Joseph Jackson: Impresarul tiran

21 iulie, 2018
Exclusif    Joe Jackson, invité sur la terrasse Sandra and Co lors du 68ème festival international du film de Cannes jpeg

A fost cel mai bun manager muzical din toate timpurile, care a format trupa fenomen The Jackson 5. L-a transformat pe Michael Jackson în Regele Pop şi pe Janet Jackson, într-un superstar internaţional. Dar cu ce preţ plătit chiar de familia sa?

Joseph Jackson

Pe 2 iulie, cel mai mare impresar din showbiz a fost condus pe ultimul său drum. Avea 89 de ani şi pierduse lupta cu cancerul de pancreas, cu care fusese diagnosticat în urmă cu numai câteva luni. În ianuarie, când i-a fost prezentată situaţia medicală deloc optimistă, bătrânul patriarh al dinastiei Jackson şi-a făcut mea culpa în faţa copiilor săi.

Le-a cerut iertare pentru duritatea cu care s-a purtat în copilăria lor şi pentru pedepsele fizice aplicate lui Michael, Janet, La Toya, Jermaine, Rebbie, Jackie, Tito, Randy şi Marlon. Prea târziu pentru cel mai cunoscut fiu al său, Michael, care a decedat prematur în 2009, în urma unei supradoze de medicamente, şi care îi condamnase cel mai aspru metodele disciplinare! Cei opt copii Jackson rămaşi în viaţă, însă, pare că şi-au iertat tatăl, dacă e să ne luăm după tristeţea afişată la înmormântarea acestuia.

„Niciunul dintre noi n-ar fi fost unde suntem astăzi dacă nu existai tu“, şi-a exprimat Paris (20), fiica lui MJ, regretul cu privire la dispariţia bunicului ei, iar fratele ei, Prince (21), îi ţine isonul: „Şi-a crescut foarte bine copiii! Dacă Joe nu avea grijă de ei, ajungeau prin cine ştie ce găşti de cartier sau, mai rău, morţi“.

„Ne-ai făcut una dintre cele mai faimoase familii din lume, iar pentru asta îţi sunt extrem de recunoscătoare“, i-a adresat şi La Toya (62) câteva cuvinte răposatului ei tată. Cea din urmă membră a familiei care şi-a luat „Adio!“ de la Joe Jackson pe social media a fost Janet Jackson. După ce a postat o fotografie alb-negru cu ea şi tatăl ei, de pe vremea când era doar o fetiţă, artista de 52 de ani le-a mulţumit, pe 4 iulie, fanilor pentru sprijinul lor: „A fost o săptămână destul de grea!“. Bine punctat, având în vedere că nici măcar înmormântarea controversatului manager muzical n-a avut loc fără tensiuni şi divergenţe în familie.

După ce şi-au exprimat public părerile de rău cu privire la pierderea faimosului patriarh, Janet şi nepoata ei, Paris, au început o mică dispută chiar la căpătâiul decedatului. De ce-o învinuieşte Paris pe mătuşa ei? Că n-ar fi petrecut destul timp lângă patul de spital al lui Joe, în ultimele lui zile de viaţă, şi că prea a dat din colţ în colţ atunci când s-a discutat, în familie, cine şi cum va achita costurile înmormântării. E simplu pentru tânăra şi prea categorica Paris să acuze şi să judece cât mai subiectiv relaţia pe care ea consideră că Janet ar fi trebuit s-o aibă cu tatăl ei. Dar fiica lui Michael n-a fost de faţă la tot chinul pe care l-a îndurat mătuşa ei în copilărie, nu-şi imaginează magnitudinea suferinţei cauzate de un părinte atât de autoritar şi agresiv precum a fost Joe. La fel cum nici Taj (44), fiul lui Tito Jackson, nu poate înţelege cum de s-a putut prezenta La Toya la ceremonia funerară a bunicului său, când ea a publicat, în 1991, o autobiografie în care a vorbit despre abuzul fizic şi sexual al lui Joe asupra ei. Pentru prea imaturul Taj, dezvăluirile La Toyei sunt pure fabulaţii, însă pentru presupusa victimă reprezintă propriul infern.

Joe şi soţia lui, Katherine

Multă lume a găsit circumstanţe atenuante comportamentului dur pe care l-a avut cel mai mare impresar din industria muzicală în relaţia cu copiii lui. Până şi soţia lui, Katherine (88), care a intentat divorţ de el de două ori şi tot de atâtea ori s-a răzgândit, i-a găsit scuza perfectă: „Pe vremea aceea, aşa îşi creşteau negrii copiii“. Şi suntem conştienţi de faptul că vremurile nu au fost favorabile unui bărbat de culoare care a venit pe lume în­­­ 1928, în Arkansas, şi al cărui bunic a fost sclav. Ba mai mult, a avut şi o copilărie singuratică şi o adolescenţă marcată din plin de despărţirea părinţilor. Iar frustrările s-au adunat pe măsură ce-au trecut anii.

După ce a stat cu tatăl lui în California, post-despărţirea părinţilor, s-a mutat cu cei patru fraţi şi mama lui în Chicago ca să-şi planifice, plin de speranţe, viitorul. Îşi dorea să devină boxer profesionist, însă visul lui n-a devenit realitate din simplul motiv că s-a însurat la o vârstă fragedă şi a devenit, la fel de repede, tată. A luat-o de soţie pe Katherine Scruse (dar asta numai după ce a divorţat de tânăra cu care era deja însurat la 18 ani!), care i-a şi făcut opt copii în numai opt ani.

Presat de responsabilităţile părinteşti, capul familiei s-a văzut nevoit să-şi găsească un serviciu cu normă î­ntreagă, pentru a-şi întreţine familia numeroasă. S-a angajat la oţelărie şi şi-a abandonat astfel visul de-a câştiga meciuri în ringul de box sau de-a da lovitura în showbiz. Cânta la chitară în trupa blues The Falcons, însă a renunţat la muzică după o perioadă destul de îndelungată în care n-a reuşit să convingă nicio casă de producţie să semneze vreun contract cu ei.

Din fericire, a găsit o metodă alternativă de-a lucra în entertainment! Prin intermediul copiilor lui. La începutul anilor ’60, a descoperit, într-o bună zi, talentul muzical al lui Tito, care n-avea pe-atunci mai mult de 9 ani. De fapt, băiatul rupsese o coardă din chitara tatălui şi a fost pedepsit de acesta… să cânte la ea. Spre uimirea lui Joe, Tito a dat o reprezenţaţie de zile mari, ceea ce l-a determinat pe Jackson Sr. să formeze o trupă compusă din Jermaine, Jackie şi, bineînţeles, Tito. Se numea The Jackson Brothers şi ulterior şi-a extins componenţa cu Marlon şi micuţul Michael.

Cinci ani mai târziu, The Jackson 5 (cum a fost redenumită formaţia) a susţinut un spectacol în sala de concerte destinată artiştilor de culoare, Apollo Theatre din New York, iar în 1969, a semnat un contract cu renumita casă de producţie Motown Records.

The Jackson family

LA MADISON SQUARE GARDEN: JACKSON FIVE -  în timpul Jackson 5 Victory Tour

Restul este istorie! Pentru că exact asta au făcut cei cinci băieţi de culoare chiar de la prima lor piesă lansată. I Want You Back a intrat în clasamentele muzicale direct pe primul loc, la fel ca toate celelalte patru single-uri care au urmat. Trupa a stabilit un record mondial, înregistrând vânzări astronomice – zece milioane de albume în numai zece luni! Cu alte cuvinte, membrii grupului condus de un băiat de numai 11 ani – care avea, însă, o voce ieşită din comun – au devenit, peste noapte, superstaruri. Iar Joe Jackson, managerul lor, nu-şi mai încăpea în piele de încântare! Boxerul şi muzicianul ratat avea, în sfârşit, succes! Şi i-a plăcut atât de mult gustul lui, încât a încercat să-l menţină aproape cu orice preţ.

Fericirea afişată de familia Jackson în fiecare interviu, pictorial şi la toate evenimentele la care îşi făcea apariţia nu era nimic mai mult decât o faţadă. Impresarul băieţilor devenea, pe an ce trecea, tot mai autoritar, pretinzând tot mai mult de la copiii săi. A fost visul lui de-a da lovitura în showbiz, iar acum devenise obsesia lui să se menţină în top.

Întreaga familie s-a mutat în California, la noile instrucţiuni ale lui Joe. El aducea banii în casă, el dicta regulile. Încă de la început, şi-a impus personalitatea puternică şi nimeni nu avea nimic de obiectat. De fapt, nu îndrăznea. Îi obliga pe copii să repete zi de zi până la perfecţiune, spunea el. În realitate, se ajungea adesea la o epuizare şi-o frustrare evidente. Iar situaţia n-a făcut decât să se înrăutăţească.

Începând cu anii ’70, corecţiile fizice erau deja la ordinea zilei. Micul Michael a fost şi cel mai curajos dintre fraţii Jackson. La maturitate, când se bucura deja de statutul de superstar internaţional, MJ a dezvăluit bătăile crunte pe care copiii Jackson le încasau de fiecare dată când greşeau o notă sau vreun pas de dans. Mai mult, Joe găsise o plăcere malefică în a-şi bate joc de felul în care arăta Michael. Îi spunea că e urât, că avea un nas borcănat îngrozitor şi făcea glume nesărate despre vitiligo-ul de care suferea MJ.

Devenit, la scurt timp de la înfiinţare, senzaţia trupei Jackson 5, Michael a început să prindă încredere în sine şi, pe la sfârşitul anilor ’70, s-a desprins complet de managerul obsedat de control. Avea 21 de ani şi un viitor de excepţie în faţa sa. A devenit cel mai mare artist solo al deceniilor care au urmat şi, de fapt, unul dintre cei mai talentaţi cântăreţi ai tuturor timpurilor.

După ce l-a pierdut pe Michael din strânsoarea lasoului său, Joe şi-a îndreptat atenţia către Janet. I-a modelat şi ei cariera internaţională, dar în acelaşi mod regretabil, din păcate. Cu toate că a declarat public că ea nu a fost abuzată fizic de tatăl ei, Janet a recunoscut, în 2011, că n-a avut deloc o relaţie bună cu părintele ei: „Cred că îşi doreşte tot binele din lume pentru copiii lui, însă nu asta e metoda bună pentru a obţine aşa ceva“.

Janet Jackson, în 1972, alături de tatăl ei.

Pe de altă parte, La Toya a dus mai departe dezvăluirile şocante despre tatăl şi managerul lor, în autobiografia publicată în 1991, când a făcut cunoscut lumii întregi că Joe nu numai că şi-a bătut copiii, dar le-a şi molestat sexual pe ea şi pe sora ei mai mare, Rebbie (68): „Când vezi că tatăl tău se dă jos din patul pe care îl împarte cu soţia lui şi se bagă în pat cu fiica lui şi o auzi pe mama spunând: «Nu, Joe, nu în seara asta. Lasă-o să se odihnească, las-o în pace că e obosită», te scoate complet din minţi!“.

Mai târziu, La Toya a regretat acuzaţiile făcute: „Eram tânără atunci şi influenţată de tot felul de oameni care nici măcar n-aveau ce căuta în viaţa mea. M-am răzbunat pe tata, pe ambii mei părinţi de fapt…“. Ce înseamnă asta? A negat cumva agresiunea sexuală, a cedat oare presiunilor pe care „agresorul“ ei i le-o fi făcut după publicarea adevărului sau mărturiile ei absolut uimitoare n-au fost, de la bun început, decât o strategie eficientă de a-şi vinde mai bine cartea?

Janet şi LaToya Jackson, în 1983.

Joe Jackson, în 2015

În ciuda tuturor acuzaţiilor grave aduse lui Joe din toate părţile, loiala Katherine i-a stat alături. Chiar şi în 1974, când acesta a făcut un copil cu o secretară cu 20 de ani mai tânără decât el, Cheryl Terrell pe numele ei. Joh’Vonnie (43) este copilul din flori al lui Joe cu Cheryl, care au avut o relaţie secretă întinsă pe 25 de ani. Vorba vine „secretă“, pentru că soţia lui ştia de aventura lui şi chiar ajunsese să se împace cu ideea că-şi împarte partenerul cu altă femeie.

Nu cu mulţi ani în urmă, Katherine a vorbit împăciuitor despre soţul ei, care făcea vizite regulate la cealaltă familie a lui, îl copleşea cu cadouri pe cel de-al unsprezecelea copil al său şi îşi petrecea bună parte din timp îngrijind grădina cu amanta lui. Dar cum Dumnezeului să treci cu seninătate peste astfel de fapte strigătoare la cer?! Chiar religia şi apartenenţa lui Katherine la cultul Martorii lui Iehova i-au insuflat puterea de a o accepta pe amanta soţului ei şi pe copilul lor din flori.

Surprinzător sau nu, cea de-a doua familie a lui Joe a avut parte de mai multă căldură din partea lui decât prima, cea faimoasă şi plină de bani. După spusele lui Joh’Vonnie, ea este singurul lui copil căruia Joe i-a permis să îi spună „tată“, toţi ceilalţi 9, proveniţi din mariajul cu Katherine (pentru că al zecelea, Brandon, a murit la naştere), i-au spus tot timpul Joseph. „Asta îi întăreşte“, credea el. Da’ de unde?! A fost încă un lucru care i-a dezbinat.

