Tot ce trebuie să știi despre EURO 2024

6 februarie, 2024

După o absență destul de îndelungată, România a reușit în final să se califice la un turneu final, fiind vorba despre EURO 2024.

Tot ce trebuie să știi despre EURO 2024 jpg

Această competiție a ajuns la cea de-a 17-a ediție, fiind denumită oficial Campionatul European de Fotbal.

EURO 2024 se va desfășura în perioada 14 iunie – 14 iulie 2024 în Germania, iar reprezentativa României are ocazia să demonstreze că încă mai suntem pe harta fotbalului european de primă clasă, în ciuda unor campanii trecute mai puțin reușite.

Cu siguranță cu toții așteptăm din nou ca tricolorii să ne bucure prin prestația de pe teren și prin rezultatele pe care le vor obține și, de ce nu, să ne încânte cu accederea în fazele eliminatorii ale competiției.

1. Unde și când se desfășoară EURO 2024?

Perioada de desfășurare a celebrului turneu european de fotbal a fost stabilită în intervalul 14 iunie 2024 - 14 iulie 2024, iar dacă ai de gând să plasezi și pariuri sportive pe meciurile de la turneul final, atunci aici găsești cele mai bune bonusuri și oferte promoționale.

Această perioadă a fost aleasă țînând cont în primul rând de condițiile meteo, în lunile iunie și iulie fiind o vreme absolut superbă pentru fotbal și totodată se așteaptă că prezența pe stadioane să fie una masivă.

În data de 8 martie 2017, conducerea UEFA a anunțat faptul că doar două țări și-au depus candidatura pentru a găzdui turneul european din 2024, fiind vorba despre Turcia și Germania.

Organizatoarea EURO 2024 a fost anunțată pe dată de 27 septembrie 2018 la Nyon, în Elveția, fiind vorba în acest caz de Germania.

1.1. Cum se stabilește țara care va găzdui EURO și cum a fost aleasă Germania pentru ediția 2024?

Pentru selecția țării gazdă se organizează o sesiune de vot de către Comitetul Executiv al UEFA (UEFA fiind forul care organizează EURO 2024).

Spre deosebire de alte voturi, la acest vot pentru desemnarea țării gazdă pentru EURO este necesară doar o majoritate simplă.

În caz de egalitate la voturi, atunci votul decisiv ar aparține Președintelui UEFA. În cazul EURO 2024 nu a fost nevoie însă de vot decisiv, deoarece membrii Comitetului Executiv al UEFA au votat cu 12 voturi în favoarea Germaniei, 4 voturi au mers în favoarea Turciei și a existat și o singură abținere din totalul de 17 voturi exprimate.

Așadar, gazda EURO 2024 a fost aleasă cu o majoritate covârșitoare Germania, țara gazdă beneficiind și de calificare automată în grupele turneului, conform regulii consacrate de regulamentele UEFA.

2. Logo-ul și sloganul UEFA 2024

În data de 5 octombrie 2021 a fost arătat presei și lumii întregi logo-ul oficial al competiției, în urma unui ceremonial festiv organizat la Stadionul Olimpic din Berlin.

Logo-ul este unul extrem de interesant, are o ilustrație a Trofeului Henri Delaunay, cu 24 de secțiuni colorate care simbolizează cele 24 de țări participante la competiție, iar elipsa simbolizează Stadionul Olimpic, o arenă iconică a Germaniei.

Sloganul oficial al competiției este „United in Football. Vereint im Herzen Europas” care înseamnă "Uniți în Fotbal. Uniți în inima Europei", un slogan menit să susțină idei promovate de UEFA precum unitatea, diversitatea și incluziunea.

Mingea oficială a competiției EURO 2024 este făcută de Adidas, un producător de echipamente sportive care a mai colaborat cu UEFA și FIFA și în trecut.

Denumirea mingii are o semnificație aparte, în traducere liberă aceasta fiind "Dragostea pentru fotbal".

3. Țări participante și grupele

Cele 21 de țări calificate direct în grupe sunt Albania, Anglia, Austria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Portugalia, România, Scoția, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia și Ungaria.

Pe lângă aceste 21 de echipe calificate direct se vor mai disputa meciuri de baraj pentru a fi desemnate și ultimele 3 reprezentante care vor completa tabloul grupelor.

