Putin spune în discursul său de Ziua Victoriei că „războiul adevărat” s-a declanșat împotriva Rusiei

9 mai, 2023

În discursul de Ziua Victoriei, Vladimir Putin își avertizează oamenii adunați în Piața Roșie. La tradiționala paradă de 9 mai, vedem un Vladimir Putin surâzător, dar totuși îngrijorat. Liderul de la Kremlin mimează normalitatea.

Vladimir Putin profimedia 0774688436 jpg

Parada din 9 mai marchează anul acesta a 78-a aniversare a victoriei asupra  Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ruşii îl numesc „Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

Vladimir Putin a mai atenționat la parada din 9 mai că lumea se află ”într-un punct de cotitură” și că poporul rus este implicat într-o luptă patriotică pentru apărarea viitorului, amintind de victoria Uniunii Sovietice în Al Doilea Război Mondial.

Valdimir Putin si Kasim Tokaev și alți lideri la Parada 9 mai FOTO Profimedia jpg

Ziua Victoriei în Europa este sărbătorită în 9 mai în cele mai multe ţări din estul Europei, şi în România, şi în state care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, în timp ce Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele părţi din Germania Ziua Victoriei este sărbătorită în 8 mai. Sunt şi state care sărbătoresc Ziua Victoriei în 5 mai.

Din păcate, de Ziua Victoriei în 2023, Europa este scindată, iar Vladimir Putin nu mai are prieteni politici în Europa occidentală, după războiul declanșat în Ucraina, pe care l-a numit mereu ”operațiune specială”.

Preşedintele rus, comandant suprem al armatei, participă ca de obicei la paradă, a confirmat luni purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. El a dat asigurări că discursul lui Putin, aşa cum o face în fiecare an, va avea loc, în ciuda recentului atac cu drone asupra Kremlinului. Cu toate acestea, Peskov nu a dezvăluit în avans detaliile discursului şi nici nu a precizat dacă acesta va include evaluări ale progresului „operaţiunii militare speciale” din Ucraina, relatează TASS. „Se pregăteşte o paradă obişnuită. Tot ce pot spune este că preşedintele va vorbi, aşa cum face de obicei", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Kremlinul a precizat că liderii Comunităţii Statelor Independente (CSI, organizaţie regională în care Moscova a reunit iniţial toate statele foste sovietice, dar între timp unele dintre ele au ieşit deja - n.r.) sunt aşteptaţi ca invitaţi la paradă. Mai precis, este vorba de fapt de preşedinţii Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului şi de premierul Armeniei, care şi-au confirmat deja prezenţa la paradă. Sunt în general lideri autoritari, rămaşi apropiaţi de Putin. Este un contrast frapant faţă de vremurile de altădată, când Putin avea invitaţi inclusiv lideri occidentali, şi care arată izolarea în care se găseşte liderul de la Kremlin după declanşarea agresiunii împotriva Ucrainei.

Foto: Profimedia



Recente pe Ok! Magazine

Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg