Taxonomia UE - ce este și cum influențează afacerile?

2 iunie, 2023

În eforturile de a promova o tranziție cât mai ușoară și mai rapidă către o economie sustenabilă și verde, Uniunea Europeană a introdus conceptul de Taxonomie.

Taxonomia UE   ce este și cum influențează afacerile jpg

Aceasta este un sistem de clasificare și de etichetare a activităților economice ale unui business în funcție de gradul lor de sustenabilitate și de efectul asupra mediului. Taxonomia este un instrument esențial care oferă îndrumări și criterii pentru identificarea și promovarea investițiilor sustenabile, în conformitate cu obiectivele Pactului Ecologic European al UE și Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Descoperă ce este Taxonomia UE și cum funcționează

Taxonomia UE este un cadru de clasificare care stabilește criterii clare și obiective pentru a determina în ce măsură o activitate economică contribuie la obiectivele de sustenabilitate stabilite de Uniunea Europeană. Aceasta urmărește să ofere investitorilor și antreprenorilor din piață un set comun de definiții și standarde pentru a evalua efectul asupra mediului al unui proiect sau al unei activități economice. Scopul principal este acela de a încuraja investițiile în activități sustenabile și pentru a reduce efectele negative asupra mediului înconjurător.

Taxonomia UE se bazează pe mai multe obiective de mediu, printre care: atingerea neutralității climatice, protejarea biodiversității, utilizarea durabilă a resurselor și prevenirea poluării. Aceste obiective au la bază o listă de criterii care trebuie îndeplinite pentru a putea clasifica o activitate ca fiind sustenabilă. Aceste criterii includ: emisiile de gaze cu efect de seră, consumul de apă și energie, utilizarea materiilor prime, durabilitatea produselor și tehnologiile utilizate.

Cu toate acestea, implementarea Taxonomiei UE nu este lipsită de provocări. Una dintre problemele majore este definirea și măsurarea sustenabilității în mod obiectiv. Există provocări în asigurarea transparenței informațiilor furnizate de companii și în asigurarea conformității cu standardele stabilite. 

Așadar, cum poate un business să își dea seama exact dacă îndeplinește sau nu anumite criterii, mai ales că acestea sunt diferite în funcție de domeniul de activitate. Ei bine, există companii ca Stratos.ro, care oferă servicii de audit de mediu, acesta fiind un proces de evaluare a modului în care o afacere se conformează cu legislația. Aceste servicii se folosesc pentru identificarea, asumarea și corectarea anumitor procese în activitatea companiei, pentru ca aceasta să fie considerată conformă cu legea și sustenabilă. Prin stabilirea unor criterii clare și obiective de sustenabilitate, Taxonomia vrea să încurajeze companiile să dezvolte soluții și tehnologii noi, care să reducă efectul negativ asupra mediului și să contribuie la tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon.

Așadar, pentru ca o afacere să aibă succes în ziua de astăzi și să se dezvolte în viitor cât mai bine, este nevoie să se acorde o foarte mare atenție conceptului de sustenabilitate și să se facă eforturi pentru ca ea să fie implementată în managementul intern. 

Sursă foto: Unsplash.com



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg