Ţara Bascilor – Adevăratul spirit Euskadi

9 mai, 2016
Elantxobe (Bizkaia) jpeg

Regiunea-spin din coasta Spaniei nu e la fel de aspră precum spiritul locuitorilor săi. Ba chiar te invită să o cunoşti cu cele mai bune restaurante premiate cu stele Michelin.

Elantxobe (Bizkaia)

Dincolo de bariera muntoasă ce desparte Spania de Franţa se întind patru regiuni autonome: Catalonia, Aragón, Navarra şi Euskadi (País Vasco sau Ţara Bascilor). Dacă Aragónul a avut legături istorice cu Catalonia şi Castilla, Navarra a trebuit să-şi împartă limba, cultura şi excelenta gastronomie cu vecinii războinici basci.

San Sebastián

Tradiţional, în această regiune nu au ajuns atât de mulţi vizitatori ca în alte părţi ale Spaniei, dar centre precum staţiunea de coastă Donostia (San Sebastián) ori înfloritorul oraş Bilbo (Bilbao), cu al său vestit muzeu Guggenheim, încep să devină atractive. Căci, în ciuda spiritului lor rebel care adesea a generat conflicte interne, bascii sunt oameni educaţi, cu o vastă cultură şi da, îşi impun limba în orice context, la fel ca galicienii şi catalanii.

image

De altfel, Euskadi, aşa cum şi-au denumit bascii ţara, şi-a afirmat identitatea încă de pe vremea când regii Navarrei au predat Castillei controlul asupra ţinutului, prin secolul al XIII-lea, pentru ca şapte secole mai târziu să devină o reală putere de opoziţie, sub regimul opresiv al lui Franco.

  

image image

Astăzi, pe coasta pe care altădată poposeau navigatorii, se întind staţiuni litorale, înconjurate de dealuri acoperite cu păduri de fag, stejar şi castani. De la satele pescarilor basci până la comunităţile izolate de fermieri, podgoriile întinse şi versanţii Pirineilor, aceasta este una dintre cele mai diverse regiuni ale Spaniei.

Ermita de San Juan de Gaztelugatxe

Cum ajungi în Ţara Bascilor?

Un bilet de avion pe ruta Bucureşti-Madrid-San Sebastián costă începând cu 360 €/pers./dus-întors. Dacă te încumeţi să pleci la drum cu maşina, află că ai de parcurs 2.979 km, via Ungaria-Slovenia-Italia-Franţa.

San Sebastián

Unde te cazezi?

Pentru popasul din San Sebastián, poţi alege să stai la hotelul Barceló Costa Vasca de 4 stele, amplasat lângă palatul şi grădinile Miramar şi la 550 de metri de plaja Ondarreta.

    

image image

Barceló Costa Vasca

image

Aici o cameră costă 210 €/noapte, având incluse micul dejun şi accesul la piscina în aer liber. Iar . restaurantul Ulia serveşte preparate din bucătăria bască şi internaţională.

image

Dacă vrei să rămâi peste noapte şi în Bilbao, ai putea să-ţi oferi o experienţă inedită făcând o rezervare la Gran Hotel Domine Bilbao de 5 stele. Proiectat de Javier Mariscal, acest hotel modern, decorat minimalist, este situat vizavi de Muzeul Guggenheim din Bilbao şi are o terasă pe acoperiş cu restaurant, unde poţi lua micul dejun la înălţime. Totul pentru 429 €/cameră/noapte.

Gran Hotel Domine Bilbao

    

image image image

Cel mai la îndemână rămâne, însă, varianta turului Ţării Bascilor organizat de o agenţie de turism pentru 695 €/pers., preţ ce acoperă biletul de avion dus-întors, cazarea, micul dejun şi ghidul.

image

Cu cine te poţi întâlni?

Ai şanse mari să te întâlneşti cu actori europeni şi chiar hollywoodieni dacă vizitezi regiunea în luna septembrie, când are loc celebrul Festival de Film de la San Sebastián. Dar nu e exclus ca, peste vară, să dai şi peste Sienna Miller, Ellen Page, Benicio del Torro, Pedro Almodovar, Carlos şi Javier Bardem ori starurile echipei de fotbal Athletic Bilbao.

Javier Bardem

Cum te distrezi?

San Sebastián

Pentru înot, navigaţie, surfing, windsurfing şi scufundări ai la dispoziţie plajele din San Sebastián şi  (Fuenterrabia), dar şi refugiile litorale intime ce se întind pe cei 200 km de coastă la Marea Cantabriei.

