Mituri care au prins rădăcini în cunoașterea comună fără a avea vreun fundament

29 martie, 2023
Mituri care au prins rădăcini în cunoașterea comună fără a avea vreun fundament jpg

De-a lungul vremii, în afara unor explicații concrete, au circulat din vorbă în vorbă anumite afirmații care, cu timpul au devenit obiect de cercetare. În aceste condiții, o parte din cunoașterea cotidiană a ajuns să fie deslușită de către literatura de specialitate.

Iată cateva mituri ce pot fi explicate cu ușurință!

  • Dependența de cafea

Dependența se poate defini ca fiind imposibilitatea unui individ de a renunța la administrarea unei substanțe sau folosirea unui tip de comportament în virtutea faptului că-i produce suferință. De-a lungul anilor, dependența de cafea a stârnit nenumărate controverse, iar în baza unor studii s-a dovedit că, în esență, cafeaua nu produce efecte negative, ci consumarea acesteia în cantități mult prea mari. Dacă ți-ai propus să elimini cafeaua din rutina ta de teama efectelor adverse, află că dacă o consumi în cantități moderate previi apariția bolilor cardiovasculare, diabetului și cariilor. În plus, cafeina crește nivelul de energie a consumatorilor săi, alungând oboseala. De asemenea, stimulează memoria. Dacă îți dorești să revii la acest obicei, te poți aproviziona cu câteva sortimente de cafea boabe de pe Altex.ro. Însă, ia în considerare că, după o perioadă de abstinență, nu vei putea reveni dintr-o dată la cantitatea de cafea pe care o consumai cândva. Permite-i organismului să se obișnuiască, crescând treptat doza până la nivelul optim.

  • Recuperarea orelor de somn în weekend

În mod evident, somnul este vital pentru a ne putea continua existența, dat fiind faptul că în timp ce dormim corpul se reface, sistemul nervos se regenerează și, nu în ultimul rând, informațiile receptate în timpul zilei sunt înmagazinate în memorie. Deși ne-am dori să fie altfel, suntem creați să funcționăm după un ceas biologic. Adesea sperăm că sfârșitul de săptămână va fi destinat exclusiv odihnei, însă lucruri nu funcționează în ritmul acesta. Literatura de specialitate a dovedit că acest obicei dăunează întreg organismului și că prin orele suplimentare pe care le dormim în weekend reușim să facem mai mult rău decât bine. Ideal ar fi să dormim constant un număr minim de ore pentru a funcționa în parametri normali și a nu avea de suferit mai târziu. 

  • În lipsa consumului de tutun te vei îngrășa

Bazându-se pe observații empirice, există oameni ce nu renunță la acest viciu din frica de a nu se îngrășa excesiv. În lipsa țigărilor, persoanele au tendința să le substituie adesea cu ceva de ronțăit. Din simpla mișcare a mâinii către gură, proaspeții nefumatori își păcălesc conștient organismul. În această manieră este de înțeles de ce majoritatea persoanelor ce au renunțat la țigări au luat câteva kilograme în greutate. Cu puțină voință poți ține acest aspect sub control, neavând astfel urmări nedorite. Prin urmare, lipsa consumului de tutun nu este cauza luării catorva kilograme în plus, ci obiceiul pe care ni-l formăm ulterior.

Așadar, odată cu evoluția societății, afirmațiile nefondate sunt ușor, ușor înlocuite cu studii care atestă concret realitatea. Înainte de a trage concluziile, verifică informația din surse sigure.

Sursă foto: unsplash.comRecente pe Ok! Magazine

Taxonomia UE   ce este și cum influențează afacerile jpg
CandA jpg
par sanatos si ingrijit jpg
SAGA Rave Plane KV png
shutterstock 484889965 jpg
untold 2023 jpeg
carti pentru copii (1) jpg
marionnaud@okmagazine ro jpg
cadou jpg
shutterstock 1710438655 jpg
Concertul reprogramat al lui Robbie (2) png
Karpatia Pony Show 2023 (1) jpg
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval jpg
SAGA x MAI jpg
shutterstock 225570979 jpg
high angle hen sitting hay farm jpg
Top 6 berarii din Bucuresti la care sa mergi vara aceasta jpg
Lucuri pe care le poți face ca să ai grijă de tine atunci când ai un bebeluș jpg