Microparticulele de plastic din materiale sintetice: un pericol pentru mediul înconjurător și viața oamenilor. Iată care sunt efectele!

7 mai, 2022
plastic jpg

Prezente peste tot în jurul nostru, microparticulele de plastic se răspândesc și afectează apele și mediul înconjurător, devenind, astfel, o amenințare și pentru sănătatea oamenilor, dar și a viețuitoarelor.

În urmă cu puțin timp, oamenii de știință au detectat prezența acestor particule foarte mici de plastic în sângele uman. Acest lucru înseamnă că particulele reușesc să pătrundă  în  organism și să se depoziteze în organe. Pe termen lung, efectele pot fi devastatoare, însă există, oare, soluții pentru a combate acest fenomen periculos?

Microparticulele de plastic: un pericol nevăzut

Având o dimensiune sub cinci milimetri, microplasticele care pătrund în ape și în mediul înconjurător pot fi clasificate în două categorii:

  • microplasticele primare (eliberate direct în ape și în mediu ce pot proveni din spălarea hainelor realizate din materiale sintetice, din produsele cosmetice ori din cauciucuri);
  • microplasticele secundare (rezultate în urma degradării obiectelor de plastic, iar aproximativ 70-80% din microplasticele regăsite în oceanele planetei sunt de acest tip).

Din păcate, microparticulele de plastic se regăsesc pretutindeni, în ape, sol și chiar și în aerul pe care îl respirăm. Întregul ecosistem este afectat, fapt care conduce la probleme de lungă durată, atât pentru oameni, cât și pentru viețuitoarele din jur.

De exemplu, în mări și oceane, viețuitoarele înghit microparticulele de plastic, iar sistemele lor reproducătoare și digestive sunt sever afectate. Microplasticele sunt ușor de ingerat, acestea fiind regăsite în hrană, apa de la robinet ori în cea îmbuteliată sau în aer.

În multe cazuri, aceste particule foarte mici de plastic conțin și alte substanțe chimice care afectează funcționarea organismului, iar efectele pot fi resimțite sub forma unor diverse afecțiuni, precum:

  • alergii la nivelul pielii;
  • probleme digestive;
  • dureri de cap;
  • afecțiuni la nivelul sistemul endocrin.

În viața de zi cu zi, este recomandat să reciclezi și să optezi pentru materiale naturale, care nu dăunează mediului înconjurător, evitand utilizarea plasticului. Iar în egală măsură, companiile și antreprenorii trebuie să se asigure că fac tot ce le stă în putință pentru a crea afaceri sustenabile.

În acest sens, ca să limiteze impactul afacerilor asupra mediului înconjurător, legislația în vigoare impune pentru anumite industrii, obținerea unor autorizații de mediu, care stabilesc măsurile necesare.

O afacere de succes este cea care pune în aplicare condițiile stabilite de lege, formulate pentru a proteja mediul înconjurător. Însă, pentru un antreprenor, acest proces poate fi unul destul de complex, dar nu și pentru un consultant de mediu.

Ana Sandu, consultant de mediu Stratos, identifică problemele de mediu și propune soluțiile rapide și eficiente. Este familiarizată cu toate obstacolele care se pot ivi, iar din această cauză, cercetează mereu tendințele noi de dezvoltare din comunitatea europeană. Fiindcă și-a început cariera ca inginer de mediu, Ana și-a format competențele care o ajută să înțeleagă cerințele moderne de mediu, dar care, în același timp, o ajută să fie informată despre tehnologiile mecanice și chimice avansate. Un consultant de mediu este un partener care acordă atenție tuturor detaliilor prezente în legislația de mediu. De aceea, Ana are diferite responsabilități, cum ar fi:

  • întocmirea studiilor de mediu;
  • obținerea documentelor de reglementare;
  • asigurarea serviciilor de mediu;
  • documentarea continuă asupra modificărilor care apar în spațiul european.

Consultantul de mediu este persoana în care poți avea încredere că te va îndruma să iei cele mai bune decizii pentru afacerea ta, astfel încât să respecți normele în vigoare și să protejezi mediul înconjurător!

În concluzie, microparticulele de plastic au un efect negativ asupra întregului ecosistem și asupra sănătății oamenilor. Ține doar de tine să iei cele mai bune decizii, care să protejeze mediul înconjurător. Iar dacă ești antreprenor și administrezi o afacere, atunci responsabilitatea e și mai mare, deoarece deciziile tale au un impact semnificativ asupra gradului de poluare. Nu uita că planeta Pământ este unică, așadar alegerile noastre influențează viitorul tuturor!

Sursa foto: Shutterstock.com



Recente pe Ok! Magazine

Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg