Mario Vargas Llosa a câştigat premiul Nobel pentru literatură

9 octombrie, 2010

După ani şi ani de aşteptare, marele scriitor de origine peruană a primit cu emoţie vestea, dar s-a declarat totodată surprins de câştigarea acestui trofeu.

După ani şi ani de aşteptare, marele scriitor de origine peruană a primit cu emoţie vestea, dar s-a declarat totodată surprins de câştigarea acestui trofeu.

Scriitor, jurnalist, politician şi eseist, peruanul Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, născut la 28 martie 1936, este unul dintre cei mai cunoscuţi autori ai Americii Latine. A scris peste 30 de romane, piese şi eseuri, iar 1990 a candidat, fără succes, la preşedinţia ţării sale de origine.

Mario Vargas Llosa a fost omagiat anul acesta pentru „cartografia asupra structurii puterilor şi pentru descrierea rezistenţei, revoltei şi înfrângerilor indivizilor“ şi este primul scriitor latino-american care primeşte Nobelul pentru literatură după Octavio Paz, care l-a obţinut în 1980. Valoarea premiului câştigat de scriitor este de 1.4 milioane de dolari. Tot Llosa este deţinătorul unui Premiu Cervantes (1995), cea mai mare distincţie pentru literatura din comunitatea vorbitoare de limbă spaniolă şi a fost la un pas să câştige Nobelul anul trecut, când premiul i-a revenit în cele din urmă scriitoarei germane născute în România Herta Müeller.

image

, scrie Mario Vargas Llosa.

, mai crede el.

image

Printre romanele de succes ale lui Llosa amintim: „Oraşul şi câinii“, „Conversaţie la catedrală“, „Casa Verde“, „Mătuşa Julia şi condeierul“, „Sărbătoarea ţapului“, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?“ ori „Războiul sfârşitului lumii“.

Mario Vargas Llosa este membru al „Real Academia Española“ din 1996.

Foto: pagina personalăRecente pe Ok! Magazine

De ce este important ca parintii sa se joace alaturi de copii in primii ani de viata jpg
comunicat 1920x1080 png
femeie afaceri incredere jpg
De ce să alegi un Samsung într o eră a Iphone ului Iată 3 motive chiar aici! jpg
Ben Schnetzer Headshot Photo by Emilio Madrid Kuser Low Rez[2] jpeg
Afis LineUp FULL   cu Parteneri   16p9 1920x1080px NVS   Digital RE 8iun png
SAGA X Greenpoint jpeg
Stephan Pelger jpg
Chef Cătălin Scărlătescu jpg
Acreditare Internationala pentru chirurgia cardiovasculara minim invaziva de la SANADOR 07 06 2023 (1) jpg
Cum sa te pregatesti pentru aniversarea cuiva apropiat   ce sa ai in vedere atunci cand te duci la petrecerea de ziua unui prieten jpg
Kanye West, Profimedia (1) jpg
okmagazine deconovo gVKmonDbotU unsplash jpg
Taxonomia UE   ce este și cum influențează afacerile jpg
CandA jpg
par sanatos si ingrijit jpg
SAGA Rave Plane KV png
shutterstock 484889965 jpg