Muzica anilor `80: Janet Jackson, în umbra marelui rege!

11 ianuarie, 2016
janet jackson gettyimages 84934773 jpeg

Să începem cu o nedreptate care i s-a făcut lui Janet, anul acesta. N-a fost inclusă în Rock & Roll Hall of Fame, promoţia 2016. De ce? Pentru că nu e rock şi n-a avut un succes la fel de mare precum fratele ei. Dar cine-l poate egala pe Megastar?

image

Vorbim, până la urmă, de o artistă care a vândut 160 de milioane de albume şi care a avut şapte discuri numărul 1 în topul Billboard, în patru decenii diferite. Dacă Rock & Roll Hall of Fame este despre muzică şi istorie, Janet îşi merită, cu siguranţă, locul ei acolo. Până una, alta, numele lui Janet este bine imprimat în industria muzi­cală, căci diva de 49 de ani este singurul membru al familiei Jackson care a lansat, zilele acestea, ceva. Este vorba despre albumul ei de revenire, Unbreakable, o revenire, ce-i drept, neaşteptată, căci ultima dacă când Janet a mai scos ceva nu exista Instagram şi nimeni nu auzise de Justin Bieber. Era în 2008, albumul se numea Discipline şi debuta pe primul loc în Billboard 200.

„Familia regală“. De la stânga la dreapta, sus: Rebbie, Jackie, Marlon, Tito. Jos, de la stânga: Michael, Janet, Randy şi LaToya.

Dar, chiar dacă Janet încearcă să fie actuală, trecutul ei optzecist n-o va lăsa niciodată să se desprindă cu totul de el, căci el i-a adus faima. Numele a ajutat, fiindcă mezina familiei Jack­son, născută Janet Damita Jo, a fost catapulta­tă direct pe scenă, la sfârşitul anilor ’70. Fraţii ei cunoscuseră deja succesul cu trupa cult The Jackson 5, iar micuţa Janet chiar n-ar fi avut ni­ciun cuvânt de spus legat de ce vrea să facă cu viaţa ei. Boss-ul Joe, căci nu-i putea spune tată, le desenase tuturor viitorul. Conform unei bio­grafii a lui Janet, Joe Jackson n-avea o legătură emoţională cu copiii lui, iar lui Janet i-a cerut să nu-i spună tată, ci să i se adreseze pe nume. Dar nu doar acest aspect a făcut din copilăria ei în Gary, Indiana, una traumatizantă, ci şi poreclele răutăcioase pe care i le puneau fraţii ei: măgăruş, porcuşor, văcuţă. „Ajunsesem să mă lovesc cu capul de perete, deoarece nu mă simţeam atră­gătoare“, avea să mărturisească vedeta în volu­mul autobiografic True You: A Journey to Finding and Loving Yourself, apărut în 2011.

Good girl gone bad. La sfârşitul anilor ’80, începe transformarea fizică a lui Janet. De fapt, prinţesa pop devine o femeie, una mai puţin timidă şi mai sigură pe sexualitatea ei, lucru pe care îl vom observa odată cu lansarea discului Janet, în 1993.

De faimoasele bătăi „modelatoare“ de carac­ter n-a scăpat nici sensibila Janet, numai că ea primea doar o lovitură de curea. „Ştiu că tatăl meu mă iubeşte, doar că are un mod diferit de a o arăta.“ La început, lumea lui Janet s-a învâr­tit în jurul lui Michael, megastarul familiei. „La 14 ani, obişnuiam să fac cumpărături pentru el. Michael avea pe atunci 21 de ani şi era un star. Îi spălam hainele, făceam curăţenie în camera lui. Când pleca mama de-acasă, îmi spunea: «Ai gri­jă de Mike!»“ Totuşi, steaua lui Janet începea să strălucească independent de cea a fratelui ei sau a trupei The Jacksons, pentru ca, la 16 ani, tatăl Joe s-o ajute să-şi lanseze albumul de debut, Ja­net Jackson. Un tată care n-a fost deloc încântat atunci când ascultătoarea Janet se mărita, la doar 18 ani, cu James DeBarge, membru al unei trupe pop-soul de băieţi. Un mariaj sortit pieirii, după doar câteva luni fiind anulat.

Fratele meu, Megastarul. Cu opt ani mai mică decât MJ, Janet este singura din familie care a rivalizat cu el.

Este acel moment în care diva a vrut să scape de controlul despoticului ei tată, părăsind fami­lia, la propriu şi la figurat. Despre asta este vorba, până la urmă, în al treilea ei album de studio, Con­trol, din 1986. Janet a avut curaj şi-a câştigat, căci vânzările discului ajungeau până la stele: 14 mili­oane de copii şi numărul 1 în topul Billboard 200. Cu trei nominalizări la Grammy şi patru trofee American Music Awards, Janet îi cam zdruncina chiar şi supremaţia fratelui său. Dacă Mike a fost Regele, ea e, cu siguranţă, Prinţesa. Odată cu acest album, vorbim şi de acea imagine care ne rămâne pentru totdeauna pe retină, când ne referim la Ja­net. O artistă cu zâmbet larg, molipsitor, înotând în acele haine largi, bufante şi negre, care nu-i in­comodau, însă, coregrafia spectaculoasă. MTV-ul nu se mai sătura şi-i difuza clipurile pe repeat.

James DeBarge. I-a spus „Da!“ în 1984 şi i-ar fi dăruit, se zvoneşte, şi o fetiţă.

