Steve McQueen: King of Cool

5 decembrie, 2016
Steve deschidere jpeg

Un delincvent transformat într-un superstar talentat şi un băiat rău cu un succes nebun la femei, care a primit doar o nominalizare la Oscar. Fiindcă Oscarul l-a luat finalmente pentru cea mai scandaloasă viaţă!

Ştiţi hitul lui Sheryl Crow, care poartă numele actorului? Cu versurile: „Like Steve McQueen / All I need's a fast machine / And I'm gonna make it all right”.

Steve McQueen, pe platourile de filmare ale documentarului realizat de el, 'Le Mans', în Franţa, octombrie 1970.

Aşa era starul care se lansase în vara lui 1963, odată cu senzaţionalul western “Cei 7 Magnifici”. Era îndrăgostit de cursele de maşini şi motociclete, de viteză, de adrenalină, era un veşnic rebel. Porsche-ul 930 Turbo deţinut de el până în 1976 s-a vândut anul trecut pentru aproape 2 milioane de dolari, deşi un model obişnuit costă până în 200.000 de dolari. David Beckham însuşi l-a imitate pe Steve McQueen într-o reclamă. Iar astea sunt doar două-trei exemple care ne arată că lumea continuă să fie fascinată de actorul din “The Great Escape”, “Love With The Proper Stranger”, “Papillon”, “The Thomas Crown Affair” ori “The Sand Pebbles”, care i-a adus nominalizarea la Oscar în 1967. Ceasul Rolex modelul “Steve McQueen Explorer”, care se vinde în continuare în întreaga lume, ar fi un alt exemplu. La fel şi documentarul de anul trecut, “Steve McQueen: The Man & Le Mans”, regizat de John McKenna şi Gabriel Clarke, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes – o peliculă care se concentrează pe pasiunea actorului pentru cursele de maşini, Steve făcându-şi, de altfel, singur toate cascadoriile din filme. A şi participat la curse profesioniste de maşini şi a avut un garaj legendar cu: un Porsche 917, un Porsche 908, un Porsche 356 Speedster, un Ferrari 512,  un Ferrari 250 Lusso Berlinetta, un Jaguar D-Type XKSS, o Cobra din 1962 şi un Ford GT40. Dar fiindcă iubea adrenalina, Steve a avut şi o colecţie impresionantă de amenzi pentru depăşirea limitei de viteză, în 1972 fiind chiar arestat în Alaska pentru şofat sub influenţa alcoolului.

Steve s-a lansat în "Cei 7 Magnifici".

Născut pe 24 martie 1930, Terence Steven "Steve" McQueen a avut încă de la bun început o viaţă scandaloasă, venind pe lume într-o aşa-zisă familie controversată: mama lui, Julia Ann, era alcoolică şi se pare că îşi mai câştiga banii şi vânzându-şi trupul din când în când. Tatăl lui, William Terence, era un artist de circ care a părăsit-o pe Julia la doar şase luni după ce au devenit părinţi, iar Julia, la rândul, său, l-a lăsat pe micul Steve în grija părinţilor ei. Abia la 8 ani avea să revină pentru a-şi recupera fiul, luându-l în Indianapolis să trăiască alături de ea şi soţul ei. O mutare care avea să-i schimbe complet viaţa lui Steve. Dislexic şi parţial surd din cauza unei infecţii suferite la ureche, băiatul îşi scotea adesea din minţi tatăl vitreg, care-l bătea zilnic - la doar un an de la sosirea în noul cămin fugind ca să trăiască pe străzi. În următorii ani, avea să penduleze între străzi, casa mamei sale, care între timp divorţase şi se recăsătorise, şi ferma unchiului Claude. Steve nu-şi găsea locul!

