care le ai la dispoziție atunci când vine vorba de înlocuirea dinților lipsă și restabilirea unui zâmbet sănătos.

okmagazine jpg

Există secrete ale unui zâmbet perfect, iar acestea sunt legate de implantul dentar. Din acest ghid vei afla cele mai importante detalii legate de procedura de implant dentar și de îngrijirea post-tratament, astfel încât să te poți bucura de beneficiile unui zâmbet radiant.

Ce reprezintă implantul dentar?

Un implant dentar constă în realizarea unor intervenții chirurgicale care au drept scop înlocuirea dinților lipsă. Acesta este inserat în osul maxilar sau mandibular, servind ca o rădăcină artificială pentru coroana dentară. De regulă, implantul este realizat din titan, acesta fiind un material biocompatibil care se integrează cu succes în os, oferind baza solidă de care coroana are nevoie.

Etape în procedura de implant dentar

Procedura de implant dentar constă în parcurgerea, într-o clinică stomatologică, a unor anumite etape. Înainte de toate, este necesară evaluarea în mod detaliat a sănătății orale a pacientului. Este urmărită, în această primă etapă, identificarea unor aspecte care cataloghează pacientul drept potrivit pentru implant. Evaluarea detaliată implică inclusiv realizarea unor investigații radiologice în vederea evaluării calității și cantității osului.

Dacă pacientul prezintă toate condițiile necesare acestei proceduri, se trece la următoarea etapă, respectiv cea chirurgicală. Este momentul în care este inserat implantul propriu-zis în osul maxilar sau mandibular, sub anestezie locală sau generală, în funcție de complexitatea cazului și preferințele pacientului.

Odată inserat implantul, pacientul va trece prin perioada de vindecare, perioadă în care are loc integrarea treptată a osului – proces cunoscut sub denumirea de osteointegrare.

După vindecarea și stabilizarea implantului, se montează un mic conector atașat acestuia care servește drept bază pentru coroana dentară. Acesta trebuie să se potrivească perfect cu implantul pentru a asigura distribuția uniformă a forțelor pe implant și pentru evitarea apariției unor complicații ulterioare.

În ultima etapă are loc realizarea și montarea coroanei dentare personalizate. Dinții pacientului sunt amprentați în mod precis, ulterior coroana fiind realizată din materiale precum ceramică sau zirconiu, astfel încât aspectul final să fie unul natural, cu o funcționalitate optimă.

Îngrijire post-tratament

Este necesară îngrijirea post-tratament după intervenția de implant dentar? Pentru a asigura vindecarea adecvată și pentru a menține sănătatea orală pe termen lung, da, este necesară asigurarea unei îngrijiri adecvate. Odată ce procedura de implant a fost finalizată, este nevoie ca pacientul să respecte cu strictețe anumite instrucțiuni pe care medicul specialist le oferă. Acestea au mai ales scopul de evitare a unor eventuale complicații, dar și de promovare a vindecării rapide a țesuturilor.

Igiena orală riguroasă pe care pacientul trebuie să o mențină este unul dintre cele mai importante aspecte din această perspectivă. Pacientul trebuie să continue să își perieze dinții de cel puțin două ori pe zi, cu o periuță cu dinți moi și cu pastă de dinți non-abrazivă. Ața dentară și alte instrumente de curățare interdentară sunt recomandate pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare din zonele mai greu accesibile.

Este recomandată, totodată, evitarea unor obiceiuri nesănătoase: de exemplu, fumatul sau mestecatul de gumă. Și consumul de alimente sau băuturi extrem de fierbinți sau reci trebuie evitat în primele zile după intervenție, pentru că se dorește evitarea disconfortului și protecția zonei implantului.

Vizitele regulate la stomatolog sunt importante în vederea monitorizării evoluției vindecării, dar și pentru identificarea din timp a unor eventuale probleme. Doar un medic specialist poate oferi cele mai bune sfaturi în vederea unei îngrijiri personalizate, astfel încât să poată fi menținute rezultatele excelente pe care le poți obține prin această intervenție de implant dentar.

Beneficiile oferite de procedura de implant dentar

Pentru că purtarea unui aparat dentar a devenit extrem de populară, fiind pentru mulți unica salvare pentru a avea o dantură perfectă, și procedura de implant dentar a devenit extrem de cunoscută, tot prin beneficiile oferite.

Înainte de toate, acesta oferă o funcționalitate similară cu cea a dinților naturali, ceea ce îi permite pacientului să mestece și să muște fără disconfort, fără restricții. Pentru că seamănă și se comportă ca un dinte natural, implantul dentar oferă un aspect estetic plăcut, ceea ce poate duce la îmbunătățirea încrederii și stimei de sine a pacientului.

Lipsa unui dinte poate duce la resorbția osului în zona respectivă, însă implantul dentar stimulează osul maxilarului sau mandibulei, asigurând astfel menținerea integrității osoase.

Și pentru că este conceput să reziste ani de zile sau chiar pe viață, implantul dentar se transformă într-o investiție valoroasă pe termen lung în sănătatea orală.

Despre implant se poate spune, așadar, că reprezintă o soluție avansată și eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă, în vederea restabilirii unui zâmbet sănătos și atrăgător. Este importantă înțelegerea completă a procedurii și a îngrijirii post-tratament și te poți bucura apoi de beneficiile de durată oferite de un zâmbet perfect.Recente pe Ok! Magazine

”A fost o fată ca niciodată”, operetă experimentală în premieră națională
Bruce Dickinson BD 2024 new photo clean jpg
untold festival
Nationala Feminina de Fotbal a Romaniei 1 optimized 3000 jpg
featured image jpg
Okmagazine ro (2) jpg
persoane in sala de fitness 1119522776 jpg
Cu și despre femei Lucruri benefice pentru corpul tău în care merită să investești bani jpg
shutterstock 668593321 jpg
Majda Aboulumosha   Insta (5) jpg
Richard Dreyfuss   GettyImages 539134246 jpg
Bruce Dickinson BD 2024 new photo clean jpg
image 123650291 JPG
EtMnWfl   Imgur jpg
Meghan Markle în Nigeria profimedia 0871671544 jpg
okmagazine ro (2) jpg
Iquos mov (1) jpg
Ești fan muzică rock Unde poți asculta muzică live în București jpg