Spondiloza cervicala: de ce apare și cum o putem trata
Dacă suferi de spondiloză cervicală sau suspectezi că ai această afecțiune, este important să consulți un medic sau un specialist pentru a obține un diagnostic precis și pentru a începe tratamentul adecvat, deoarece această afecțiune se poate agrava în timp.
Dacă te confrunți adesea cu dureri sau disconfort în zona cervicală s-ar putea să suferi de spondiloză cervicală și să îți dorești să găsești cel mai bun tratament pentru spondiloza cervicala.
Așadar, nu ignora simptomele și începe cât mai curând un tratament.
Ce este spondiloza cervicală?
Spondiloza cervicala este o afecțiune comună care afectează coloana vertebrală cervicală, adică zona gâtului. Aceasta poate cauza durere, rigiditate și slăbiciune în brațe și mâini, precum și probleme cu coordonarea și echilibrul.
Spondiloza cervicala apare atunci când țesutul moale dintre vertebrele cervicale se degradează sau se deteriorează, cauzând formarea de osteofite (excrescențe osoase) și restrângerea spațiului dintre vertebre.
Acest lucru poate comprima nervii și/sau măduva spinării, cauzând durere și disconfort.
De ce apare?
Cauzele exacte care duc la apariția spondilozei nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se crede că pot include:
● Îmbătrânirea - cu vârsta, țesutul discurilor intervertebrale se poate deshidrata și se poate uza, cauzând spondiloză.
● Leziunile coloanei vertebrale - traumatismele sau leziunile coloanei vertebrale pot duce la spondiloză, în special atunci când acestea s-au manifestat în mod repetat.
● Obezitatea - Supraponderalitatea poate pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale, cauzând așadar spondiloza.
● Stilul de viață sedentar- munca la birou sau alte activități sedentare pot cauza spondiloză, mai ales dacă sunt repetate pe perioade lungi de timp.
Simptomele spondilozei cervicale
Pe lângă durerile în zona cervicală poți experinta și alte simptome atunci când te confrunti cu spondiloza cervicală.
- Durere în zona gâtului: Aceasta durere poate fi o durere surdă sau o senzatie de ințepare și poate fi resimtita la nivelul gâtului sau la umeri.
- Rigiditate: Îți poți simți gâtul rigid și ți se poate părea dificil să îți miști capul dintr-o parte în alta datorită durerii.
- Amorțeală și furnicături: Acestea pot fi resimtite la nivelul brațelor, mâinilor și degetelor și pot fi cauzate de comprimarea nervilor spinali.
- Slăbiciune musculară: Slăbiciunea musculară poate fi resimtiță la nivelul brațelor și mâinilor atunci când te confrunzi cu spondiloza.
- Probleme de coordonare: Problemele de coordonare și de echilibru pot fi cauzate de comprimarea nervilor spinali.
- Dureri de cap: Durerile de cap frecvente pot fi cauzate de spondiloza cervicala si pot fi resimtite la nivelul frunții sau în spatele capului.
- Amețeală și greață: din cauza durerilor de cap poți manifesta inclusiv stări de greață sau vertij cervical.
Cum poți trata spondiloza cervicală?
Există mai multe modalități de tratare a spondilozei cervicale, inclusiv fizioterapia, aplicațiile reci sau calde, masajul, medicamentele anti-inflamatoare și analgezice, injectiile cu cortizon sau terapia cu laser.
De asemenea, schimbările stilului de viață, cum ar fi evitarea pozițiilor care solicită în mod repetat gâtul și menținerea unei greutăți sănătoase, pot ajuta la ameliorarea simptomelor spondilozei cervicale.
Totuși, cea mai bună variantă este să te adresezi unui medic și să urmezi un tratament speciaizat înainte de a lua orice decizie referitoare la tratarea spondilozei. Această afecțiune implică coloana, așadar apelează întotdeauna la specialiști.
Sursă foto: advancedsurgeryomaha