Mario Vargas Llosa a câştigat premiul Nobel pentru literatură

9 octombrie, 2010

După ani şi ani de aşteptare, marele scriitor de origine peruană a primit cu emoţie vestea, dar s-a declarat totodată surprins de câştigarea acestui trofeu.

După ani şi ani de aşteptare, marele scriitor de origine peruană a primit cu emoţie vestea, dar s-a declarat totodată surprins de câştigarea acestui trofeu.

Scriitor, jurnalist, politician şi eseist, peruanul Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, născut la 28 martie 1936, este unul dintre cei mai cunoscuţi autori ai Americii Latine. A scris peste 30 de romane, piese şi eseuri, iar 1990 a candidat, fără succes, la preşedinţia ţării sale de origine.

Mario Vargas Llosa a fost omagiat anul acesta pentru „cartografia asupra structurii puterilor şi pentru descrierea rezistenţei, revoltei şi înfrângerilor indivizilor“ şi este primul scriitor latino-american care primeşte Nobelul pentru literatură după Octavio Paz, care l-a obţinut în 1980. Valoarea premiului câştigat de scriitor este de 1.4 milioane de dolari. Tot Llosa este deţinătorul unui Premiu Cervantes (1995), cea mai mare distincţie pentru literatura din comunitatea vorbitoare de limbă spaniolă şi a fost la un pas să câştige Nobelul anul trecut, când premiul i-a revenit în cele din urmă scriitoarei germane născute în România Herta Müeller.

image

, scrie Mario Vargas Llosa.

, mai crede el.

image

Printre romanele de succes ale lui Llosa amintim: „Oraşul şi câinii“, „Conversaţie la catedrală“, „Casa Verde“, „Mătuşa Julia şi condeierul“, „Sărbătoarea ţapului“, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?“ ori „Războiul sfârşitului lumii“.

Mario Vargas Llosa este membru al „Real Academia Española“ din 1996.

Foto: pagina personală



Recente pe Ok! Magazine

Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg