3 destinații de top pentru o vacanță de neuitat

2 iunie, 2022

Vara aceasta, Grecia și Turcia rămân în topul destinațiilor de vacanță, oferind mixul perfect de servicii de calitate și atracții diverse. De aici vin și cele mai multe variante când vine vorba despre cele mai iubite locuri pentru petrecerea concediului – iar acestea sunt printre cele mai căutate:

Mykonos

image

Celebra insulă nu doar că își păstrează farmecul în ochii turiștilor sofisticați, ci este un adevărat magnet și pentru celebritățile de la Hollywood. Ceea ce înseamnă că locul se impune și ca o destinație costisitoare, un mix între tradițional și modern, de la clasicele mori de vânt din Chora până la magazinele brandurilor de lux. Dacă inițial au fost construite de venețieni pentru a măcina grâul, acum faimoasele mori de vânt din Mykonos nu mai servesc acestui scop, dar sunt emblema insulelor Ciclade, fiind adevărate vedete în fotografiile turiștilor. Mica Veneție este o altă atracție a insulei – în fapt, un cartier din apropierea portului, cu clădiri construite direct în apă. Tavernele de aici oferă cel mai spectaculos apus pe insulă.

image

Iar zona este cu adevărat unică – casele cu balcoane și terasele lor din lemn, sub care se sparg valurile, au inspirat mulți artiști. Străduțele albe ca spuma laptelui din centrul orașului Chora, cu magazinele lor de suveniruri, te vor cuceri și ele. Aici este inima orașului vechi din Mykonos, care, de altfel, este o insulă pe cât de celebră, pe atât de mică și cochetă. Iar locurile în care să-ți cheltui banii sunt cunoscute – taverna Nikos e unul dintre ele. La fel Paradise Beach Club și Cavo Paradise, acolo unde atmosfera de party începe să se simtă încă de la prânz. Plaja Paradise este, de altfel, printre cele scumpe din Mykonos – iar aici vei găsi și Clubul Jackie, cu adevărat legendar, unde petrec celebritățile. Dacă nu ești, însă, pasionat de zona de cluburi, ai alte atracții de vizitat la polul opus. Pentru mulți turiști, de pildă, Biserica Panagia Paraportiani este unul dintre locurile memorabile, fiind cea mai fotografiată dintre cele 400 de biserici de pe cuprinsul insulei. Și asta pentru că este veche de peste 500 de ani și ansamblul de azi reprezintă un cumul de cinci biserici într-una singură, fiind o structură cu adevărat unică.

image

Bodrum

image

Este considerat capitala distracției de pe coasta Mării Egee din Turcia și totodată un loc perfect pentru gurmanzi. Cu farmecul său ușor oriental, Bodrum este înțesat de restaurante unde poți încerca clasicele preparate turcești. În orașul vechi, în zona de port, te așteaptă și multe localuri unde vei savura pe săturate fructe de mare sau pește de diferite feluri. Aleile pietonale pavate, străduțele colorate de leandrii și atmosfera vibrantă din centrul vechi, bazarurile în care îți poți testa abilitățile de negociere, toate te vor cuceri. Iar atracțiile nu se termină aici. Castelul Sfântul Petru este cea mai impozantă construcție pe care o vei remarca în port – ridicat în secolul al XV-lea de către Cavalerii Ordinului Sfântului Ioan, este unul dintre monumentele Evului Mediu cel mai bine păstrate.

image

Castelul a fost numit Sf. Petru Eliberatorul, deoarece era singurul loc de pe coasta Asiei Mici în care se puteau refugia creștinii. Azi, construcția găzduiește Muzeul de Arheologie Subacvatică. Amfiteatrul din Bodrum, care datează din secolul al IV-lea, este o altă atracție istorică, ce oferă o priveliște spectaculoasă spre mare. Iar dacă atunci când te gândești la un loc celebru de vacanță și mori de vânt, spui imediat Mykonos, ei bine, și Bodrum are morile sale de vânt, vechi și pitorești, de prin secolul al XVIII-lea, situate în vârful unui deal, unde poți face fotografii memorabile la apus. Cât despre plajele din Bodrum, sunt în general mai înguste, iar cele din zona portului nu sunt neapărat cele mai bune. Nu aici vei găsi nisipul fin, dar vei găsi o atmosferă vibrantă, chiar lângă promenadă, unde terasele se îmbină perfect cu deschiderea spre mare. Întinderile cu nisip fin se află, în schimb, în satele și orașele din imediata apropiere. Cu întinderea sa de căsuțe cubice albe, ce coboară spre mare, și morile de care am pomenit, Bodrum își păstrează atmosfera turcească, dar are și ceva din aerul grecesc, îmbinând parcă cele două destinații.

Istanbul

Exotic și efervescent, Poarta dintre Est și Vest și cel mai mare oraș al Turciei se află și anul acesta în topul destinațiilor de vacanță Tripadvisor. Întinsă pe faimosul Bosfor, această fascinantă metropolă în care se contopesc Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Europa este alegerea ideală pentru cei care iubesc city break-urile. De la Moscheea Albastră, construită după ce otomanii au luat orașul de sub dominația Imperiului Bizantin Creștin, la Hagia Sofia și Palatul Topkapi, reședința sultanilor otomani timp de 400 de ani, dar și Marele Bazar, cea mai întinsă și mai veche piață acoperită din lume, sau Turnul Galata, toate sunt atracții emblematice ale Instanbulului.

istanbul jpg

Dacă îți dorești o vacanță care să îmbine adrenalina unui city break, în care trebuie să fii foarte organizat cu timpul tău pentru a atinge cât mai multe obiective turistice, dar și relaxarea unui sejur petrecut tolănit pe un șezlong la soare, privind marea, anul acesta poți încerca o variantă cu cele două ingrediente: o croazieră care să te poarte prin mai multe destinații. Nava Costa Venezia are anul acesta itinerarii care te poartă din Istanbul la Bodrum și Mykonos. Iar printre avantajele unui asemenea voiaj se numără varietatea locurilor vizitate, dar și costul atrăgător.

Dacă îți dorești o vacanță care să îmbine adrenalina unui city break, în care trebuie să fii foarte organizat cu timpul tău pentru a atinge cât mai multe obiective turistice, dar și relaxarea unui sejur petrecut tolănit pe un șezlong la soare, privind marea, anul acesta poți încerca o variantă cu cele două ingrediente: o croazieră care să te poarte prin mai multe destinații. Nava Costa Venezia, a companiei Costa Cruises, are anul acesta itinerarii care te poartă din Istanbul la Bodrum și Mykonos ori din Atena la Heraklion, Rhodos, Istanbul și Bodrum, în itinerarii de 7 sau 14 zile. Cu interioare inspirate de locuri faimoase din Veneția, 13 restaurante, lounge baruri, trei piscine, un water park și un adventure park, nava este un centru plutitor de distracție și relaxare care te poate purta de la o destinație de vacanță la alta.

Dacă ai la dispoziție un buget limitat, Mykonos, bunăoară, insula milionarilor, nu mai este o destinație greu de atins într-o croazieră, în care ai cazarea și transportul asigurate. Vei cheltui mult mai puțin decât atunci când alegi deplasări fragmentate cu avionul și cazări diferite, iar într-o astfel de vacanță, programul fiecărei zile este la îndemâna ta, combinând explorarea locurilor unde este acostat vasul cu relaxarea și divertismentul de la bordul navei. Punctul de plecare este portul Istanbul, care este în sine o atracție. Dacă te încumeți la un urcuș pe străzile înclinate, nu rata Turnul Galata, construit de genovezi în secolul al XIV-lea – vei avea parte de o panoramă de 360 de grade asupra orașului ce-ți taie respirația. Și nu părăsi portul înainte să savurezi cea mai bună baclava din tot Istanbulul: cea de la Hafiz Mustafa 1864.

Foto: Shutterstock, Getty Images



Recente pe Ok! Magazine

Kingdom of Judas jpg
5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg