O scurtă istorie despre poker și versiunile lui

12 decembrie, 2023

Pokerul reprezintă pentru mulți dintre noi un mijloc de relaxare. Pentru alții, e cea mai îndrăgită metodă de a-și demonstra iscusința și istețimea.

o1 (1) jpg

Iar pentru un anumit număr, el constituie o adevărată formă de câștig.

Perceput la început drept un simplu joc de noroc, pokerul a trebuit să treacă prin câteva etape pentru ca să-i fie recunoscute caracteristicile de joc al minții.

Originea pokerului

Originea pokerului încă se află sub un nor de incertitudine. Teoriile istoricilor se înclină spre China secolului al X-lea sau Persia secolului al XVI-lea. Se spune că cea mai apropiată versiune a pokerului actual ar fi fost poque-ul din Franța secolului al XVII-lea, sau pochen-ul germanic. Aceste două jocuri aveau la bază jocul de cărți spaniol primero ale cărui reguli sunt asemănătoare cu cele ale pokerului de azi. Jucătorii trebuiau să-și blufeze adversarii sau să parieze exagerat pe cărțile proaste din mână.

Istoria pokerului actual

Pokerul din ziua de azi a prins contur la începutul anilor 1800 când coloniștii francezi au dus cu ei poque-ul în cazinourile din New Orleans. Când nu erau pe front, soldații Razboiului Civil își petreceau timpul liber jucând poker.

Tot pe atunci, actorul Joseph Crowell menționează în jurnalul său că a văzut emigranți jucând poker în porturi și pe vapoare. La vremea respectivă, acesta era jucat cu un pachet alcătuit din 20 de cărți iar fiecare jucător primea în mână câte 5 cărți. Jucătorii pariau pe rând, iar după ce se adunau pariurile, își arătau cărțile. Cea mai bună mână câștiga banii adunați. Dacă aveau cărți slabe, jucătorii puteau să blufeze.

Blufatul este și azi o parte esențială în poker. De aici vine expresia ‘poker face’ sau ‘față de poker’. Pentru a avea succes în poker, este important să știi să-ți ascunzi emoțiile ca să nu arăți celorlalți de la masă valoarea cărților tale.

Imediat după ce a fost redenumit de coloniștii englezi, pokerul a început să fie jucat cu pachetul standard de acum format din 52 de cărți. De-a lungul timpului, a dezvoltat mai multe versiuni.

Popularitatea jocului de poker

Jocul de poker a fost dintotdeauna un joc popular printre oamenii de toate vârstele și din toate straturile sociale. În prezent, Internetul făcându-l accesibil tuturor, sute de milioane de jucători își petrec timpul jucând poker. În fiecare zi, mii și mii de utilizatori noi se așeză la o masă sau un turneu de online poker.

Industria pokerului a crescut atât de mult încât acum avem jucători profesioniști de poker, și numeroase turnee cu câștiguri monetare considerabile sunt organizate frecvent online și offline. Veniturile globale ale pieții pokerului online au atins 82 miliarde de dolari în 2022, și sunt estimate să atingă suma de 237 miliarde în 2030.

Pokerul și versiunile lui

Texas Hold’em

o2 (1) jpg

Cea mai populară variantă a pokerului a apărut abia la începutul anilor 1900, și a transformat definitiv percepția jocului din unul de noroc în unul de îndemânare și iscusință. În timpul unui joc de Hold’em, jucătorii primesc două cărți în mână în timp ce alte cinci sunt puse, treptat, pe masă. Aceste cărți se numesc community cards. Adică toți jucătorii pot să le folosească să blufeze sau să-și fomeze suitele de cinci cărți câștigătoare.

Omaha

Apărută de curând, în 1982, într-un cazinou din Nevada, Omaha se numără printre cele mai populare forme de poker, fiind prezentă și în cadrul turneului World Series of Poker.

Jocul de Omaha are si el mai multe variante, dar Omaha Hi și Omaha Hi-Lo sunt cele mai populare. Regulile sunt asemanătoare Holdțem-ului, doar că jucătorii primesc patru cărți în loc de două. Mâna cea mai bună sau cea mai slabă câștigătoare se formează din două cărți din mână și trei din cele cinci de pe masă.

Draw

Deși este o versiune apreciată de începători, aceasta este din ce în ce mai rar jucată în cazinouri. În Draw, jucătorul primește cinci cărți. El poate renunța la între una și trei cărți. Sau le poate schimba. După rundele de pariere, cea mai bună mână câștigă.

La fel ca Omaha, Draw are mai multe versiuni, însă cea mai populară rămâne cea cu cinci cărți.

Seven Card Stud

Această variantă a pokerului a apărut înaintea versiunii Texas Hold’em. În timpul unei partide de Seven Card Stud, jucătorii primesc cărți doar în mână. Câteva sunt înmânate cu fața în jos doar pentru ochii jucătorului, altele cu fața în sus în văzul tuturor. Jucătorul cu cartea cea mai slabă e nevoit să parieze pentru a rămâne în joc. Urmează o rundă de pariere și de primire a unor noi cărți. În runda finală, cel cu cele mai bune cinci cărți, câștigă.

o3 jpg

În ciuda istoriei neclare, pokerul este și va rămâne unul dintre cele mai apreciate și respectate jocuri de cărți. Și tu poți participa oricând la un joc de poker. Tot ce-ți trebuie este puțin noroc și răbdare.



Recente pe Ok! Magazine

okmagazine ro (1) jpg
prajituri jpg
Cinci direcții inovative în domeniul resurselor umane jpg
Iată 3 cadouri pe care soția ta le ar aprecia și la care nu te ai fi gândit niciodată! jpg
Cum ar trebui sa amenajezi camera copilului jpg
Milano design week 3 jpg
cum să ai o siluetă de vis jpeg
Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg