Rolul crucial al ecografiei în ginecologie
O ecografie ginecologică este o procedură care utilizează unde sonore pentru a crea imagini ale bebelușului în timp ce se află în uter. În timpul ecografiei se pune un gel pe abdomen și o sondă numită transductor este așezată pe piele.
Impulsuri de unde sonore sunt apoi trimise de la sondă spre bebeluș creând ecouri care sunt transformate în imagini de către computer. Aceste imagini se pot vedea pe un monitor.
În cele ce urmează îți vom vorbi despre rolul crucial al ecografiei în ginecologie. Apelează la ginecologie din Cluj sau oricare alt oraș, dacă ai unele din simptome descrise mai jos.
Ecografia identifică fibroame și alte afecțiuni
O ecografie este una din puținele modalități prin care medicul ginecolog poate vedea și auzi bebelușul. Aceasta îl poate ajuta să determine cât este de avansată sarcina, dacă bebelușul se dezvoltă în mod corespunzător sau dacă există potențiale probleme cu sarcina.
Ecografiile se pot realiza în orice perioadă a sarcinii, în funcție de decizia medicului ginecolog. Ce afecțiune poate detecta o ecografie atunci când apelezi la ecografie?
O ecografie pelvină completează examenul clinic, aduce informații suplimentare necesare diagnosticului, prin intermediul unor aparate și echipamente moderne de investigare. Ecografia pelvină poate fi utilizată pentru a detecta și monitoriza o gamă largă de afecțiuni.
De asemenea, este utilizată pe scară largă în monitorizarea ginecologică și obstretică ca parte a unei evaluări a infertilității sau a unei proceduri de procreare asistată medical. Medicul tău te va informa cu privire la rezultatele ecografiei. În cazul în care se detectează o anomalie pot fi recomandate teste suplimentare (RMN, CT) pentru o evaluare mai detaliată.
Ecografia transvaginală este una din cele mai importante examene ecografice în ginecologie deoarece permite transductorului să se apropie de organele examinate, oferind imagini clare și detaliate ale organelor genitale interne. Facilitează diagnosticul mai multor afecțiuni precum fibroame dar și:
● Formațiuni tumorale;
● Chisturi ovariene;
● Sângerări vaginale anormale, menstruații neregulate;
● Sarcină extrauterină;
● Dureri pelvine;
● Starea embrionului/fătului în timpul sarcinii;
Ecografie poate diagnostica boli ovariene
O ecografie transvaginală poate depista mai multe afecțiuni ginecologice, inclusiv boli ovariene. Se poate efectua oricând pe parcursul ciclului menstrual și chiar în timpul sarcinii. Poate depista o serie de afecțiuni precum cancer ovarian, cancer de col uterin.
Se folosește atunci când există dureri pelvine, în cazul în care medicul suspectează existența unor chisturi sau fibroame uterine sau pentru diferitele afecțiuni ale endometrului. Ecografia joacă un rol esențial în depistarea tuturor tipurilor de cancer al organelor genitale (cancer ovarian, cancer de endometru, cancer de col uterin).
Cu ajutorul ecografiei este pus embrionul în evidență precum și anexele sale, localizarea sa, se pot identifica unele elemente care certifică dezvoltarea normală precum și alte anomalii care ar putea avea repercusiuni asupra evoluției sale normale și oferă informații esențiale despre ovare și despre uter. Dacă suspectezi unele probleme ginecologice atunci ar trebui să apelezi la ginecologie.
De ce este recomandată ecografia transvaginală în timpul sarcinii?
Ecografia se poate efectua și transvaginal pentru a monitoriza bătăile inimii fătului, pentru a analiza colul uterin și pentru a urmări orice modificări care ar putea provoca complicații precum un avort spontan sau o naștere prematură, a examina placenta in scopul de a depista anomalii.
Ecografia este importantă în prevenția unor patologii ovariene și uterine care afectează viața de zi cu zi a femeilor dar, mai ales, este extrem de importantă în depistarea precoce a cancerului de col uterin. Are aplicabilitate în examenele ginecologice de rutină sau pentru cele de sarcină și facilitează diagnosticarea afecțiunilor ginecologice dar și ale fătului. Mai mult, ajută la analizarea complexă a funcției organelor genitale sau a poziției fătului. Cu alte cuvinte, are un rol crucial în ginecologie.