Pardoseli ușor de întreținut și curățat
Alegerea materialelor pentru podele ține cont de stilul general de amenajare al casei tale, de destinația camerei – bucătărie, baie, zonă de zi – și de caracteristicile fiecărei încăperi.
Este necesar a lua în calcul și dimensiunea spațiului, precum și volumul de trafic pe care va trebui să-l suporte pardoseala. Copiii și prezența animalelor de companie sunt alte elemente care contribuie la decizia finală.
Materiale ceramice
Materiale ceramice cu suprafețe diverse, mate sau lucioase, cu modele, culori și forme variate sunt de departe cele mai ușor de întreținut. Mai mult, sunt durabile, accesibile din punct de vedere al costurilor și foarte ușor de curățat.
Plăcile de gresie sunt alegerea perfectă, fără concurență, pentru baie, bucătărie sau zonele cu trafic intens din holuri. Gresia poate fi una dintre cele mai inspirate alegeri inclusiv pentru camera de zi. Este soluția ideală pentru terase și balcoane, indiferent dacă sunt închise, parțial acoperite sau deschise. Zona de relaxare din grădină, aleile și alte suprafețe de tranzit pot fi pavate cu gresie.
Un alt element care face ca aceasta să fie cea mai bună alegere este diversitatea tipurilor de gresie, astfel că există o soluție perfectă pentru orice zonă din interior și exterior și nu există plan de amenajare care să nu poată fi realizat. Podeaua din gresie ceramică este foarte rezistentă la pete, iar praful și impuritățile pot fi simplu și rapid de curățat, fără efort și soluții speciale. Un mop, apă și cel mai banal detergent sunt suficiente.
Pardoseala din vinil
Un al doilea material pentru pardoseli care se întreține și se curăță ușor este vinilul. Diversitatea de modele și culori, fac din vinil o opțiune versatilă pentru aproape orice spațiu. Spre deosebire de gresie, care poate fi montată oriunde, vinilul nu este potrivit zonelor umede și nici în zonele exterioare. În plus, are o anume sensibilitate la expunerea la razele soarelui care poate duce la decolorare, problemă pe care gresia nu o are. Vinilul oferă posibilitatea de a realiza modele personalizate, are o bună rezistență la impact și oferă o bună izolare termică.
Un avantaj pentru vinil este că poate fi o soluție bună, practică, economică și simplă pentru dormitoare și camera copilului, unde gresia nu este prima alegere. Montat corect, cu adezivii corespunzători, poate fi ferit de expunerea la umezeală. Vinilul se curăță ușor, poate fi măturat, șters și igienizat ușor, dar trebuie luat în calcul că unele substanțe îl pot păta.
Beton șlefuit
Betonul șlefuit este un finisaj durabil, cu un aspect asemănător pietrei naturale, ușor de întreținut și de curățat. Un dezavantaj major vine din faptul că este foarte greu, astfel că poate fi o soluție de pavaj în casele individuale, în zonele de parter, pentru camerele aflate la demisol sau subsol, dar nu este recomandat în apartamentele de bloc și nici la etajele superioare. În plus, materialul are inconvenientul de a fi dur și rece.
Acest material este ieftin și de durată, deși natura poroasă a betonului poate fi un alt dezavantaj. Betonul trebuie izolat foarte bine la suprafață, pentru a fi protejat de pete și de infiltrații provocate de apă. Se pretează, și chiar este indicat, să fie șlefuit și lustruit. Poate fi decorat creativ într-o varietate de moduri care ulterior necesită o întreținere redusă. Este o alegere bună pentru bucătării și zonele de trafic intens. Din acest motiv, podelele din beton sunt în mod special potrivite în camerele de zi și bucătăriile moderne, mai ales celor decorate în stil contemporan, industrial.
Știind toate acestea și punând în balanță avantajele și dezavantajele fiecărui tip de material, poți alege una dintre aceste trei soluțiile de pardoseală, toate fiind foarte ușor și simplu de întreținut și curățat.
Sursa foto: Shutterstock.com