Importanța ochelarilor pentru condus noaptea

26 mai, 2023

Condusul pe timp de noapte este o experiență stresantă pentru mulți șoferi din cauza mediului întunecat și din cauza expunerii ochilor la strălucirea luminilor din jur.

shutterstock 225570979 jpg

Pentru a ameliora acest stres, de-a lungul timpului au fost creați ochelari special pentru condusul pe timp de noapte, care au avut ca obiectiv reducerea strălucirii și relaxarea ochilor.

Află în continuare despre aceste tipuri de ochelari și importanța lor, pentru a fi la curent cu toate optiunile pe care le ai la dispoziție

Condusul pe timp de noapte și dificultățile întâmpinate

Pentru a evidenția rolul ochelarilor pentru condus noaptea este important de menționat problemele cele mai des întâmpinate de către șoferii care au activitate în această perioadă.

Motivele pentru care mulți șoferi consideră condusul pe timp de noapte mai dificil și mai stresant includ:

 • Strălucirea cauzată de farurile mașinilor, a reclamelor publicitare sau pur și simplu a luminilor de pe stradă;
 • Vizibilitate generală redusă din cauza mediului întunecat;
 • DIficultate în observarea informațiilor de pe bordul mașinii;
 • Amplificarea luminilor stralucitoare și apariția aurelor luminoase, atunci când șoferul suferă de astigmatism;
 • Dificultate mai mare în observarea pietonilor, a semnelor de circulație și a obstacolelor de pe drum, atunci când șoferul suferă de miopie;
 • Incapacitatea de a conduce și de a funcționa corespunzător în medii întunecate, atunci când persoana suferă de nictalopie.

Deoarece vederea încețoșată, vizibilitatea redusă, strălucirea și vederea periferică necorespunzătoare pot crește semnificativ riscul de producere a unui accident, este indicată purtarea ochelarilor recomandați de către optometrist.

Importanța ochelarilor de condus noaptea

Dacă întâmpini problemele de mai sus în timpul condusului pe timp de noapte este indicat să te programezi pentru  o consultație optometrică.

În urma testelor efectuate, specialistul poate determina dacă ai nevoie de ochelari de vedere corectori pentru potențiale probleme de refracție (miopie, astigmatism sau hipertetropie) sau dacă suferi de nictalopie.

Chiar dacă există lentile galbene asociate cu îmbunătățirea condusului pe timp de noapte, eficiența acestora depinde de nunță (mai închisă sau mai deschisă). Discută cu un specialist despre riscurile și beneficiile acestor tipuri de lentile, pentru a primi cele mai sigure informații.

De cele mai multe ori, optometristul va recomanda ochelari de vedere pentru corectarea problemelor de refracție, pe care va adauga apoi un strat adițional anti-strălucire. Prin aceasta combinație, condusul pe timp de noapte va fi mult mai ușor și mai relaxant întrucât vederea va fi mai clară, iar strălucirea luminilor din jur va fi mai atenuată.

Deoarece nu toți ochelarii care blochează lumina intensă și strălucirea sunt indicați pentru condusul pe timp de noapte, este important de discutat cu un specialist pentru a primi recomandările corespunzătoare.

Alte metode prin care poți îmbunătăți condusul pe timp de noapte

Pe lângă vizibilitatea redusă din cauza mediului întunecat, celelalte probleme întâmpinate au de a face cu strălucirea luminilor și vederea încețoșată. Ca urmare, orice schimbare care poate reduce aceste două probleme poate crea o experiență mai plăcută în timpul condusului noaptea.

Câteva metode prin care se poate obține o vizibilitate mai bună includ:

 • Menținerea curată a parbrizului, întrucât murdăria poate amplifica mărimea aurelor luminoase și poate încețoșa obiectele din jur;
 • Înlocuirea regulată a ștergătoarelor de parbriz;
 • Menținerea curată a farurilor, pentru a crea cât mai multă lumină;
 • Curățarea lentilelor ochelarilor, întrucât murdăria și petele de unsoare pot reduce semnificativ calitatea vederii.

Toate aceste metode, împreună cu purtarea ochelarilor pentru condusul pe timp de noapte pot ameliora stresul general prezentat și pot reduce din suprasolicitarea ochilor.

Discută cu un optometrist dacă prezinți probleme vizuale pe timp de noapte, pentru a primi atenția necesară și recomandările corespunzătoare!Recente pe Ok! Magazine

Taxonomia UE  ce este și cum influențează afacerile jpg
CandA jpg
par sanatos si ingrijit jpg
SAGA Rave Plane KV png
shutterstock 484889965 jpg
untold 2023 jpeg
carti pentru copii (1) jpg
marionnaud@okmagazine ro jpg
cadou jpg
shutterstock 1710438655 jpg
Concertul reprogramat al lui Robbie (2) png
Karpatia Pony Show 2023 (1) jpg
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval jpg
SAGA x MAI jpg
high angle hen sitting hay farm jpg
Top 6 berarii din Bucuresti la care sa mergi vara aceasta jpg
Lucuri pe care le poți face ca să ai grijă de tine atunci când ai un bebeluș jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck jpg