Noi beneficii ale dietei mediteraneene dezvăluite! Poate preveni inclusiv demența
Este unul dintre cele mai gustoase și îndrăgite planuri alimentare. Dieta mediteraneană face furori. Popoarele aflate la malul Mediteranei au, în general, o speranță de viață ridicată, în comparație cu restul țărilor europene.
Cercetătorii au studiat această dietă și au monitorizat sănătatea a aproape 60.300 de oameni din Marea Britanie. Concluziile sunt clare!
O dietă mediteraneană bogată în legume, nuci și fructe de mare ar putea reduce semnificativ, cu 25%, riscul de a dezvolta demență.
Cercetătorii au analizat aproape 60.300 de persoane în vârstă de peste 40 de ani din Marea Britanie, care au fost întrebați despre alimentele pe care le consumă, notează Daily Mail.
Răspunsurile lor au fost corelate cu cele ale spaniolilor și italienilor, cetățeni care urmează dieta mediteraneană, și care include vegetale, fructe și legume, pește, brânză și o cantitate moderată de vin.
Britanicii care se alimentează astfel au cu 23% risc mai mic de demență, anunță cercetătorii.
Specialiștii susțin că stilul mediteranean de a mânca reduce inflamația din corp și creier, care este legată de demență.
Concluziile sunt valoroase!
Dr Claire McEvoy, co-autor al studiului de la Universitatea Queen’s din Belfast, a declarat: „Majoritatea oamenilor nu știe că menținerea unei diete și a unui stil de viață sănătos poate proteja memoria și abilitățile de gândire pe parcursul îmbătrânirii. Acest studiu important ne arată că un consum crescut de legume, fructe, pește și ulei de măsline și mai puține alimente procesate, alimente cu zahăr și carne roșie pot ajuta realmente la reducerea riscului de demență în cazul britanicilor vârstnici.”
În prezent, există aproximativ 900.000 de persoane care trăiesc cu demență în Marea Britanie, fără un tratament cunoscut, așa că modalitățile de a preveni boala în viața noastră de zi cu zi reprezintă un obiectiv major al cercetării științifice.
Rezultatele sunt mai concludente ca niciodată, în urma studiului de amploare.
Dietă mediteraneană are foarte mulți adepți, în lumea întreagă. Mai mult, la începutul anului, aceasta a fost recunoscută pentru al șaselea an consecutiv drept ”cea mai bună dietă din lume”.
Medicii au luat în calcul sănătatea, siguranța, ușurința cu care un om poate adopta un stil de viață, promovarea unui regim sustenabil.
Dieta mediteraneană iese pe primul loc, pentru aș șaselea an la rând, cu un scor total de 4.6 din 5. În ceea ce privește pierderea în greutate, dieta mediteraneeană are un scor de 4.2 din 5, iar în ceea ce privește sănătatea, dieta mediteraneeană a primit 4.6 punctaj, din 5. Pe următoarele locuri s-au clasat dieta DASH și dieta flexitariană.
Alimentele din dieta mediteraneană includ:
Legume și fructe proaspete, de sezon
Nuci și semințe
Cereale integrale
Ulei de măsline extra virgin
Pește și fructe de mare de două până la trei ori pe săptămână
Lactate și ouă cu moderație
Condimente și ierburi în loc de sare
Carne de pasăre cu limită și rareori carne roșie
Apa este băutura preferată, deși un pahar de vin este obișnuit la mese. Cu toate acestea, experții nu recomandă să începeți să beți alcool dacă nu o faceți deja. Dacă includeți vin la masă, rămâneți la 150 sau mai puțin pe zi.
Foto: Pixabay