Ralph Lauren: de la puştiul născut în Bronx la fondatorul unui imperiu de 7 miliarde de dolari

18 aprilie, 2020
1 ralph deschidere gettyimages 130216062 jpg jpeg

„A fost vorba despre instinct, îndrăzneală, pasiune, sinceritate.“, se confesează Ralph Lauren despre cariera lui. Azi el reprezinta acest Brand New Route 66 care face legătura între Marele Gatsby şi Kanye West, cel pe care l-a numit „fiul lui“ şi care a declarat că vrea să facă împreună cu el o colecţie de haine. Ralph este Mr. American Dream.  

Micuţ de statură şi cu o voce scăzută (apropiaţii nu l-au auzit niciodată ţipând!), Ralph Lauren emană o forţă interioară fantastică, graţie căreia domină orice încăpere în care intră. La 80 de ani, face în continuare miscare şi are grijă la regimul său alimentar. Privindu-l în biroul său din Manhattan, cu pereţii îmbrăcaţi în lemn de mahon, designerul e întruchiparea Visului American. „Asta a şi fost întrebarea mea când am intrat în această industrie în 1967: cum pot crea haine sinonime cu Visul American?“, spune Ralph cu zâmbetul lui cald, de sub părul alb ca laptele. „Hainele lui au ajutat filme precum Marele Gatby şi Annie Hall să devină memorabile. El a contribuit la transformarea modei americane într-un stil iubit în întreaga lume“, spune despre el Michael Kors. Un tip născut la doar şase săptămâni după finalul celui de-al Doilea Război Mondial, pe numele său real Ralph Lifshitz, viitorul designer a crescut într-o familie de evrei Ashkenazi imigranţi, în care a deprins iubirea pentru artă şi frumos, tatăl Frank Lifshitz fiind artist şi pictor de interioare. Primul lui job a fost cel de vânzător de cravate, fiindcă îl fascina acest accesoriu.

De-asta şi când şi-a propus propria afacere, tot pe cravate s-a axat. Şi pentru că nimeni n-a vrut să-i accepte modelul lui de cravate late, în 1967 şi-a înfiinţat propria companie pentru a le vinde. Era o afacere atât de mică, încât tot a avut nevoie de o slujbă. Anul următor, la 28 de ani, l-a convins pe preşedintele companiei Beau Brummell la care lucra să-l lase să creeze propria linie de cravate. Şi în acelaşi an, încropea şi prima colecţie de haine cu mica lui companie, inspirat fiind de stilul sport. Colecţia s-a numit „Polo“, iar Ralph a început s-o distribuie singur către magazine, din biroul lui din Empire State Building. Trei ani mai târziu, lansa şi prima lui colecţie pentru femei, inspirată de soţia lui, Ricky. Iar ea, muza lui, este cea care a făcut din Ralph Visul American complet: nu doar pe plan profesional, ci şi personal.

ralph familia gettyimages 111640966 jpg jpeg

Pe Ricky a cunoscut-o înainte să devină faimos, în 1964, la cabinetul doctorului său oftalmolog. Ralph tocmai se întorsese din armată şi avea nevoie de un consult, a cărui programare i-o făcuse chiar Ricky Low-Beer, asistenta medicului. S-a îndrăgostit la prima vedere şi a întrebat-o chiar atunci dacă vrea să iasă la o întâlnire cu el. Ea a acceptat imediat, iar în următoarele luni, cei doi au devenit de nedespărţit. Şi, în doar o jumătate de an, s-au şi căsătorit. N-au avut nici urmă de îndoială: amândoi simţeau dragostea adevărată, aşa că nu mai aveau de ce să aştepte… „Ralph e cel mai bun prieten al meu. Mă simt atât de bine în preajma lui! Şi el la fel cu mine“, mărturiseşte Ricky, care i-a stat alături designerului, susţinându-l la fiecare pas făcut în carieră. Extrem de discreţi în acelaşi timp, în ciuda faimei lui tot mai crescânde, au devenit şi părinţii a trei copii, doi fii şi o fiică: David, Andrew şi Dylan (foto sus). Şi pentru că amândoi provin din familii sărace de imigranţi, Ralph şi Ricky au încercat să le transmită copiilor adevăratele valori în viaţă, evitând, în acelaşi timp, mondenizarea căminului lor – care acum poate să fie în apartamentul din New York, în vila din Jamaica ori în ranch-ul din Colorado. Sunt tot atâtea locuri în care Ricky şi-a manifestat talentul pentru decoraţiunile interioare, etalat apoi şi în cărţile de lifestyle publicate. „Sunt atât de mândră că Ralph este soţul meu! Este un căpitan de navă minunat. Iubesc să-l văd cum ne conduce vieţile. Noi, ai lui, suntem cu toţii norocoşi să fim parte din visul lui şi să ne iubim unii pe alţii atât de mult“, spune Ricky. Cam aşa arată o iubire de peste jumătate de secol. Iar stabilitatea din viaţa personală (vorbim, până la urmă, despre designerul cu cea mai aşezată viaţă din lumea modei!) este fără îndoială unul dintre secretele succesului său. Fiindcă pe Ralph nu l-au preocupat trendurile trecătoare niciodată. Iar dacă pe alte nume din modă zbuciumul personal le-a purtat de la agonie la extaz pe valurile succesului, Ralph este, la 80 de ani, cea mai stabilă şi sănătoasă instituţie de modă americană. Echilibrul său a avut un cuvânt greu de spus în asta.

„Mie nu-mi place moda. N-am nimic de-a face cu ea“, spune Ralph, care s-a retras oficial în 2015 de la conducerea companiei sale, rămânând, însă, în inima afacerii, alături de copiii săi. „E o sursă de venin, de fapt. Oamenii, când îşi pregătesc un fashion show, se macină gândindu-se ce va spune unul sau altul din industrie şi din presă. Dar cu toţii uită de consumator. Şi despre ce e viaţa, în general. Trăiesc în bula lor şi nu sunt în stare să privească spre ce contează cu adevărat!"

Foto: Getty ImagesRecente pe Ok! Magazine

Steven Seagal in Ucraina propaganda pro rusa (3) jpg
blac1 jpg
Kevin Federline si baietii lui Britney Spears Sean preston si Jaden James (1) jpg
Michelle Obama jpg
nic7 webp
Courtney Love (3) jpg
mada5 jpg
Nic PNG
augusta8 jpg
sas1 jpg
jay z beyonce si fiica lor blue ivy foto guliver/getty images
Mariah Carey și Olivia Newton John (2) jpg
Monica Davidescu 50 (2) jpg
chef3 jpg
locuri de munca remote jpg
Vlad Gherman și Oana Moșneagu de ziua ei (3) jpg
Imagine featured okmagazine JPG
magazin