Un parcurs asemănător în industrie a avut şi albumul Rhythm Nation 1814, lansat în 1989, care aducea preocupări mai puţin egoiste. Janet, oda­tă eliberată de tirania lui Joe Jackson, avea timp să cânte şi despre alte nedreptăţi. Cele sociale. Şi mai era şi acel videoclip năucitor al piesei Rhythm Nation, în care Janet făcea o declaraţie fashion, cu acel ansamblu military atât de cool în acei ani.

René Elizondo Jr. Un mariaj de care n-a ştiut nimeni, din 1991 până în 1999.

Se pare că succesul îţi dă o strălucire aparte, o doză serioasă de sex appeal, căci noul deceniu avea să ne aducă o Janet mai sexy ca niciodată. Suplă, cu părul lung şi haine care lăsau mai multă piele la vedere. Odată cu videoclipul piesei That’s the Way Love Goes, primul single de pe albumul Janet, aveam să facem cunoştinţă cu abdomenul ei perfect sculptat şi, odată cu asta, cu maturitatea sexuală a divei. Totul a culminat cu acea copertă iconică a revistei Rolling Stone, din 1993, pe care Janet a apărut cu sânii acoperiţi de mâinile unui bărbat. Nu orice bărbat însă, ci al doilea ei soţ, dansatorul René Elizondo Jr., cu care Janet s-a că­sătorit în 1991. Între timp, începea să se depărteze tot mai mult de imaginea cuminţică de la debut, în special din cauza încercărilor la care o supuse­se viaţa. Depresia severă şi anxietatea cu care s-a luptat în acea vreme aveau să fie documentate în cel mai îndrăzneţ album al lui Janet, The Velvet Rope (1997), ocazie cu care prinţesa pop se trans­forma în rebela provocatoare, afişând multă piele, tatuaje şi piercing-uri.

Wissam Al Mana. Au devenit soţ şi soţie în 2012, dar lucrurile nu ar sta pe roze.

Anii 2000 au început cu o nouă iubire, după ce Janet a reuşit să ascundă un mariaj de opt ani cu Elizondo Jr. de o lume întreagă. Şi mai ales de tatăl ei. Relaţia cu producătorul muzical Jermaine Dupri a durat şapte ani, iar fructele iubirii lor n-au fost copiii, ci albumele 20 Y.O. şi Discipline.

Infamul moment din pauza Super Bowl-ului din 2004 va deveni o etichetă ruşinoasă de care Janet cu greu are să scape, iar clipul respectiv va fi cel mai căutat din istoria internetului. Ce s-a întâm­plat? Aleasă să cânte în pauza meciului, Janet îl are ca invitat surpriză pe Justin Timberlake, chiar pentru interpretarea piesei lui, Rock Your Body. La un moment dat, Justin cântă „I’m gonna have you naked by the end of this song“ (n.r. „Te voi dezbrăca până la sfârşitul acestui cântec“) şi avea dreptate, căci, după ce-i trage de bustieră, îi expune sânul în faţa a 140 de milioane de telespectatori. Scandalul e imens, scuzele cum că nuditatea nu era în pro­gram, de prisos, iar publicitatea, imensă. Cinci ani mai târziu, moartea lui Michael, la doar 50 de ani, o trage şi mai mult în jos. „Pentru voi, Michael este o legendă, pentru noi, este familie. Ne este foarte dor de el“, avea să mărturisească Janet, îndurera­tă, la gala BET Awards din acelaşi an.

Cu viaţa ei particulară, diva a fost mereu foar­te discretă, încercând să-şi trăiască mai toate iu­birile în secret. Ba mai mult, se spune că Janet a ascuns şi o sarcină, aceasta devenind mama unei fetiţe în urma scurtului mariaj cu primul soţ, Ja­mes DeBarge. Nu se ştie din ce motive, această fată, Stevanna, a fost crescută de sora mai mare a lui Janet, Rebbie, fiind prezentată ca nepoata cân­tăreţei. Tot cu întârziere, una de un an, aveam să aflăm şi despre mariajul ei cu miliardarul Wissam Al Mana, din Qatar, mai exact în februarie 2013. Este vorba despre un bărbat cu nouă ani mai tâ­năr decât Janet, de dragul căruia aceasta s-a şi convertit la Islam, deşi, recent, au circulat zvonuri că şi această căsnicie este pe butuci. Dar, până la urmă, aşa-i în lumea legendelor care-şi plătesc ne­murirea cu suferinţe ascunse - aşa cum bine zicea, odată, Michael, In The Closet…Recente pe Ok! Magazine

4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
baiat tanar fericit jpg
Conferinta BP 15 jpg
okmagazine jpg
gambling
tokens 8620520 1280  1  png
Cinci tipuri de asigurări ce aduc beneficii persoanelor juridice jpg
Verifică dacă ai luat aceste 5 lucruri în valiza de mare jpg
Portret   femeie   glamorous jpg
featured image (1) jpg
OkMagazine (1) (5) jpg
UNTOLD 2024   SOLD OUT (16x9) jpeg
1000088088 jpg
Eu în Procida 20240602 110927 jpg
Allan   CEO Saga jpg
POSTER DROPDOWN A1 landscape jpg
Cum să atragi mai multe talente în echipa ta   Ghid pentru angajatori jpg
Beach Please bilete GA jpeg