Ţi-e dor de vară? Hai în Maroc, locul unde vedetele fug de toamnă

2 octombrie, 2015
6bcd77ecf0a29781ff491a44c86ed74e jpeg
image

Acolo unde munţii îşi pierd semeţia în deşert, în tărâmul medinelor şi al minaretelor, al ruine antice şi-al fortăreţelor berbere, e un tărâm scăldat în soare şi în apele Atlanticului şi ale Mediteranei, vecinii albaştri din nord şi din vest. Aşa arată Marocul, teritoriul comun a trei civilizaţii străvechi: islamic, arab şi african.

Delacroix şi Matisse l-au pictat, Hitchcock şi Bertolucci l-au imortalizat, iar „Casablanca“ a devenit unul dintre cele mai iubite filme clasice.

image

Dacă-ţi place nisipul, atunci călătoria în Maroc va fi întocmai pe gustul tău, căci nisipul e parte integrantă a reliefului acestei ţări, fie pe plajele lungi de zeci de kilometri, fie în deşertul Sahara şi chiar pe câmpiile aride şi-n meseta (podiş) care se întinde până la baza munţilor Atlas.

image

Marocul este o experienţă senzorială unică. Trebuie văzut, ascultat şi gustat. Şi chiar ar fi păcat să-ţi strici tot sejurul stând la plajă. Nu ignora deci fortăreţele antice, castelele din cărămizi de lut (kasbah), clădirile coloniale ori termele cu mozaicuri cu scene mitologice. De o experienţă la fel de inedită vei avea parte şi vizitând aşezările berbere din munţi ori adăposturile haratinilor (urmaşi ai vechilor sclavi africani) din oaze.

image

     

image image

Legendarele oraşe regale Fès, Meknès, Marrakech şi Rabat (devenită capitala ţării) păstrează încă aerul vechilor medine, cu tot cu zidurile lor de apărare, cu vechile reşedinţe regale, cu grădinile, moscheile şi mausoleele lor, dar şi cu hoţii de buzunare!

image

    

image image

Dacă alegi circuitul oraşelor, vei da de multă forfotă, aglomeraţie şi zgomot urban. Melanjul dintre vechi şi nou şi contrastul dintre sărăcie şi opulenţă pot fi de-a dreptul ameţitoare. La ce să te uiţi mai întâi, la furnicarul din bazaruri ori la zgârie-norii strălucitori?

Cum ajungi în Maroc?

Când te uiţi pe hartă, Africa de Nord pare la o aruncătură de băţ, dar tot îţi ia cel puţin o jumătate de zi ca să ajungi de la Bucureşti la Casablanca, cu tot cu escala de la Paris. Turiştii n-au nevoie de viză de intrare, dacă perioada de şedere e mai scurtă de 90 de zile. Taxa de aeroport e în jurul sumei de 125 eur/pers., iar asigurarea medicală te mai costă cam 28RON/persoană.

image

Unde te cazezi?

image

Ce spui de o staţiune cu şase kilometri de plajă nisip fin şi cu un cer senin 300 de zile pe an? Locul preferat de francezi şi germani e Agadir, un centru turistic ticsit de hoteluri, case de vacanţă, bungalow-uri, restaurante şi cafenele la malul oceanului. Unde mai pui că aici se află şi fosta fortăreaţă a piraţilor! Aici oferta de cazare începe de la 19 euro/persoană/zi la Hotel Sud Bahia de trei stele, cu mic dejun inclus, dar la fel de bine poţi lăsa şi 140 de euro/persoană/zi pentru o cameră cu balcon şi vedere la mare la hotelul Sofitel de cinci stele.

image

La Casablanca, cel mai mare centru comercial al Marocului, cazarea te va costa ceva mai mult. Preţurile pornesc de la 50 de euro/persoană/zi la hotelul Ibis Moussafir Casablanca Sidi Maarouf, amplasat în centrul de afaceri, până la 318 euro un apartament în Kenzi Tower.

Dacă piramidele de condimente ţi-au făcut cu ochiul prin pieţele publice, trebuie neapărat să guşti din mâncărurile tradiţionale, pe bază de carne de oaie sau miel, peşte, orez, griş, vinete şi iaurt.

    

image image image image image

   

image image

Kebab-ul e la mare căutare, la fel şi couscous-ul, tajine şi celebra baclava. Masa se încheie cu felii de pepene, prăjituri cu miere şi migdale, iar în final îţi va fi adus ceaiul de mentă.

image

Pe drumul pe care cândva treceau caravenele negustorilor de fildeş şi mirodenii găseşti şi-acum vânzători de curmale şi smochine proaspete, rodii, măsline, migdale, tutun, citrice şi sardine.

    

image image

Cum te distrezi?

Complexele hoteliere oferă turiştilor o gamă largă de servicii şi de posibilităţi de distracţie. Poţi juca tenis sau golf, poţi face schi nautic, scufundări ori pescuit subacvatic.

Nu rata nici serviciile SPA oferite de băile private din Marrakech.

image

Shoppingul este o experienţă aparte în souk-urile din Maroc.

image

   

image image image image

Seara, la cină, te întâmpină acrobaţi şi îmblânzitori de şerpi şi cântăreţi şi dansatori berberi.

Pentru un strop de adrenalină nu refuza un safari pe camile în deşert ori cu caii prin munţii Atlas, escaladările şi tururile montane cu bicicleta ori rafting-ul pe cursurile apelor repezi.

image

În timpul lunilor de iarnă, crestele munţilor înzăpezite permit practicarea sporturilor de iarnă.

Cu cine te poţi întâlni?

Marocul a fascinat dintotdeauna starurile de cinema precum Marlene Dietrich, Gary Cooper, Tony Curtis, Charlton Heston, Omar Shariff, Rita Hayworth ori Charlie Chaplin şi politicieni ca Winston Churchill şi Franklin Roosevelt.

image

Tot ca la porţile Raiului se simt acum şi vedete ca Sylvester Stallone, Kate Winslet, Natalie Imbruglia, Colin Farrell, Angelina Jolie ori Sienna Miller, care şi-au făcut un obicei din a petrece câteva zile în Marrakech (“Oraşul roşu”), Casablanca şi Agadir.

image image image image

OK! Travel Tips:

Temperatura de peste zi depăşeşte 30 de grade chiar şi iarna şi scade sub 15 grade seara, mai ales în zonele deşertice. E de preferat să nu rămâi în urma grupului şi nici să te aventurezi de unul singur prin oraş. Femeile sunt sfătuite să aibă o vestimentaţie decentă. La cumpărături, te poţi tocmi cu negustorii în limba franceză sau spaniolă.Recente pe Ok! Magazine

MAIN Poster 4x5 jpg
Herbalife  poza in deschiderea articolului jpg
1  OKMagazine (1) (1) jpg
oameni de afaceri tineri jpg
birourile viitorului jpg
Simona Halep GettyImages 1407122206 jpg
Jacuzzi PNG
Heidi Klum GettyImages 1473071294 jpg
Xi si Putin la un summit in Uzbekistan FOTO EPA EFE jpg
Rupert Murdoch și viitoarea a cincea soție, Profimedia (6) jpg
sebastian topescu baiatul lui cristian topescu jpg
XIU 2474 jpg
Magda Palimariu baietel Aksel jpg
PaulaSelingVideo jpg
okm2 jpg
okm1 jpg
familie cina distractie jpg
pensule png