În urma tragerii la sorți, au fost stabilite următoarele grupe la EURO 2024:

·        Grupa A: Germania, Scoția, Ungaria, Elveția

·        Grupa B: Spania, Croația, Italia, Albania

·        Grupa C: Slovenia, Danemarca, Serbia, Anglia

·        Grupa D: Câștigătoarea Play- off A, Țările de Jos, Austria, Franța

·        Grupa E: Belgia, Slovacia, România, Câștigătoare Play- off B

·        Grupa F: Turcia, Câștigătoare Play- off C, Portugalia, Cehia

Echipa care termină pe ultimul loc în grupe este eliminată din competiție. Echipele de pe locurile 1 și 2 din fiecare grupă, respectiv cele mai bune 4 echipe de pe locurile 3 merg în faza optimilor de finală, fază care începe în 29 iunie.

4. Stadioanele pe care se vor juca meciurile de la EURO 2024

Germania a desemnat multe stadioane pentru a găzdui meciurile de la EURO 2024, întrucât cerințele sunt satisfăcute de multe arene (capacitate minimă de 30.000 locuri).

10 arene din tot atâtea orașe vor găzdui partidele de la Campionatul European de fotbal, iar acestea sunt:

·        Stadionul Olimpic din Berlin, cu o capacitate de 74.461 de locuri

·        Allianz Arena din Munchen, cu 70.076 locuri

·        WestfalenStadion din Dortmund, cu 65.849 de locuri disponibile

·        Arena Aufschalke din Gelsenkirchen cu 54.740 de locuri

·        MHPArena din Stuttgart, care are o capacitate de 54.697 de locuri

·        Volksparkstadion din Hamburg, cu 52.245 de locuri

·        Merkur Spiel-Arena din Dusseldorf, cu 51.031 de locuri pe scaune

·        RheinEnergieStadion din Koln cu 49.827 de locuri

·        Waldstadion din Frankfurt, având o capacitate de 48387 de locuri

·        Red Bull Arena din Leipzig cu 42.959 de locuri pentru spectatori

5. Drepturi TV

Până în momentul de față, următoarele țări au achiziționat drepturile de televizare pentru a transmite în direct meciurile de la EURO 2024 – Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Germania, Islanda, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Suedia și Elveția.

În România, meciurile vor fi transmise de canalul PRO TV, putând fi urmărite și în format HD.

6. Favoritele la câștigarea trofeului

Conform unor surse, cele trei mari candidate pentru ridicarea trofeului la EURO 2024 sunt Franța, Anglia și Portugalia.

Aceste 3 naționale au disputat 3 din ultimele 4 finale de EURO, motiv pentru care specialiștii din presa internațională consideră că una dintre cele 3 țări se va impune și la ediția din acest an.

Francezii sunt cotați cu prima șansă, îndeosebi grație evoluțiilor solide din campania de calificare.

7. Șansele României la EURO 2024

Britanicii de la publicația online Goal.com au întocmit un top propriu al favoritelor la câștigarea EURO 2024. Conform acestor sondaje, România este a 9-a favorită.

Surprinzător poate, țara noastră depășește în clasamentul menționat reprezentative cu loturi net superioare precum Serbia, Elveția sau chiar Germania.

Cu toate acestea, cred că nici cei mai înfocați suporteri ai României nu cred cu adevărat că România are șanse reale la câștigarea trofeului EURO 2024.

Rămâne doar să ne bucurăm de spectacol la viitorul turneu european ce va avea loc în vara și sperăm cu toții la o evoluție cât mai bună a tricolorilor în grupe și poate chiar depășirea acestei faze a  competiției.

Un lucru este garantat: spectacolul la absolut fiecare meci de la turneul EURO 2024. Arenele germane vor fi pline de spectatori care vor menține o atmosferă incendiară.

Vom vedea dacă au fost corecte calculele hârtiei și dacă trio-ul Franța-Germania-Portugalia va da câștigătoarea competiției, însă cu toții abia așteptăm luna iunie pentru a ne bucura de fotbal la cel mai înalt nivel.



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
Regina Letizia a Spaniei, GettyImages (4) jpg
FotoJetCeline jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg