Mihai Şora, alături de soţia sa: „Mă ghidez întotdeauna după inimă” FOTO

21 aprilie, 2018
Mihai Sora foto Danut Cristisor jpeg

În preajma aniversării a 102 ani, filozoful român este invitat în premieră la „Mic dejun cu un campion”, la TVR 2.

image

Astăzi, de la ora 10.00, Daniela Zeca Buzura propune un altfel de „Mic dejun cu un campion”, într-o „ediţie de diamant”: se va afla într-un dialog emoţionant şi antrenant cu un martor al evenimentelor din ultimul veac, filozoful şi eseistul Mihai Şora.

„Apropiat de cel de-al 102-lea an al vieţii sale, în anul primului nostru centenar, Mihai Şora vine să împartă cu noi câte ceva despre bucurie, nobleţe, speranţă şi “împreunăfăptuire”. Şi să ne privească în ochi. Cu aceiaşi ochi cu care i-a privit, ca de la egal la egal, pe marii săi prieteni: Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, în câteva clipe de splendoare şi graţie ale României”, a spus Daniela Zeca Buzura despre ediţia de azi, 21 aprilie, pe care telespectatorii TVR 2 o pot urmări începând cu ora 10.00.

Întâlnirea cu Mihai Şora nu a fost lipsită de emoţii. Cunoscut pentru punctualitatea sa, filozoful a întârziat câteva minute. Şi-a făcut însă apariţia în platoul amenajat la Cărtureşti cu o bucurie nedisimulată, însoţit de soţia sa, Luiza Palanciuc-Şora, eseistă, poetă, traducătoare, cercetătoare pe teme de filozofie politică, o prezenţă rafinată şi protectoare. A explicat că, deşi s-a trezit de la primele ore ale dimineţii, a stat să îi pregătească un dar gazdei „Mic dejun cu un campion”, un desen de mari dimensiuni în alb, negru şi roşu, realizat în tuş pe hârtie groasă, de gravură.

image

Mă ghidez întotdeauna după inimă. Fiindcă o am şi bate încă”. Cu aceste gânduri mărturisite Danielei Zeca Buzura a debutat întâlnirea matinală. Atent la gest, semnificaţii şi detalii, Mihai Şora a străbătut un secol de viaţă. Ascultându-l, îţi dai seama ce zestre afectivă, spirituală şi intelectuală capacitează un om de talia sa, cel pe care, prietenul său, Emil Cioran îl califica ca fiind cel mai înţelept al generaţiei sale, iar Constantin Noica îl definea în „Jurnalul de la Păltiniş” ca fiind cel mai pur.

Filozof şi eseist de talie europeană, Mihai Şora se identifică cu Centenarul. La cei aproape 102 ani, pe care îi va împlini în luna noiembrie a acestui an, surprinde prin vitalitate, putere, exemplu personal. Continuă să scrie, desenează, călătoreşte, susţine conferinţe şi se implică în campanii sociale. Mai mult, alături de soţia sa, Luiza Palanciuc-Şora, a început în urmă cu câţiva ani un proiect cu totul special: mai multe filme în care filozoful se confesează, desenează, scrie, meditează. Un jurnal vizual în care descoperim firescul vieţii alături de o mare personalitate. Pentru luna noiembrie a acestui an, când va împlini 102 ani, iar România aniversează primul centenar, Mihai Şora pregăteşte filmul „Cu doi ani mai bătrân decât ţara mea”.

M-am născut îndrăgostit. Adică, deschis, avid de a vedea ce e bun şi frumos în jurul meu şi a încerca să fac şi eu ceva bun. Nu e meritul meu. E meritul celor care m-au precedat, părinţii, bunicii, străbunicii. Mă simt solidar cu ei şi cu toată spiţa familiei”, a mărturisit Mihai Şora în emisiunea „Mic dejun cu un campion”.

Ediţia va fi difuzată şi duminică, de la ora 9:00, la TVR3.

Foto: Dănuţ CristişorRecente pe Ok! Magazine

arsinel alexandru jpg
trump4 profimedia jpg
emag7 jpg
camilla 5 profimedia jpg
Michelle Pfeiffer, Profimedia jpg
Iti doresti o cariera in care sa te dezvolti ca tehnician manichiurist Iata care sunt ustensilele si accesoriile de care ai nevoie jpg
Cum trebuie sa iti echipezi automobilul atunci cand pleci la drum jpg
Ați pregătit o escapadă de toamnă în constanța Iată câteva gesturi deosebite cu ajutorul cărora îți poți surprinde iubita! jpeg
De ce trebuie să ții cont atunci când faci sport pilates jpg
sufragerie jpg
cadou2 jpg
S1 PNG
cadou832 jpg
Dorința ta de a ți achiziționa noi articole vestimentare crește odată cu venirea iernii Iată ce nu ar trebui să ți lipsească din garderobă în sezonul rece jpg
Ești dezamăgit de industria alimentară Află ACUM ce poți face pentru a avea o alimentație sănătoasă! jpg
Roger Waters   foto Kate Izor, pagina oficiala 5 jpg
fuste5 jpg
moda66 jpg