Socializarea la birou - 3 moduri în care îți poate crește productivitatea muncii
Dat fiind faptul că ne petrecem majoritatea orelor din zi la birou, împreună, pentru a avea o stare de spirit bună şi să fim productivi, este necesar un mediu de lucru plăcut. Oamenii cu care lucrăm devin, involuntar, o parte importantă a vieţii noastre şi, atunci când comunicarea este eficientă, sunt îmbunătăţite şi rezultatele profesionale.
În multe dintre companii, angajaţii sunt focusaţi pe efectuarea task-urilor în deadline-urile primite, iar orele suplimentare fac parte din normalitate. Astfel, lipseşte, de multe ori, timpul necesar pentru socializarea cu ceilalţi, iar pauzele sunt folosite pentru mâncare sau pentru câteva convorbiri telefonice personale. Acest lucru duce, în timp, la o comunicare deficitară între colegi, ceea ce devine deseori o problemă, atunci când există proiecte comune.
Conform unui sondaj de opinie, realizat în 2022 de Genesis Property, compania fondată de Liviu Tudor, 53,4% dintre angajații români consideră că interacțiunea cu colegii în afara biroului, la job sau în timpul liber este benefică pentru productivitate și crește unitatea echipei.
Iată care sunt 3 dintre modurile în care socializarea la birou poate creşte productivitatea muncii:
1. Socializarea la birou în spații de lucru flexibile
Un concept relativ necunoscut acum 10 ani, spațiile de coworking au transformat modul în care angajatul modern interacționează cu lumea afacerilor. În prezent, numărul de spații de coworking în întreaga lume este în continuă creştere, ceea ce înseamnă că înțelegerea beneficiilor care vin odată cu utilizarea lor este esențială pentru planificarea succesului afacerii. S-a constatat că, în spațiile de coworking, colaborarea cu ceilalți colegi este mai eficientă decât în spațiile de lucru clasice. Acestea pot fi o locație comună, în care oamenii cu idei diferite de afaceri se pot reuni și învăța unii de la alții, fie în cadrul proiectelor comune, fie pur şi simplu prin observarea zilnică.
2. Socializarea în afara spațiilor de birou propriu-zise
O relație personală între colegi, dusă dincolo de orele de program, poate părea, pentru unii, o normalitate, iar pentru alții, o excepție. Însă, de ceva ani, există companii unde este o condiție prealabilă reală pentru angajare sau o înțelegere universală între conducere și personal. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională a devenit o preocupare pentru mulți manageri, încă din momentul în care s-a constatat că acest lucru se reflectă într-o productivitate crescută la locul de muncă. Acest lucru a dus la crearea team building-urilor, a spațiilor comune pentru relaxarea angajaților și a diverselor petreceri. Odată ce comunicarea dintre angajați se îmbunătățește și se înfiripă o amiciție, aceștia au o colaborare profesională mai bună și obțin rezultatele dorite mai ușor, lucruri pe care orice manager și le dorește de la echipa sa.
3. Socializarea la birou
Întâlnirile ocazionale oferă cea mai bună modalitate de a vă familiariza cu membrii echipei ca persoane, nu doar în calitate de colegi. Acest lucru duce la descoperirea intereselor comune care, în general, generează prietenii. Împărtășirea liberă a ideilor și colaborarea cu un prieten sunt întotdeauna mai ușoare și mai plăcute, decât cu un străin. În plus, majoritatea oamenilor tind să facă eforturi suplimentare pentru oamenii pe care îi cunosc și îi plac deja. De acolo pot apărea idei de proiecte noi sau pentru cele în care ești deja implicat.
Îmbunătățirea comunicării și o dinamică mai bună a echipei au un efect pozitiv asupra culturii generale la locul de muncă. În plus, o companie care acordă o mare valoare motivației angajaților și creării de legături puternice între aceștia va fi considerată mai atrăgătoare pentru angajații existenți, dar și pentru cei pe care își dorește să-i recruteze.
Sursa foto: Shutterstock