Nephro, primul film românesc care prezintă realitatea cu care se confruntă pacienții dializați

26 septembrie, 2024

  „Nephro“, primul film românesc care prezintă realitatea cu care se confruntă pacienții dializați, a fost lansat oficial miercuri și poate fi vizionat pe contul de YouTube Fresenius NephroCare România.

Nephro (3) jpg

„Nephro“ este un film emoționant care evidențiază puterea pe care o au legăturile interumane în contexul unor provocări medicale. Scurtmetrajul face parte dintr-o campanie de conștientizare a realității cu care se confruntă pacienții dializați și familiile acestora. Scenariul a fost scris de Ana Rinderu și Radu Pilat, din echipa Heist Industries. Regia este semnată de Claudiu Mitcu, iar imaginea, de Toma Velio.

Din distribuția filmului fac parte actorii Silvana Negruțiu, Șerban Pavlu și Ion Sapdaru, dar și Alina Pușcaș, asistent-șef centrul de dializă Fresenius NephroCare București.

La evenimentul de lansare, după proiecția scurtmetrajului, a avut loc o discuție cu echipa filmului, personal medical și pacienți. 

Regizat de Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de Ana Rinderu și Radu Pilat, scurtmetrajul „Nephro“ prezintă o perspectivă mai puțin cunoscută a vieții pacienților dializați. Filmul subliniază faptul că legăturile care vindecă nu sunt neapărat cele familiale, ci și acelea care se creează în centrele de dializă și care asigură confortul emoțional.

„Nephro“ relatează povestea Ancăi (interpretată de Silvana Negruțiu), o pacientă de 26 de ani pusă față în față cu o situație care îi testează limitele atât la nivel fizic, cât și emoțional, și a tatălui ei, Vlad (interpretat de Șerban Pavlu), care își reîntâlnește fiica după 15 ani de separare.

„Când am aflat că oamenii vin de trei ori pe săptămână și petrec câte cinci ore împreună, mă gândeam cam cât de des s-a întâmplat asta în familia mea: să avem trei zile pe săptămână în care să stăm cinci ore împreună. Niciodată. Cred că sunt puține familiile care reușesc să adune aceste 15 ore pe care să le petreacă exclusiv împreună. Este mai mult decât o familie. Oamenii te întâmpină cu o asemenea căldură că, atunci când am ajuns acolo pentru a filma, aveam senzația că mă știu de-o viață cu cei de la centru“, a declarat actrița Silvana Negruțiu, la evenimentul de lansare a filmului „Nephro“.

Dializa, tratamentul pentru pacienții în stadii avansate ale Bolii Cronice de Rinichi, este o procedură cu un impact puternic asupra vieții pacienților, care trebuie să își adapteze stilul de viață la o nouă realitate. Dacă respectă tratamentul și urmează recomandările medicale, pacienții pot avea o viață aproape normală.

„Ne-am dorit ca acest film să ajungă la publicul larg, iar acesta să conștientizeze potențialul grav al Bolii Cronice de Rinichi și, recunosc, că acest film a pus în valoare relațiile interumane. Cred că este important să se știe că dializa nu înseamnă sfârșitul vieții și că poți avea o viață aproape normală chiar și în aceste condiții“, a menționat dr. Raluca Scutelnicu.

Informarea și educarea publicului larg sunt esențiale pentru a crește nivelul de conștientizare a Bolii Cronice de Rinichi, afecțiune din categoria „silent killer“, precum și pentru a combate stigma și a îmbunătăți înțelegerea acestei condiții medicale. Filmul „Nephro“ reprezintă un prim-pas în atingerea acestor obiective.



Recente pe Ok! Magazine

priza incorporabila jpg
photo    2024 09 20 Athenee Cafe OPENING   platon digital   +40743668831 138 jpg
independenta financiara jpg
prieteni video call pe smartphone jpg
OkMagazine (2) (2) (1) jpg
Pisi jpg
cat costa sa inchiriez o ma ina in bucure ti pentru o saptamana jpg
ZEPv9XZ   Imgur png
featured image jpg
CC Catch jpg
Iuliana Tudor foto PR jpg
Cinci sfaturi utile pentru o călătorie sigură în străinătate jpg
inghetata proteica jpeg
forfecute staleks jpg
Al Bano și Romina foto PR  JPG
bookzone jpg
credit (2) (1) jpg
baner IKEA jpg