Măsoară-ți porțiile! Secretul siluetei stă în palmele noastre

Cât de mult este prea mult? Cum știm că am mâncat peste cât este necesar? Dacă te-ai săturat de cântarul de bucătărie și de alte ustensile de măsurat sau sistemul ți se pare prea complicat, ce-ar fi să te folosești de propriile tale palme?

maini Clipboard01
Măsoară-ți porțiile cu palmele!

Ei bine, unii nutriționiști sunt de părere că cel mai bun mod în care poți afla de ce cantitate dintr-un anumit aliment ai nevoie este să măsori cantitățile în palme. Și chiar nu contează dacă ai mâinile mai lungi sau mai scurte, totul ține de proporții. O persoană mai bine făcută are și niște palme pe măsură și, deci, „ustensile“ de măsurat mai mari, ceea ce înseamnă că va mânca pe măsura gabaritului. Vă invităm, așadar, să descoperiți cantitățile optime de alimentele pe care trebuie să le consumați la o masă, dacă se vrea o slăbire rapidă.

Fructe

Cât încape în căușul palmelor

Asta dacă vorbim de cele de dimensiuni mici, precum fructele de pădure și boabele de struguri, acestea putând fi măsurate cu ușurință în palme. Sărace în calorii, fără grăsimi și bogate în antioxidanți, fructele precum afinele sau zmeura pot fi mâncate ca atare sau adăugat în bolul cu cereale.

Brânză

Ambele degete mari

Asta ar trebui să fie cantitatea de brânză consumată la o masă: de lungimea ambelor degete mari, lipite. Chiar dacă vorbim de un aliment bogat în proteine, brânza are și un conținut destul de mare de grăsimi. De aceea, este recomandat să se mănânce circa 30 g la o masă, cantitate al cărei conținut de calorii este de 125.

Paste și orez

Un pumn strâns

Ne referim la pastele și orezul uscate, înainte de a fi gătite, care ar trebui să alcătuiască o grămăjoară la fel de mare precum pumnul nostru. Ca exemplu, 75 de grame de paste uscate conțin circa 200 de calorii, dar și carbohidrați care să ne dea energie. Alege pastele din făină integrală sau orezul brun!

Unt

Jumătate de deget

Deget mare, să ne-nțelegem! Chiar dacă untul, în special cel de arahide, nu este la fel de nociv precum margarina, porțiile trebuie să fie mici spre foarte mici. Și nu mai mult de două pe zi…

5278572_xl
Peștele cu carnea albă

Pește alb

O palmă

Peștele cu carnea albă, precum codul și eglefinul, are un conținut redus de grăsimi și mai puține calorii decât tipurile cu carne grasă. Așadar, 50 g de pește alb conțin circa 100 de calorii, de aceea este și recomandat să mâncăm mai mult, o cantitate egală cu lungimea palmei tale, la o masă.

Ciocolată

Degetul arătător

Nu-i nevoie decât de câteva pătrățele de ciocolată, circa 20 de grame, pentru ca tu să consumi 100 de calorii. Alege, la o gustare, nu mai mult de patru pătrățele, având ca măsură degetul arătător, și ai grijă ca ciocolata să fie neagră, cu un procent ridicat de cacao. Aceasta este și mai bogată în antioxidanți.

16025594_xl
Broccoli, leguma preferată a nutriționiștilor

Legume

Un pumn strâns

În mod normal, dacă mănânci mai multe legume decât ți-ar putea indica mărimea pumnului tău, n-ar trebui să fie ceva rău. Cantitatea acceptată, totuși, de unii nutriționiști este de circa 50 grame de legume proaspete, la o masă. Este recomandat să variezi legume precum broccoli, morcovi sau porumb sau orice altceva ai prefera, pentru mai mult gust.

Carne

Căușul unei palme

De fiecare dată când îți prepari o friptură, ai grijă ca bucata de carne aleasă să fie de mărimea palmei, fără să incluzi și degetele. Cât despre carne, ar trebui ca aceasta să fie, întodeauna, una slabă, precum cotletul sau carnea tocată de vită, de bună calitate. Este indicat să nu depășești 500 grame de carne, într-o săptămână.

Cartofi

Un pumn strâns

Doar un cartof copt te aprovizionează cu circa 200 de calorii din necesarul de carbohidrați de care ai nevoie pentru energie. Același lucru se poate spune și despre pireu. O opțiune mai sănătoasă pentru garnitura ta preferată este cartoful dulce.

Foto: Sorin Stana

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA