Mădălina, maniaco-depresivă?

20 iulie, 2010

Artista ar fi putut avea această boală. Simptomele seamănă cu stările ei, despre care toată lumea vorbeşte că le-ar fi avut. Am vorbit cu psihologul Nicoleta Văscan despre ce răspunsuri dă ştiinţa în faţa acestei drame. Un asemenea deznodământ dramatic trebuie în final să-şi găsească explicaţiile.

OK! Spune-mi tu ce crezi, apoi spun ce cred eu şi te întreb dacă e adevărat.

Nicoleta Văscan Omul este o identitate care funcţionează între două limite: raţiune şi inimă. În măsura în care cele două se întâlnesc omul e echilibrat. La Mădălina, în plan conştient existau nişte valori impuse de societate, cărora ea trebuia să le vină în întâmpinare. Apoi erau nevoile intime, sufleteşti, personale. În măsura în care ea nu a reuşit să concorde nevoile din exterior cu aşteptările interioare, s-a născut o suferinţa. Tragedia e că nu a vorbit despre suferinţa ei. Aici greşim. Suntem modelaţi în comportamentele noastre de tabuuri. Să nu afle cineva că am o suferinţă pentru că e ruşine. E important când am o durere să o externalizez verbal. Te detensionează.

Există o boală extrem de concretă. Se numeşte psihoza maniaco-depresivă. Care are nişte simptome pe care le întâlneşti la ea şi care are ca destin sinuciderea inexplicabilă din punct de vedere logic.

Putem face supoziţii. Există o dinamică în manifestarea maniaco-depresivului. Poate să aibă trăiri maxime de fericire şi la distanţe mici să cadă într-o stare de nemulţumire. Şi Mel Gibson şi-a recunoscut această suferinţă. Maniacul-depresiv trăieşte stările pozitive şi negative la cote maxime. Când eşti mâhnit dincolo de orice suportabilitate, iei decizii ca cea pe care a o luat-o ea. De aceea e clar că dacă ea ar fi intrat într-un tratament de psihoterapie nu s-ar mai fi ajuns aici.

Foto: Mediapro MusicRecente pe Ok! Magazine

clap0 jpg
carmen78 jpg
ristei1 jpg
img 1 jpg
david popovici
Eva Zaharescu jpg
ela31 jpg
image png
festival1 jpeg
teo4 jpg
Margot Robbie și Ryan Gosling (5) jpg
travis barker si korteney
celia40 jpg
Angelina și Shiloh Jolie Pitt jpg
Jill Biden și Leti jpg
Angelina Jolie și Zahara jpg
Travis Barker spre spital (2) jpg
Bono jpg