Ţigaretele mentolate, interzise pe pieţele din Uniunea Europeană

19 iunie, 2020
1 tigarete mentolate interzise in ue 653140705 jpg jpeg

Ţigaretele mentolate şi cele care au capsulă cu mentol nu mai pot fi găsite în magazinele de pe pieţele statelor membre ale Uniunii Europene şi nici măcar în punctele de vânzare de tipul duty free.

Aceasta, pentru că începând cu 15 iunie a intrat în vigoare reglementarea care interzice folosirea mentolului în cazul acestor produse. 

Interdicţia vine, de fapt, ca o consecinţă a prevederilor Directivei Uniunii Europene pentru produsele din tutun (Tobacco Products Directive – TPD). Actul normativ a interzis încă din 2016 comercializarea ţigaretelor şi a tutunului pentru rulat (RYO) cu arome caracteristice, cum sunt cele de fructe sau vanilie, care diferă în mod evident de mirosul şi gustul tutunului simplu. Noutatea este că, din 15 iunie 2020, prevederile Directivei sunt aplicabile şi pentru ţigările mentolate şi cele care au capsulă cu mentol. Iniţial, legislaţia prevedea termenul de 20 mai 2020.

De ce a luat UE această decizie

Uniunea Europeană a luat această decizie pentru că a considerat că ţigaretele mentolate şi cele care au capsule cu mentol sunt produse care tind să fie atractive în rândul tinerilor, şi în special al minorilor. Astfel, această interdicţie ar putea avea legătură cu descurajarea fumatului în rândul acestora şi, în general, cu încurajarea renunţării la fumat. 

Care sunt efectele concrete ale interdicţiei 

Concret, începând cu 15 iunie, ţigaretele mentolate şi cele care au capsule cu mentol nu mai pot fi comercializate pe nicio piaţă din statele membre ale UE. Prevederea este valabilă inclusiv pentru punctele de vânzare duty free. 

Alternative acceptate de Uniunea Europeană

Nu toate produsele din tutun sunt supuse acestei interdicţii, aşa că există alternative pentru care fumătorii pot opta dacă preferă aroma de mentol. Este vorba despre dispozitivele heat-not-burn, care încălzesc tutunul în loc să-l ardă, ca IQOS şi Glo, de exemplu, şi despre ţigările electronice. În cazul acestora din urmă, reglementarea aromelor este la latitudinea fiecărui stat membru al Uniunii Europene, unele ţări impunând deja unele restricţii. 

Sursa foto: Shutterstock



Recente pe Ok! Magazine

amber14 jpg
pat111 jpg
Alexia Eram (3) jpg
Ana Geoana logodna Garrett Cayton palatul Mogosoaia fiica lui Mircea Geoana (12) jpg
britney spears cu fiii ei jpg
anne heche jpg
badea7 jpg
oțiliiii PNG
Roxana Hulpe jpg
maria50 jpg
Nașul jpg
Lindsay Lohan (2) png
Marilyn Monroe Getty jpg
okmagazine n b cIbBEIhSnLY unsplash jpg
Bridgerton jpg
ian1 jpg
justin9 jpg
sha15 jpg