Încerci să rămâi însărcinată? Iată cum poți să ai un test de sarcină pozitiv mai repede
Pregătirea pentru a rămâne însărcinată este incitantă, dar aduce cu sine și o parte de îngrijorări și griji. Ce puteți face pentru a vă oferi cele mai bune șanse? Ar trebui să vă schimbați dieta și stilul de viață? Cum știi care sunt zilele în care ești fertilă? Când este momentul să faci un test de sarcină?
Acestea sunt întrebări importante atunci când planificați o sarcină. Iată câteva sfaturi și recomandări pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru sarcină.
Întreruperea contracepției
Unul dintre primii pași pentru a rămâne însărcinată este, evident, să nu mai folosești contracepția. În cazul metodelor contraceptive hormonale, cum ar fi pilula sau DIU, revenirea la fertilitate este, de obicei, destul de rapidă. Cu toate acestea, acest interval de timp este mai lung în cazul injecțiilor contraceptive, deoarece trebuie să așteptați sfârșitul efectului acestora, care poate dura câteva luni până să poți să încerci să rămâi însărcinată și să ai un test de sarcină pozitiv.
Ciclul menstrual și ovulația: cum se calculează perioada fertilă?
Pentru a vă calcula perioada fertilă și ovulația, este important să vă cunoașteți și să vă înțelegeți ciclul menstrual. Există multe concepții greșite despre menstruație și fertilitate, așa că multe femei nu cunosc data exactă a ovulației și a perioadei fertile. Adevărul este că perioada fertilă a unei femei este destul de scurtă, așa că doar să faci sex la câteva zile distanță, pentru că tu crezi că este "momentul potrivit", dar nu este, este suficient pentru a preveni sarcina și a pierde câteva luni! Important este să știi exact când ești fertilă și astfel este posibil să ai un test de sarcină pozitiv mai repede decât ai fi crezut.
Faptul că vorbim adesea de cicluri de 28 de zile cu ovulație în ziua 14 dă impresia că ovulația are loc întotdeauna "la mijlocul" ciclului. Nu este cazul. În primul rând, este important de știut că ciclul menstrual are două faze: înainte și după ovulație.
Prima fază poate fi mai lungă sau mai scurtă - această fază va varia cel mai mult între ciclurile scurte și cele lungi. De exemplu, această fază poate fi scurtă, de 9-10 zile, pentru femeile cu cicluri foarte scurte, dar poate fi și de 20-21 de zile pentru femeile cu cicluri mai lungi.
Cea de-a doua fază, are mai puține variații și rămâne în jur de 14 zile (în unele cazuri poate fi de 13 sau 15 zile, dar asta e tot).
Mai exact, perioada fertilă include cele 2 zile dinaintea ovulației și ziua ovulației. În această perioadă aveți cele mai mari șanse de a concepe.
Acid folic
Acidul folic joacă un rol foarte important în dezvoltarea fătului și reduce riscul ca acesta să dezvolte malformații congenitale. Cunoscut și sub numele de acid folic și vitamina B9, acidul folic se găsește în anumite alimente, cum ar fi legumele verzi, leguminoasele și produsele cerealiere.
Cu toate acestea, deoarece este foarte dificil să se atingă dozele recomandate doar prin alimentație, este recomandabil să se înceapă să se ia suplimente de acid folic cu cel puțin 3 luni înainte de a rămâne însărcinată și să se continue pe toată durata sarcinii.
Măsuri preventive care trebuie adoptate
De asemenea, este important să luați anumite măsuri de precauție atunci când încercați să rămâneți însărcinată. De ce? Pentru că poate dura cel puțin câteva săptămâni înainte de obține un test de sarcină pozitiv și a ști exact dacă sunteți însărcinată sau nu. Primele câteva săptămâni de sarcină sunt cele mai critice pentru dezvoltarea copilului. Prin urmare, cel mai bine este să adoptați obiceiurile de viață ale unei femei însărcinate, chiar dacă nu sunteți încă însărcinată. Este necesar să nu consumați alcool, să nu fumați, să vă verificați medicamentele, să reduceți consumul de cafeină și să mâncați sănătos.