Legătura dintre magneziu și tensiunea arterială

5 septembrie, 2024

În contextul unei vieți tot mai sedentare în țările civilizate, afecțiunile cardiovasculare au cunoscut amploare în ultimele decenii.

Legatura dintre magneziu si tensiunea arteriala jpg

Statisticile mondiale arată că unul din trei adulți suferă de hipertensiune arterială, situație care justifică atenția cercetătorilor în domeniul medical legate de această boală și modalitățile prin care o poți preveni și trata.

Studiile recente au arătat că administrarea de magneziu poate avea un efect semnificativ asupra scăderii tensiunii arteriale. Citește acest articol pentru a înțelege legătura între cele două, iar pentru detalii suplimentare și recomandări specifice, vezi aici.

Cum influențează magneziul valorile tensiunii arteriale?

Pe lângă beneficiile multiple ale magneziului în organismul uman, există două moduri principale în care magneziul influențează tensiunea arterială. În primul rând, magneziul contrabalansează efectele calciului asupra vaselor de sânge. Calciul ajută la constricția vaselor de sânge, proces prin care acestea își micșorează diametrul. Când arterele și vasele secundare se contractă, tensiunea arterială crește. Magneziul are capacitatea de a se lega de peretele vaselor de sânge în locul calciului. Rezultatul este că sunt împiedicate astfel să se strângă, iar tensiunea arterială nu mai crește ca efect al constricției și se menține mai scăzută.

În al doilea rând, magneziul previne vătămarea pereților vaselor de sânge. Este normal ca venele și arterele din corp să sufere o oarecare uzură în timp, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Iar acest lucru face ca vasele de sânge să devină mai rigide, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale. Magneziul contribuie la blocarea substanțelor nocive care lezează vasele de sânge și poate ajuta chiar la refacerea unora dintre cele vătămate.

Studiile arată că medicamentele pe baza de magneziu pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Cercetătorii au analizat doze diferite de magneziu și au constatat că administrarea mineralului a dus la reducerea atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și celei diastolice. Reducerea înregistrată în valoarea tensiunii este mică, dar vizibilă și are loc după doze specifice și o perioadă de minimum trei săptămâni de administrare. Studiile s-au realizat sub supravegherea personalului medical, de aceea, înainte de a iniția orice tratament, va trebui să întrebi medicul curant.

Beneficiile magneziului asupra sănătății inimii

Rolul magneziului în organism este foarte complex, acesta fiind implicat în mod direct sau indirect într-o mulțime de procese biochimice. Unul dintre beneficiile mineralului este legat de diminuarea riscurilor de a dezvolta boli de inimă. Magneziul contribuie la menținerea sănătății pereților vaselor de sânge, prevenind deteriorarea lor și rigidizarea (ateroscleroza), cauze ale afecțiunilor cardiace.

Pentru persoanele cu ateroscleroză, magneziul reduce riscul de accidente vasculare, ajutând la menținerea stării de sănătate a arterelor. Administrarea de magneziu este legată și de reducerea stresului și anxietății, fenomene responsabile adesea cu deteriorarea sănătății inimii și cu hipertensiunea arterială. De asemenea, controlează nivelul glicemiei și face ca insulina să funcționeze mai bine, ceea ce este util în special persoanelor predispuse la diabet.

De unde îți iei magneziul în dieta zilnică?

Alimente precum fasolea și leguminoasele, salata verde, spanacul, cerealele integrale, nucile, iaurtul și bananele îți pot aduce un aport bun de magneziu în organism. De multe ori însă, ce obținem din dietă nu este suficient pentru necesitățile zilnice. Iar dacă se urmăresc efecte specifice asupra tensiunii arteriale și asupra sănătății inimii, poate fi necesar un tratament cu magneziu. Acesta se va face după consultarea medicului și în dozele recomandate de acesta sau de către farmacist.

Includerea magneziului în dieta zilnică sau printr-un tratament poate juca un rol important în menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Având în vedere beneficiile sale multiple asupra organismului, magneziul reprezintă un element esențial pentru cei care doresc să-și protejeze sănătatea inimii și să gestioneze hipertensiunea arterială.



Recente pe Ok! Magazine

Answear RED 2 jpg
Idei de bauturi interesante pe care sa le testezi alaturi de prietenii tai jpg
Vocea României jpg
musical  jpg
Cum să te distrezi în Dubai fără să cheltuiești o avere jpg
Cum să eviți cele mai comune greșeli în alegerea patutului pentru copii jpg
okmagazine ro (3) jpg
mEfVefl   Imgur png
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg
afis Timisoara Fashion Week jpeg
Top 3 investitii inteligente pentru afacerea ta in 2024 jpg
1 Perfection (VILLA BASTIDES) 0388 E (1) png
Singurele sucuri nutritive de care ai nevoie bune si pentru cei mici   iata care sunt! jpg
Relokat no brand photo jpg
avanpremiera filmului Ca fetele cu Maia Morgenstern si Adriana Trandafir (7) jpg
Ficatul gras  Factori de risc si metode de preventie jpg
Anna Netrebko jpeg
4 jpg