Astypalea - Insula „fără fumuri”

22 octombrie, 2019
1 astypalea 7 jpg jpeg

În mijlocul Mării Egee, valurile au sculptat în țărm, cu mii de ani în urmă, această perlă turistică neșlefuită, devenită recent destinație #smokefre

Privită de sus, insula are forma unui fluture, iar plajele sunt scăldate de valuri accelerate de vânt. Căci, din depărtare, aceas- ta este un Mykonos în miniatură, al cărui centru, numit tot Chora, este dominat de mori de vânt. În 2018, Astypalea a devenit prima insulă din lume care împărtășește cultura smoke free, viziune susţinută și promovată de brandul IQOS. Insula are 1.200 de rezidenți și este vizitată anual de peste 160.000 de turiști, păstrându- și aerul sălbatic preferat de călătorii amatori de destinații mai puțin comerciale.

Ce înseamnă destinaţie #smokefree?

Recent, Astypalea a primit certificarea culturii smoke free din partea TUV Austria, după implementarea unei serii de acţiuni care vizează reducerea fumatului şi a consumului de ţigarete convenţionale. Pentru a celebra şi susţine iniţiativa Astypaleei, brandul IQOS, care împărtăşeşte aceeaşi viziune a unui viitor fără fum, a introdus conceptul de Smoke-Free Destinations. Insula a devenit, aşadar, prima din seria destinaţiilor care au scopul de a ajuta fumătorii să renunţe la ţigările convenţionale, prin promovarea acestui concept în zone precum aeroport, porturi, plaje, în centru sau chiar şi în hoteluri şi taverne. Spaţiile IQOS-friendly şi experienţele din această categorie oferă oportunitatea de a te bucura de natură, gastronomie şi de puritatea acestei perle a Mării Egee, fără a simţi mirosul fumului de ţigară, promovând traiul sustenabil şi conservarea mediului. 

4 astypalea 4 jpg jpeg

Astypalea se află la 350 km distanță de Atena și face parte din Insulele Dodecanese - un grup de 12 insule mai mari, la care se adaugă alte 150 de insulițe din largul Mării Egee. Doar 26 dintre acestea sunt, însă, locuite.

Deși accentul pe turism a fost pus în ultimii ani, această insulă își propune să se dezvolte și să ofere o destinație completă celor dornici de o experiență grecească autentică. Dacă ești interesat de aromele locale și experiențe culinare pline de savoare, află că insula este renumită pentru șofran, una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume, produs în munți și cules în fiecare an în noiembrie. La fel și condimentata salvie, ce crește pe coastă și care este folosită în multe preparate locale, sau mierea de lămâiță, folosită în prepararea delicioaselor deserturi grecești.

Cum ajungi aici?

Fiind considerat un Paradis ascuns al insulelor grecești, Astypalea nu este accesibilă foarte ușor, dar atmosfera insulei și tot ce vei descoperi aici merită distanța. Un zbor cu avionul de la Atena durează 45 de minute și costă în jur de 200 euro în sezon. Acestea sunt zilnice și sunt operate de companii locale de charter. Mai există posibilitatea de a parcurge distanța Atena – Astypalea pe mare, cu bacul. Un drum durează aproximativ 8 ore, poți veni cu mașina personală și poți închiria cabină cu pat contra sumei de 80 euro pe sens.

8 astypalea jpg jpeg

Unde te cazezi?

Insula oferă numeroase pensiuni autentice și boutique hoteluri cu prețuri între 40 euro – 100 de euro camera/noapte. Spre exemplu, la Pylaia Boutique Hotel te poți bucura de o piscină suspendată pe stânci, cu privire către golf, într-un decor minimalist cu accente luxury, acces la SPA și mic dejun tradițional. O altă variantă cu o privire spectaculoasă către Chora și Castelul Venețian este Chrysalis Boutique Hotel. De aici poți ajunge în centru în doar 10 minute pe jos și în trei minute cu mașina. Ambele hoteluri sunt locații IQOS friendly, dotate cu încărcătoare și device-uri care pot fi împrumutate de fumătorii adulți pe parcursul sejurului lor în Astypalea.

Cum te distrezi în Astypalea?

Insula nu este foarte mare, dar are numeroase plaje sălbatice și două plaje amenajate, încadrate în conceptul #smokefree, unde fumatul convențional nu este permis. Acestea se numesc Livadi Beach și Steno Beach, cu lagune cu apă limpede, posibilitatea de a face snorkeling și alte sporturi de apă, căci apa limpede este una dintre cele mai mari comori ale Ţării Zeilor. Zilnic te poți bucura de o plimbare în Chora, poți lua prânzul sau cina la tavernele ce servesc pește și fructe de mare proaspete sau poți vizita Castelul Venețian. Construit în 1413 de Giovanni Querini, acesta era menit să vegheze insula precum un Acropole de invaziile piraților. Arhitectura este, și astăzi, impresionantă, zidurile fiind păstrate, dar interiorul aproape complet distrus. Accesul se face pe o singură poartă, dar priveliștea îți taie respirația.

Simbolul insulei sunt cele opt mori de vânt renovate, ce domină Chora și care oferă unul dintre cele mai instagramabile cadre de vacanță. Atunci când nu te bucuri de mare și de soare, poți vizita Muzeul de Arheologie, ce spune povestea insulei din cele mai vechi timpuri până astăzi, Grota lui Drakos, în traducere liberă Peștera Dragonului, decorată natural cu stalagmite și stalactite colorate, fiind locul unde pirații își ascundeau comorile furate de la țărmuri.

Numeroase biserici cu turle albastre, ce amintesc de pitorescul Santorini, împânzesc insula și pot fi vizitate oricând. De altfel, majoritatea pământului aparține bisericii, iar dacă vrei să construiești ceva, chiria o vei plăti la parohiile locale.

6 astypalea 6 jpg jpeg

O vacanță în Grecia nu este completă fără experiențele culinare tradiționale. Și chiar dacă este o insulă mică, aici vei putea savura unele dintre cele mai gustoase preparate elene. La taverna Agoni Grammi, spre exemplu, pe lângă fructe de mare, poți încerca supa de pește, făcută după o rețetă unică, secretă, dar și pastele de casă cu ingrediente bio. Dacă dorești să te bucuri de o priveliște superbă deasupra mării, să savurezi cea mai proaspătă friptură de ton și să ciocnești un pahar de retsina, celebrul lor vin alb, acompaniat de sunetul valurilor, fă- ți o rezervare la Akti, un restaurant etajat, construit pe stânci, o altă locație IQOS friendly.

Articolul este realizat cu sprijinul IQOS şi conţine elemente publicitare.



Recente pe Ok! Magazine

Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg
5 stiluri de design care se potrivesc perfect cu o bucătărie open space jpg
Ghid de intretinere pentru prelungirea vietii masinii de spalat jpg
Cum să alegi aparatul de vidat potrivit pentru nevoile tale jpg
Cum să îți planifici călătoria perfectă cu ajutorul unui serviciu de închirieri mașini jpg
okaymagazine ro friteuza cu aer cald  jpg