Top 3 cele mai bune cărți de benzi desenate de non-ficțiune din lume
Când ne gândim la benzi desenate, automat ne vin în minte supereroii de la Marvel și DC. Cu toate acestea, romanele grafice de non-ficțiune au și ele o audiență vastă, și pe bună dreptate.
Iată trei dintre cele mai apreciate cărți de ilustrații de non-ficțiune:
1. “The arab of the future”, Riad Sattouf:
Riad Sattouf este un desenator, artist de benzi desenate, regizor francez și unul dintre cei mai mari creatori ai timpului nostru. În seria “The arab of the future”, Riad Sattouf transformă șase ani ai copilăriei petrecuți în Orientul Mijlociu, într-un memoriu ironic și elegant. Când începe povestea, Sattouf este un copil mic care vede și descrie lumea arabă pe care o cunoaștem astăzi. Într-un stil grafic izbitor, surprinde atât copilăria petrecută sub acoperișul tatălui său, cât și idealismul politic din Libia lui Gaddafi și Siria lui Assad. Riad merge pe urmele părinților, mama lui, o studentă franceză modestă și tatăl său, un sirian care își trage familia în urmărirea sa de vise grandioase pentru națiunea arabă. Plin de viață și umor negru, “The arab of the future” dezvăluie adevărul și textura unei familii excentrice într-un Orient Mijlociu absurd.
2. “Maus”, Art Spiegelman
Art Spiegelman este un artist de benzi desenate non fictiune din New York. „Maus” este primul roman grafic de non-ficțiune care în 1992 a primit Premiul Pulitzer. În benzi simple alb-negru serializate timp de mai bine de un deceniu, Spiegelman dă un sens amintirilor tatălui său, Vladek Spiegelman, un supraviețuitor al Holocaustului. Cartea sa, pe care o găsiți pe Books-Express.ro, este o poveste într-o poveste, în care naziștii sunt pisici și evreii șoareci. Povestea supraviețuirii lui Vladek este împletită în relatarea autorului cu cea despre relația chinuită cu tatăl său în vârstă, a cărui vinovăție a supraviețuiri le aduce nefericire. Această repovestire a celui mai groaznic moment din secolul XX, nu este doar povestea lui Vladek, ci și a copiilor care supraviețuiesc supraviețuitorilor. Maus studiază amprentele sângeroase ale istoriei și deslușește semnificația acesteia pentru posteritate.
3. “Stitches”, David Small
David Small este unul dintre cei mai apreciați ilustratori de cărți pentru copii, iar cartea Stitches este unul dintre cele mai bine vândute romane grafice. David își reamintește momentul când la paisprezece ani s-a trezit dintr-o operație presupusă inofensivă și și-a dat seama că era mut, avea o coardă vocală îndepărtată, și gâtul tăiat și cusut ca o cizmă însângerată. Lui nu i s-a spus că avea cancer și era de așteptat să moară. În Stitches, autorul recreează acest eveniment terifiant într-o poveste de viață în care un copil anxios, dar extrem de talentat, a devenit obiectul frustrării și furiei părinților săi, care credeau că încercau să facă ce era mai bine, dar de fapt se întâmpla invers. Tatăl lui David, Edward Small era un medic din Detroit care era convins că ar putea vindeca problemele respiratorii ale fiului său mic cu doze mari de radiații, dar care de fapt ar fi putut fi cauza cancerului lui David. Elizabeth, mama lui David, o femeie excesiv de zgârcită și plină de reproșuri, ținea casa sub un con al tăcerii în care emoțiile, în special ale ei, erau ascunse. Călătoria lui Small de la un copil bolnav, la pacient cu cancer, la adolescentul tulburat care la șaisprezece ani fuge de acasă, fără nimic, în afară de visul de a deveni artist, este o declarație supremă de supraviețuire.
Benzile desenate de non-ficțiune sunt cărți care pot descrie grafic memorii sau orice moment din istorie și pe care sigur îți vei dori să le citești.
Sursa foto: Unsplash