Hondarribia

image

Donostia are un parfum aparte, aproape regal, de când Isabella a II-a (1843-1868) a ales-o drept reşedinţă de vară, medicul ei recomandându-i aerul sărat de aici. Prezenţa reginei a permis extinderea aşezării, prin demolarea vechilor ziduri, ceea ce a dus la crearea unui oraş cochet, cu artere ce ajung spre Bahia de la Concha, în zona preferată a Isabellei, unde poţi vizita grădinile şi conacul în stil englezesc, Palacio de Miramar.

Funicular del Monte Igeldo, Monte Igeldo, San Sebastian

Cu ajutorul telecabinei, poţi ajunge din Plaza del Funicular în parcul de distracţii de pe Monte Igueldo. Oraşul vechi, de la poalele Monte Urgull, te aşteaptă să-l explorezi de-a lungul promenadei Paseo del Muelle, mărginită de restaurante şi tapas bars, ce servesc preparate din peşte şi fructe de mare. Nu departe se află şi Aquarium-ul cu tunel transparent, care atrage mii de vizitatori. Du-te şi la Monte Ulia, de unde poţi fotografia întreaga zonă şi de unde pot fi observate balenele jucându-se în larg. Iar cum treci râul, în cartierul art deco Gros, găseşti o veche fabrică de tutun, Tabacalera, care a fost transformată în centru expoziţional.

Casco Viejo de Vitoria-Gazteiz

Totodată, San Sebastián este oraşul cu cea mai mare densitate de stele Michelin per cap de locuitor, din Europa, întreaga regiune a Ţării Bascilor fiind recunoscută la nivel mondial pentru cultura culinară. Aici, chefi celebri deţin recorduri personale şi au un stil total atipic de a găti, impunând bucătăria moleculară. Pe lângă barurile de tapas şi pintxos, există şi societăţi gastronomice, unde grupuri de prieteni se întâlnesc şi gătesc preparate pentru ei.

Tapas

Poţi închiria o maşină cu care să ajungi în vechile sate pescăreşti, în staţiunile din partea franceză (Biarritz, Saint-Jean-de-Luz), dar şi în patria degustărilor de vinuri de Rioja, una dintre cele mai cunoscute zone de vinificaţie din Europa.

image

La vest de San Sebastián, se înşiruie câteva staţiuni preferate de surferi: Zarautz (cu turnul Luzea şi mânăstirea franciscană Palacio de Narros), Getaria (cu Palacio Aldamar dedicat lui Cristobal Balenciaga), Zumaia, Deba, Mutriku, Lekeitio şi Elantxobe. Drumul continuă spre Gernika (Lumo), oraşul devenit celebru după ce pictorul Pablo Picasso i-a dedicat un tablou imens şi impresionant după cumplitul bombardament din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Getaria, Iglesia de San Salvador

Mergi şi la Bilbao, intrat pe harta marilor metropole culturale odată cu inaugurarea muzeului Guggenheim, în 1997. Un oraş care, pe lângă oferta culturală, are o zonă veche (casco viejo), o catedrală, o piaţă cu numeroase cafenele şi magazine cu specialităţi locale, un funicular şi un parc de agrement.

Guggenheim

O să descoperi cu plăcere şi localităţile din interiorul regiunii: Bergara, cu clădiri, palate şi biserici în stil renascentist; Oñati, cu vestigii istorice şi sărbători locale, la care bascii petrec în costume populare; Gasteiz (Vitoria), capitala Ţării Bascilor, cu magnificele grădini din Parque de la Florida şi cu grandioasa Plaza de España; Durango, cu rezervaţia naturală Urkiola, unde poţi practica drumeţiile, călăritul, escalada, vizitarea peşterilor sau zborul cu parapanta.

Dacă nimereşti aici în iulie, poţi prinde Festivalul de Jazz din Gasteiz (Vitoria), iar începutul lunii august poţi petrece la “La Fiesta de la Virgen Blanca”, sărbătoarea sfintei protectoare a oraşului. Însă cel mai important eveniment al anului este Festivalul de Film din San Sebastián, care are loc în septembrie, din 1952 încoace.Recente pe Ok! Magazine

anvelope jpg
fereb jpg
ciclist profimedia 0672146974 jpg
cuza4 jpg
FotoJet (25) jpg
tori4 jpg
paul83 jpg
dana27 jpg
el83 jpg
Madalina Ghenea si Catrinel Menghia la Cannes 2022 jpg
cosmin9 jpg
victoria20 jpg
FotoJetLana jpg
laura73 jpg
apartament7 jpg
Elena Chiriac Oana Ciocan Survivor jpg
nastase44 jpg
pantaloni9 jpg