Necesitatea menținerii unei igiene orale adecvate
Dinții reprezintă cele mai dure componente ale corpului uman, se află în cavitatea orală și fac parte din procesul de digestie, având un rol mecanic de a tăia și mărunți alimentele prin masticație.
Dinții sunt alcătuiți din smalț, dentină, cement și țesut pulpar. Procesul de formare și apariție a dinților se numește dentiție, iar pe parcursul vieții, în corpul uman au loc două procese de apariție, una fiind dentiția de lapte, care se formează în copilărie și este compusă din 20 de dinți, iar mai apoi apare dentiția definitivă, înlocuind-o pe cea de lapte, și este alcătuită din 32 de dinți.
De ce este necesar să se asigure o bună îngrijire a danturii?
Deoarece dinții definitivi, odată formați, nu mai pot fi înlocuiți, este necesară protejarea acestora prin asigurarea unei sănătăți orale adecvate, care face referire la condiția bună a dinților și gingiilor, cu scopul de a preveni bolile dentare, pentru a putea vorbi, zâmbi și mesteca corespunzător.
O alimentație bogată în zahăr, consumul de alcool, fumatul și neglijarea igienei, în timp, determină apariția bolilor dentare. Afecțiunile cele mai comune de la nivelul cavității bucale sunt cariile dentare, boala parodontală și herpesul oral. Netratarea acestora provoacă stare de disconfort, sângerări gingivale în timpul mâncatului sau al periajului, respirație urât mirositoare și un aspect inestetic al dinților.
O igienă orală corespunzătoare poate fi menținută prin folosirea produselor speciale de la 24beauty.ro, pentru crearea unei rutine zilnice de curățare a cavității bucale.
Cum arată o rutină zilnică de menținere a igienei orale? Cum se curăță dinții corect?
1. Se efectuează periaj dentar dimineața, înainte de micul-dejun, respectiv seara, înainte de culcare, folosind periuță și pastă pentru dinți, asigurând astfel o îndepărtare a resturilor alimentare și a plăcii depuse pe suprafața dinților. Pentru un periaj corect, specialiștii recomandă să se aloce minim două minute pentru curățarea prin mișcări circulare a întregii suprafețe a dinților. Periuța de dinți se alege în funcție de duritatea perilor și sensibilitatea gingiilor, pentru a evita sângerarea.
2. După fiecare masă, respectiv înainte de periajul dentar, se folosește ața dentară, special concepută pentru a înlătura reziduurile din spațiile mai puțin accesibile, unde periuța nu ajunge, dar și pentru a reduce riscul apariției cariilor dentare. Acest accesoriu poate fi mentolat sau fără aromă și este ușor de transportat, fiind de mici dimensiuni.
3. După o masă, se utilizează apa de gură, cu rolul de a dezinfecta cavitatea bucală, reducând numărul de bacterii și apariția respirației urât mirositoare. Există pe piață ape de gură cu diverse arome și mirosuri, în funcție de preferințele fiecăruia.
De asemenea, este indicat să se efectueze un consult regulat, ce constă în vizite la medicul stomatolog de două ori pe an, pentru a semnala fazele incipiente ale anumitor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, de care pacienții nu sunt conștienți ori să efectueze un detartraj, urmat de un periaj detaliat, folosind aparatură profesională. Medicul stomatolog îți poate confirma sau îți poate da sfaturi referitoare la rutina de acasă executată corect.
Asigurarea unei bune igiene orale și a unor obiceiuri alimentare sănătoase influențează pozitiv aspectul exterior, vorbitul, cât și relațiile interpersonale, iar printr-o igienă orală adecvată se reduce riscul apariției afecțiunilor dentare și se menține bunăstarea generală fizică și emoțională de-a lungul vieții.
Sursa foto: unsplash.com