Rutina de îngrijire și machiajul: care sunt etapele unui ten fără cusur și în ce ordine să le urmezi

5 octombrie, 2023

Genetica, schimbările hormonale, radiațiile ultraviolete, poluanții, rutina de îngrijire și stilul de viață influențează sănătatea pielii.

Rutina corecta de ingrijire a tenului jpg

Dacă îți dorești să ai un ten luminos, cu aspect tânăr, este important să ai o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, să eviți expunerea prelungită la soare și, poate cel mai important lucru pe care să-l faci, să-ți stabilești o rutină corectă de îngrijire a pielii.

În prezent, sunt numeroase produse cosmetice și de make-up pe piață și, adesea, poate fi dificil să faci alegerea corectă. De aceea, este esențial să știi ce tip de piele ai și care sunt nevoile sale specifice, astfel încât să iei cea mai bună decizie. Fie că ai nevoie de o cremă hidratantă sau un serum de față, fie că îți trebuie un corector ori o baza pentru machiaj, este necesar să știi ce ingrediente conțin produsele folosite și care sunt cele mai potrivite pentru nevoile tale.

La fel de important este să nu sari peste nicio etapă din rutina de îngrijire și de make-up, astfel încât să te asiguri că previi îmbătrânirea prematură a pielii și să te bucuri de un ten cu aspect tânăr și sănătos.

Iată care sunt principalele etape ale îngrijirii tenului și de ce trebuie să ții cont când alegi produsele cosmetice:

Curățarea

Prima etapă în procesul de îngrijire a pielii este curățarea. Îndepărtarea impurităților și a machiajului este necesară pentru a nu obtura porii și pentru a susține regenerarea celulară, astfel încât tenul să nu fie încărcat și să fie evitate unele probleme cutanate, precum acneea și rozaceea.

Curățarea tenului se face atât dimineața, cât și seara. Întrucât, pe parcursul zilei, pielea este expusă la numeroși factori dăunători (radiații ultraviolete, poluanți, praf), dar și pentru a îndepărta eficient crema cu protecție solară și machiajul, seara, curățarea se face în doi pași: demachiere și spălare.

Curățarea trebuie realizată corespunzător și pentru că această etapă pregătește pielea pentru o mai bună absorbție a celorlalte produse cosmetice. Când pielea este curată, produsele hidratante pătrund mai eficient în piele.

Pentru a alege corect produsele de curățare, este necesar să știi ce tip de piele ai (grasă, uscată, normală, mixtă) și cu ce sensibilități te confrunți.

Nu te spăla niciodată cu apă fierbinte și nu folosi produse agresive. Curățarea delicată, cu apă călduță, folosind un produs blând, contribuie la menținerea sănătății pielii. În schimb, dacă folosești un produs agresiv, care conține alcool și parfumuri, uleiurile naturale ale pielii pot fi îndepărtate, lăsând pielea iritată și uscată.

Hidratarea

Următorul pas și unul dintre cei mai importanți este hidratarea. Când pielea este bine hidratată, riscul de apariția a liniilor fine și a ridurilor este mai mic. În plus, pielea matură are un aspect mult mai plăcut dacă este bine hidratată și este mai rezistentă la daunele provocate de factorii de mediu dăunători.

După curățarea tenului, atât dimineața, cât și seara, aplică o cremă hidratantă și/sau un serum de fata. Produsele folosite trebuie să fie potrivite tipului de ten. De pildă, persoanele cu pielea grasă pot opta pentru o cremă cu o textură lejeră, astfel încât să nu încarce foarte mult tenul. În schimb, persoanele cu pielea uscată au nevoie de o hidratare mai intensă, astfel că produsul cosmetic folosit trebuie să aibă o textură mai bogată.

Protecția solară

Radiațiile ultraviolete sunt responsabile de majoritatea schimbărilor la nivel cutanat. Expunerea prelungită la soare reprezintă principala cauza a îmbătrânirii premature, precum și a dezvoltării cancerului de piele.

Drept urmare, protecția solară este o etapă peste care nu trebuie să sari nici măcar în anotimpurile reci.

În rutina de dimineață, după curățarea și hidratarea tenului, aplică o cremă cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 și spectru larg de acoperire. Astfel, pielea este protejată și împotriva razelor UVA (care provoacă arsuri solare și sunt responsabile pentru îmbătrânirea pielii) și a celor UVB (care provoacă arsuri solare și pot duce la apariția cancerului de piele).

Aplicarea machiajului

Aplicarea machiajului ar trebui să fie ultimul pas din rutina de îngrijire a pielii. Alege produse de make-up care îți scot evidență trăsăturile frumoase și care nu îți încarcă foarte tare tenul.

Baza de machiaj pe care o folosești poate avea și factor de protecție solară, astfel că vei folosi un singur produs care, pe de o parte, îți va proteja tenul de radiațiile ultraviolete și, pe de altă parte, îți va pregăti pielea pentru fondul de ten.

Nu pierde din vedere faptul că, seara, trebuie să îndepărtezi machiajul, pentru a-i permite pielii să se refacă în timpul somnului. Îndepărtează produsele de make-up folosind un demachiant sau apă micelară și apoi spală fața cu produsele de curățare adecvate tipului de piele.

În concluzie, asigură-te că folosești produse cosmetice adecvate tipului și nevoilor tenului, respectă rutina zilnică de îngrijire și bucură-te cât mai mult timp de o piele cu aspect sănătos și luminos.

Sursă foto: Freepik



Recente pe Ok! Magazine

Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg
5 stiluri de design care se potrivesc perfect cu o bucătărie open space jpg
Ghid de intretinere pentru prelungirea vietii masinii de spalat jpg
Cum să alegi aparatul de vidat potrivit pentru nevoile tale jpg
Cum să îți planifici călătoria perfectă cu ajutorul unui serviciu de închirieri mașini jpg
okaymagazine ro friteuza cu aer cald  jpg
Prăjitura emblematică a Insulei Capri, Pixabay (1) jpg