Până în 2009, când Regele Pop a plecat dintre noi, Joe a reuşit să-şi îndepărteze familia pe care a dus-o tot el pe culmile succesului. A fost scos complet din testamentul lui MJ, ceea ce a fost pentru el o lovitură aproape la fel de dură ca cele pe care i le-a aplicat chiar el, în trecut, fiului său. Şi asta în timp ce soţia lui primeşte şi-n ziua de astăzi câte un milion de dolari anual din averea de peste un miliard de dolari pe care a strâns-o Michael Jackson în timpul vieţii lui şi, mai ales, post-mortem. Nu-i de mirare că Joe a contestat la tribunal decizia regretatului megastar şi că a încercat neîncetat să profite financiar de pe urma celui mai faimos şi mai bogat dintre copiii săi!

Astfel, a pretins – şi primit! – un tarif de 50.000 de dolari pentru fiecare apariţie în presă, unde a vorbit despre cel mai cunoscut fiu al său, şi a scos la vânzare diverse produse cu chipul lui MJ pe ele. Josnic? Negreşit! Mai ales pentru că Jackson Sr. n-a ridicat un deget toată viaţa lui ca să-şi îndrepte greşelile făcute tocmai celor exploataţi de el. Dimpotrivă! Parcă a tot adăugat la răul comis deja. Chiar şi-n ultimii lui ani de viaţă, şi-a păstrat atitudinea rece şi autoritară şi mult blamatul control asupra familiei lui.

La 89 de ani şi afectat tot mai mult de boala incurabilă care i-a adus, pe 27 iunie, sfârşitul, Joe şi-a găsit, totuşi, puterea de-a le interzice fiicelor Rebbie şi Janet şi soţiei Katherine accesul în spitalul în care era internat. Cel puţin asta spune Jermaine (63) oricărui jurnalist este dispus să-l asculte. „Nimeni nu ştia ce se întâmpla cu el. N-ar fi trebuit să implorăm să ne vedem tatăl aflat pe patul de moarte“, explică acesta. „Mama şi-a făcut un milion de griji. Tot ce voiam era să fim alături de el în ultimele lui zile de viaţă“.

E limpede pentru toată lumea că instrucţiunile de-a ţine la distanţă anumiţi membri de familie au fost date chiar de Joe. Era felul lui bolnăvicios de a-şi domina familia. Nu degeaba spunea MJ că i se făcea fizic rău atunci când îşi vedea tatăl. „O, da, vomita pe tot drumul făcut până la bancă!“, îşi lua el fiul peste picior. „I-am învăţat să fie puternici, asta am făcut“, a conchis Joe. „Aceşti copii au crescut într-un cartier în care copiii făceau parte din găşti şi se apucau de traficat şi consumat droguri…“, a încercat faimosul manager să-şi explice discutabila metodă de educaţie. „Nu voiam să fie nişte pămpălăi. Pe Michael îl biciuiam cu o curea, dar nu l-am bătut niciodată“. Iar biciuirea e mângâiere?!

Joe şi Michael Jackson

Ironic sau nu, Joseph Jackson se odihneşte acum chiar lângă fiul care nu l-a mai vrut alături în vecii vecilor. A fost înmormântat, pe 2 iulie, în cimitirul Forest Lawn, din Glendale, unde trupul neînsufleţit al Regelui Pop a fost depus încă din 2009. Joe Jackson a intrat în istorie ca tiranul care a creat o dinastie pop şi a distrus o familie în tot acest timp. Este cunoscut pentru crearea celei mai faimoase familii muzicale din epoca modernă, dar nu poate fi uitat nici pentru abuzul comis asupra propriilor progenituri, pe care le-a exploatat chiar şi-n ultimii săi ani de viaţă. Şi ce viaţă! Alexandra RotărescuRecente pe Ok! Magazine

Phytoviron 1 jpg
Mireasa 17 jpg
Soția lui Flick1 jpg
Serban Huidu la 40 de intrebari cu Denise Rifai (1) JPG
madonna Foto  Getty Images Hello! webp
Carlos Slim Helu isi vinde proprietatea din New York   profimedia 0751129206 jpg
5 monica lewinsky 2 jpg jpeg
FotoJetDelia și Raluka jpg
avanpremiera romina (13) jpeg
Jennifer Garner, Getty (4) jpg
Georgina Rodriguez la Joy Awards in Riad, Arabia Saudita   Instagram (2) jpg
cub carmen brumă png
Sursa de imagine Dmitri Gromov Shutterstock com jpg
Ai răcit și vrei să    PNG
Jennifer Lopez la premiera filmului Shotgun Wedding, Profimedia (4) jpg
Colaj Diana Kim Kardashian jpg
Salma Hayek jpg
Cover Photo De ce sa consumi produse lactate bio Iata care sunt cele mai importante beneficii (2) jpg
{{#unless context.content.custom_fields.ads_disabled}} {{/unless}