Iuliana Tudor şi Camelia Potec au sărbătorit Centenarul la The Grand Heritage FOTO
Cine ar fi putut reprezenta mai bine valorile naţionale decât o iubitoare de folclor şi o campioană mondială? Iată-le celebrând românismul la unul dintre evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri.
The Grand Heritage - Primii 100 de ani, expoziţia aniversară dedicată artei şi a tradiţiilor populare organizată de JW Marriott Bucharest Grand Hotel în cadrul galeriei The Grand Avenue, este un proiect menit să întregească spiritul autentic românesc, în an de sărbătoare, astfel încât fiecare român să se bucure de originea sa, de frumuseţea ţării sale şi de oamenii care trăiesc în arealul strămoşesc.
Astfel, în cadrul expoziţiei The Grand Heritage au expus şase meşteri populari: Elena Constantin - specializată în pictura icoanelor pe sticlă, Mihaela Bădescu - specializată în pictura icoanelor pe lemn şi pietre semipreţioase, Andreea Sachelia Moga - colecţionar de costume populare, Rozica Măldărăşeanu - specializată în covoare şi ţesături manuale, Nicoleta Elena şi Ion Mitroi - artişti specializaţi în ceramica de Cucuteni, Jorj Dimitriu - meşter specializat în prelucrarea artistică a lemnului), artişti recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional pentru originalitatea creaţiilor, alături de cei de la Metal Creativ, care au dezvăluit publicului piese de mobilier tradiţionale interpretate într-o manieră modernă, precum şi lucrările artistului Alex Robciuc, unul dintre cei mai talentaţi fotografi peisagişti din România.
Expoziţia The Grand Heritage - Primii 100 de ani a beneficiat de prezenţa Iulianei Tudor, binecunoscuta prezentatoare şi realizatoare de televiziune, a Cameliei Potec, campioană olimplică la nataţie, precum şi a Doinei Işfănoni, reputat istoric de artă şi cercetător etnolog.
Iuliana Tudor: “Îmi doresc pentru România, acum, în prag de Centenar, să îşi redescopere adevăratele valori şi să aşeze noţiunea de respect drept piatră de temelie pentru construcţia pe care o vom lăsa generaţiilor care vor veni. Numai aşa vom reuşi să transformăm visul înaintaşilor noştri în realitatea pe care o dorim pentru cei care vor duce mai departe numele de România.”
Camelia Potec: “Copiii noştri au nevoie de valori reale şi de modele în viaţă. Din acest an, am devenit părinte şi sunt conştientă că acest lucru este cea mai mare responsabilitate din lume. Aşa că am ajuns să fiu mult mai atentă la ceea ce lăsăm în urmă şi care este rolul nostru în societatea în care trăim. Pentru mine, fundaţia “Camelia Potec” va deveni instrumentul prin care voi susţine viitorul copiilor noştri, modul meu de a mulţumi românilor pentru tot sprijinul pe care mi l-au oferit de-a lungul carierei. Nimic nu este mai important în afară de modul în care ne îngrijim de viitorul copiilor. Ei sunt moştenirea noastră cea mai de preţ!”
Doina Işfănoni: “Moştenirea este darul pe care, primindu-l de la înaintaşi, îţi deschide poarta spre amintiri memorabile. Darul ne aduce bucuria legăturii cu cel ce l-a făcut şi, prin acesta, cu un teritoriu şi un sistem de valori spirituale inconfundabile. Cultura tradiţională este un asemenea dar, al înaintaşilor pentru contemporani; de câte ori o întâlnim, ne aduce mesajul strămoşilor şi înţelepciunea acestora. Este ştiinţă, măiestrie, sensibilitate, artă în fiecare costum, scoarţă, oală, icoană, ladă de zestre sau furcă de tors. Cei care astăzi continuă să făurească, după canonul tradiţiei, asemenea piese, ne dăruiesc şansa comunicării şi comuniunii cu înaintaşii, conferindu-ne identitate şi originalitate.”
Evenimentul s-a încheiat cu un mini-recital al corului “Sunete Vesele”, care a încântat audienţa cu cele câteva melodii româneşti, interpretate de copii într-o manieră plină de emoţie şi talent. (vezi galeria foto)
Proiectul The Grand Heritage a luat fiinţă în 2017 şi este un concept cultural al SCH Grand, sub egida căruia sunt susţinute valorile autentic româneşti, precum şi expresia artistică în toate formele sale.