Intrase într-o gaşcă periculoasă de cartier şi a fost prins furând. Cât despre al doilea tată vitreg al său, era la fel de violent. Doar că de data asta Steve crescuse şi acum îl înfrunta cu pumnii ridicaţi. Într-o noapte, acesta l-a împins pe scări. Iar Steve i-a jurat atunci că-l omoară dacă se mai atinge de el. Dependentă de alcool în continuare, Julia Ann n-a fost în stare să-şi apere fiul aşa că, în urma acestui incident, tatăl vitreg a câştigat, iar Steve a fost trimis la şcoala de corecţie California Junior Boys Republic. Culmea este că Steve a ajuns aici în consiliul şcolii, părăsind instituţia în ovaţii la vârsta de 16 ani.

Virginitatea şi-a pierdut-o la 13 ani, cu o prostituată, un episod despre care şi-a amintit amuzat: “Îi plăceau la nebunie dulciurile, aşa că n-o plăteai cu bani. Îi cumpărai prăjituri. Asta o făcuse deja să se îngraşe, dar la 15 ani, kilogramele în plus îi făceau sânii mai mari şi asta mă interesa.” Trei ani mai târziu, după ce-a ieşit din şcoala de corecţie, Steve s-a angajat într-un bordel, mai apoi înrolându-se în Forţele Marine pentru trei ani. Ulterior, povestea spune că disciplina din armată nu prea l-a schimbat, viitorul star lucrând o perioadă ca şofer pentru o gaşcă ce dădea spargeri în Myrtle Beach (South Carolina) şi Washington D.C – altfel spus un fel de antrenament pentru unul dintre filmele lui de căpătâi, The Getaway. Aventura cu această gaşcă s-a încheiat atunci când unul dintre tovarăşi a ajuns la un pas de moarte, fiind împuşcat. Apoi McQueen a continuat să-şi câştige existenţa… ca peşte, pentru o prostituată pe nume Lindy (vânzând în paralel şi arme). “Am crezut că aşa câştig banii uşor – cu armele şi cu Lindy. Fără să plătesc taxe”, a povestit el la un moment dat. “Dar mi-am dat seama că lucrurile astea nu se sfârşesc niciodată cu bine!”

Abia în 1952, la 22 de ani, Steve ajungea la New York, pentru a studia actoria cu Stanford Meisner, dar şi cu Stella Adler – obţinându-şi, însă, banii, din curse de motocicletă pe care le câştiga. Debutul în film avea să producă abia după ce s-a mutat la Hollywood, obţinând un prim rol micuţ în “Cineva acolo sus mă iubeşte”, cu Paul Newman cap de afiş. Asta se întâmpla în 1956. Patru ani mai târziu, la vârsta de 30 de ani, McQueen se lansa pe firmament cu personajul Vin Tanner, din “Cei 7 Magnifici”. Şi aşa începea legenda…

La acel moment, actorul era deja însurat, cu actriţa Neile Adams, cu care a avut o fiică, Terry Leslie, şi un fiu, Chad. Mariajul a durat 16 ani – mult, dacă ne gândim că Steve nu a reuşit nicicum să fie fidel. Iar Neile, exasperată de trădările lui, s-a răzbunat la un moment dat printr-o aventură cu actorul Maximilian Schell.

Ali MacGraw a fost iubirea vieţii lui, pe care, însă, a înşelat-o...

Divorţul lor s-a produs, totuşi, iremediabil, în 1972, anul în care Steve se îndrăgostea nebuneşte de Ali MacGraw la filmările pentru The Getaway. Anul următor se recăsătorea cu ea, femeia despre care toţi prietenii au spus că a fost marea iubire a vieţii lui: nimeni alta decât Ali, actriţa din Love Story. Din păcate, nici în acest mariaj nu a reuşit să rămână credincios. Din contră: şi-a păstrat cu nonşalanţă apartamentul de la hotelul Beverly Wilshire din Los Angeles, tocmai pentru partidele rapide de sex extramaritale. Gurile rele spun că avea şi strategii pe cât de neruşinate, pe atât de amuzante: chema la el în apartament tot felul de frumuseţi dormice să se lanseze în film, pe motiv că vrea să le intervieveze pentru cutare rol în filme care nici măcar nu existau. Ori angaja escorte. Sau se distra sălbatic la orgii cu groupies în rulota lui de pe platourile de filmare. Şi dacă nu v-am convins încă ce băiat rău era sex simbolul, să ne amintim de o întâmplare chiar de la începuturile lui la Hollywood: în timpul filmărilor pentru “Cei 7 Magnifici”, el şi Robert Vaughn au sărbătorit titlul filmului într-un bordel mexican, împărţind 7 prostituate între ei… Un stil de viaţă despre care apropiaţii spun că ar fi fost completat şi de consumul de cocaină, LSD, dar şi “poppers”, nişte nitriţi meniţi să-i sporească libidoul care oricum nu era unul cu probleme…

Printre cuceririle lui celebre s-au numărat Jacqueline Bisset, Faye Dunaway, Marilyn Monroe, Raquel Welch, Marlene Dietrich, Ava Gardner, Mae West, Rita Hayworth, Mamie Van Doren şi Lana Turner. Nu e rău deloc acest palmares!

Steve McQueen, un sex simbol năbădăios care continuă să fascineze şi azi.

Doar că spiritul lui neobosit de băiat rău n-a făcut decât să-i distrugă mariajul cu Ali MacGraw. Steve dispărea de acasă nopţi în şir, plecând cu motocicleta. Ulterior, actriţa avea să mărturisească: “Steve a fost cumva drogat cam în fiecare zi a căsniciei noastre!”. Cam în fiecare zi din cei 5 ani, căci doar atât a durat mariajul lor, timp în care Ali a  pierdut o sarcină.

Consumul de stupefiante l-a făcut şi extrem de temperamental şi pripit în decizii. Astfel, starul a refuzat roluri mari, precum cele din Apocalypse Now, Dirty Harry, Breakfast at Tiffany’s, Butch Cassidy and the Sundance Kid, The French Connection şi One Flew Over The Cuckoo’s Nest. Iar pe platourile de filmare, colaboratorii spun că ajunsese un coşmar, fiind nemulţmit de tot şi toate, de la haine la scenariu. Mai mult, când actorul James Garner a obţinut un rol la care visa el, cel din pelicula Grand Prix, McQueen s-a răzbunat urinând mai multe nopţi la rând în balconul acestuia…

Cel de-al treilea şi ultimul mariaj al actorului a durat mai puţin de un an. Şi asta fiindcă s-a însurat cu modelul Barbara Minty cu doar un an înainte de a muri din cauza cancerului, la vârsta de 50 de ani, în 1980. O viaţă trăită pentru a demonstra motto-ul lui de mai jos…

image

Foto: GettyRecente pe Ok! Magazine

FotoJetBalerini barbati jpg
Idei de activităţi distractive pe care le poţi organiza alături de prieteni jpg
Andrei Aradits 4 jpg
ana morodan jpg
Mituri care au prins rădăcini în cunoașterea comună fără a avea vreun fundament jpg
featured image   sursa you tube jpg
deea dinu maxer jpeg
Ce înseamnă o dietă sănătoasă Beneficii, sfaturi și rețete care se prepară rapid min jpg
img okmag jpg
Jennifer Garner în oraș cu fiica cea mare, Violet Affleck, Profimedia (1) jpg
Angelina Jolie a luat prânzul cu David Mayer de Rothschild, unul dintre miliardarii lumii (2) jpg
Loredana Groza si sotul ei divorteaza Andrei Boncea a spus parerea despre pozele deocheate pe care le posteaza artista 740x419 jpg
Daniel Radcliffe și Erin Darke FOTO Profimedia
Aurelia, a treia fetita a lui Mark Zuckerberg (2) jpg
Rihanna Riri (1) jpg
cub sotia nosfe png
MAIN Poster 4x5 jpg
Herbalife  poza in deschiderea articolului jpg