Top 3 alegeri simple pentru a trăi un stil de viață sustenabil
A avea un stil de viaţă mai prietenos cu planeta a devenit în ultimii ani o preocupare, din fericire, pentru tot mai multe persoane. Stilul de viaţa modern ne-a oferit multiple beneficii, însă descoperim o serie întreagă de probleme cauzate tocmai de acesta.
Rezolvarea problemelor planetei noastre, pe care ne este tot mai greu să nu le sesizăm, a devenit o prioritare pentru tot mai mulţi oameni, nu doar pentru autorităţi. Conform unui studiu recent realizat de către GlobeScan, publicului îi pasă în prezent, mai mult ca niciodată, de epuizarea resurselor naturale, de schimbările climatice, de poluarea apei și a aerului și de pierderea biodiversității. Dacă faci parte dintre oamenii care îşi doresc să aibă un stil de viaţă sustenabil, prietenos cu mediul înconjurător, dar nu ştii de unde ai putea să începi, iată câteva idei uşor de pus în practică:
1. Redu consumul de apă
Nu este vorba de apa pe care o bem, pe care specialiştii ne recomandă să o consumăm în cantităţi cât mai mari în fiecare zi. Ci despre cea folosită pentru spălat, fie la duș, fie la maşina de spălat rufe sau vase, la curăţarea maşinii etc.
Conservarea apei înseamnă folosirea în mod înțelept și responsabil a resurselor. Conform raportului Națiunilor Unite privind dezvoltarea apei în lume, „doar 2% din apa proaspătă a Pământului este blocată în calote glaciare și ghețari, în timp ce 97,5% din apa pământului este apă sărată”. Un lucru util pe care îl putem face fiecare dintre noi pentru a proteja rezervele de apă este să reducem consumul. De exemplu, ceva ce probabil toată lumea știe deja este faptul că ai un consum mult mai mic de apă atunci când faci duș, decât atunci când faci baie.
2. Evită risipa alimentară
Risipirea globală a alimentelor este o problemă majoră ce aduce cu sine costuri semnificative financiare, sociale și de mediu (aprox.1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite la nivel global în fiecare an, conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură - FAO, a Națiunilor Unite).
A merge la cumpărături atunci când nu îţi este foame este o simplă modalitate de a te asigura că nu vei cumpăra mai mult decât ai nevoie. Mâncarea gătită acasă poate fi depozitată mai uşor în frigider și luată la pachet pentru birou în niște caserole bio, făcute din carton sau din trestie de zahăr. Acestea nu se vor impregna cu mirosul mâncării, sunt prietenoase cu mediul şi pot păstra pentru câteva zile surplusul de mâncare, evitând astfel risipa. Fructele, legumele şi chiar mâncarea gătită în cantităţi prea mari pot fi depozitate în congelator şi folosite ulterior, când nu ai timp sau chef de cumpărături sau de stat în bucătărie.
3. Refoloseşte îmbrăcămintea
Industria modei este una dintre principalele industrii poluante din lume. Dată fiind viteza cu care se schimbă trendurile, procesul de producţie se desfășoară constant şi este, implicit, dăunător mediului înconjurător. Pentru a reduce impactul acestei industrii asupra planetei, cumpărarea a cât mai multe haine din magazinele second-hand sau de la persoanele care doresc să îşi facă puţină ordine în dressing, este cea mai simplă soluţie.
De asemenea, investirea în articole de calitate, ce au o durată de viaţă mai mare, este un mod bun de a evita cumpărăturile în exces. Dacă garderoba ta este deja aglomerată, poate este momentul să faci o sortare. Cu articolele pe care nu le mai porți de ceva timp poți face o altă persoană fericită. Poți alege să le vinzi prin intermediul platformelor digitale, să le donezi cuiva care are nevoie, sau să le duci la retailerii care au un program de bonusare, încurajând astfel sustenabilitatea.
Acestea sunt câteva din modalitățile simple și eficiente prin care poţi avea un trai mai sustenabil în anul ce tocmai a început și pe viitor. Aproape fiecare decizie pe care o luăm zi de zi este o oportunitate de a face o alegere sănătoasă pentru planeta noastră.
Sursa foto: Shutterstock