Tipuri de restaurări protetice. Soluții de durată

8 aprilie, 2024

În fiecare zi, milioane de oameni din întreaga lume ajung la cabinetele stomatologice cu diferite probleme care necesită o intervenție cât mai rapidă.

restaurari protetice jpg

Fie că vorbim despre carii avansate, traumatisme sau pierderea dinților, restaurările protetice au rolul de a restabili funcția de masticație, dar și de a oferi o estetică plăcută, contribuind la crearea unui zâmbet frumos, gata de afișat cu încredere și bucurie.

În rândurile următoare, îți vom prezenta diverse tipuri de restaurări protetice, de la incrustații și fațete dentare, până la alte lucrări realizate pe implanturi dentare. Vei observa, până la finalul articolului, că există numeroase opțiuni de tratament, adaptate pentru fiecare caz în parte.

Incrustațiile dentare

De regulă, după ce o carie a fost îndepărtată, medicul stomatolog aplică o plombă, iar pacientul poate pleca fericit acasă. Vorbim aici despre varianta ideală de tratament, o variantă întâlnită la cei care ajung des la stomatologie, fără să se confrunte cu probleme complexe. Pe de altă parte, există și carii care, odată îndepărtate, formează un spațiu mai mare de acoperit. În cazul acesta, se recomandă incrustațiile dentare. Acestea sunt realizate în laborator și au rolul de a acoperi unul sau doi pereți (unul lateral și unul ocluzal). Se recomandă, în special, pentru a reface contactul dintre dinți.

Fațetele dentare

Foarte mulți pacienți ajung la stomatologie pentru că își doresc fațete dentare. Aproape toată lumea le cunoaște, fiind puternic viralizate de tinerii cunoscuți în online. Sunt rezistente, deosebit de estetice și ușor de îngrijit. Totuși, e important de menționat că aceste mici pelicule de ceramică, se aplică doar pe suprafața vizibilă a dinților, condiția fiind ca aceștia să nu prezinte carii, infecții sau alte probleme. Fațetele corectează defectele de culoare, formă și volum.

Coroane dentare

Coroanele dentare îmbracă un dinte puternic deteriorat, oferindu-i funcționalitatea și aspectul estetic. În acest caz, dintele nu mai poate fi salvat cu o plombă sau cu o incrustație. Vorbim și aici despre o restaurare care acoperă dintele doar după ce acesta a fost tratat. De asemenea, coroanele dentare se încarcă pe implanturi, în cazul pacienților care au pierdut unul sau mai mulți dinți de pe arcadă.

Punți dentare

Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă, poți lua în calcul și punțile dentare. Acestea funcționează pe principiul unui pod care umple spațiul gol. Mai concret, puntea este formată din dinții de sprijin (naturali, sănătoși și rezistenți) și coroanele dentare care se aplică pe toată suprafața.

Proteze dentare

Deși majoritatea pacienților edentați optează pentru implanturi moderne, în cabinetul stomatologic există și  altă opțiune: proteza dentară. Aceasta poate fi totală sau parțială, mobilă, mobilizată sau mobilizabilă:

●      Proteza mobilă nu are un element de ancorare, sprijinindu-se direct pe gingie;

●      Proteza mobilizată are acest element de ancorare (lucrări care îmbracă dinții rămași pe arcadă);

●      Proteza mobilizabilă se sprijină pe implanturi.

Tipuri de restaurări protetice potrivite pentru tine

E normal să visezi la o opțiune de durată, care să-ți asigure un zâmbet frumos și sănătos. Aici intervine rolul specialistului. Doar un medic îți poate recomanda o soluție rezistentă, adaptată nevoilor tale. Se fac radiografii și alte analize înainte de a se lua o decizie finală și, în cele din urmă, contează doar să îți redobândești încrederea, în timp ce scapi de insecurități, durere și disconfort. 

Datorită tehnologiilor și materialelor inovatoare, medicina dentară a evoluat constant, oferind pacienților soluții personalizate și de înaltă calitate pentru nevoile lor specifice. Fie că vorbim despre restabilirea funcției de masticație, îmbunătățirea esteticii zâmbetului sau restabilirea încrederii în sine, aceste proceduri au un impact profund asupra calității vieții. Cu toate acestea, medicii pun un mare accent pe măsurile de prevenție. O igienă orală adecvată te va feri de intervenții și proceduri complexe și costisitoare.



Recente pe Ok! Magazine

prajituri jpg
Cinci direcții inovative în domeniul resurselor umane jpg
Iată 3 cadouri pe care soția ta le ar aprecia și la care nu te ai fi gândit niciodată! jpg
Cum ar trebui sa amenajezi camera copilului jpg
Milano design week 3 jpg
cum să ai o siluetă de vis jpeg
Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg