Trei dintre cele mai comune probleme ale pielii

3 noiembrie, 2022
piele advertorial jpg

Pielea este cel mai mare organ al corpului, care îl acoperă și îl protejează de factorii dăunători.

Pielea îndeplinește numeroase funcții. Aceasta îți permite să simți anumite senzații (cum ar fi durerea sau plăcerea), ține departe bacteriile și virusurile, protejând organismul de infecții, contribuie la procesul de sinteză al vitaminei D ca răspuns la expunerea la soare, păstrează umiditatea în organism și previne deshidratarea.

Însă, pentru a-și putea îndeplini rolurile, pielea are nevoie, la rândul ei, de protecție.

Bolile de piele influențează starea de sănătate. Acestea pot provoca erupții cutanate, inflamații, mâncărime sau pete. Unele afecțiuni ale pielii pot fi genetice, în timp ce factorii de mediu, stilul de viață și rutina de îngrijire pot provoca altele. Tratamentul bolilor de piele poate include medicamente, produse cosmetice specifice sau modificări ale stilului de viață.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre cele mai comune probleme ale pielii.

Rozaceea

Rozaceea este una dintre afecțiunile pielii cu manifestare de lungă durată. Simptomele apar, mai ales, la nivelul feței și, cel mai adesea, sunt vizibile după vârsta de 30 de ani. Principala manifestare a rozaceei este înroșirea bărbiei, obrajilor, nasului și frunții.

Frecvența este mai mare în rândul femeilor, a persoanelor cu pielea deschisă la culoare, precum și a celor care au istoric familial de rozacee în familie. Pe de altă parte, bărbații care suferă de rozacee au, de cele mai multe ori, manifestări mai grave decât femeile.

Rozaceea este o boală cronică a pielii care afectează vasele de sânge și glandele sebacee și a cărei cauză nu este cunoscută însă.

Este important ca persoanele care suferă de această afecțiune să aibă o rutină corectă de îngrijire, în care să includă produse pentru piele sensibila, să nu se expună radiațiilor ultraviolete fără protecție solară, să evite activitățile fizice intense, precum și consumul băuturilor alcoolice.

Acneea

Acneea este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii. Estimările arată că peste 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani vor avea cel puțin o formă ușoară de acnee la un moment dat.

Vârsta este unul dintre factorii de risc pentru acnee. Adolescenții sunt expuși unui risc mai mare de a suferi de erupții acneice, în comparație cu persoanele adulte sau vârstnice. Acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că, în perioada pubertății, au loc numeroase schimbări hormonale. Astfel de modificări sunt frecvente și în timpul sarcinii, drept urmare și femeile însărcinate sunt în categoria de risc pentru a dezvolta acnee.

Totodată, genetica joacă un rol important în apariția acestei afecțiuni a pielii. Dacă părinții au suferit de acnee, posibilitatea ca și copiii să sufere de această problemă este mai mare.

Printre cele mai cunoscute simptome ale acneei sunt punctele negre și punctele albe (cunoscute științific sub numele comedoane), papulele și pustulele.

Eczema

Eczema este o altă afecțiune comună, atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Se numără printre bolile de piele cu manifestare de lungă durată (cronică), ceea ce înseamnă că simptomele eczemei pot să apară periodic. Se caracterizează, cu precădere, prin mâncărime (prurit) și înroșirea pielii (eritem). Cu toate că eczema este o afecțiune care poate apărea la orice vârstă, este mai frecventă în rândul copiilor.

Există mai multe forme ale eczemei, cea mai comună fiind dermatita atopică. De altfel, aceasta este și denumirea care se folosește în majoritatea situațiilor când se vorbește despre eczemă.

Dermatita de contact este o altă formă comună a eczemei. Aceasta apare, de regulă, când o persoană atinge substanțe care irită pielea sau provoacă o reacție alergică.

Tratamentul eczemei presupune, printre altele, antihistaminice și creme cu corticosteroizi, pentru a ține sub control și a reduce mâncărimea, precum și antibiotice, pentru tratarea infecțiilor.

Evitarea factorilor declanșatori, precum stresul, anumite săpunuri, praful și polenul, dar și o rutină adecvată de îngrijire a pielii sunt măsuri eficiente pentru a preveni eczema.

Simptomele bolilor de piele variază semnificativ de la persoană la persoană. Deși modificări la nivel cutanat pot apărea și în rândul persoanelor care nu suferă de boli de piele, orice schimbare fără o cauză cunoscută poate fi asociată unei probleme dermatologice și ar trebui verificată de un specialist, care poate prescrie un tratament adecvat afecțiunii respective.

Sursă foto: Freepik



Recente pe Ok! Magazine

books gifts 524166 png
Investiții mici, impact mare Cum să aduci un plus de confort în casa ta prin idei moderne de amenajare jpg
okmagazine ro lenovo yoga jpg
Top 5 beneficii ale achiziției unei asigurări RCA online jpg
geaca dama iarna jpg
Provocările premenopauzei  Impactul asupra somnului și metode de relaxare jpg
Lansare George Soare foto PR 2 jpg
Sebi Dascalu, Georgiana Ene si Gabriel Serban   MasterChef Romania 2024 jpg
Pietre semiprețioase jpg
Prințul Philip PR jpg
sarbatori intalnire familie parinti 5778892 jpg
transilvanian ninja 1 jpg
Steve Aoki jpg
okmagazine ro tv smart samsung  jpg
carte OK JPG
finabar524 png
poza 1 jpg
Espressoare manuale versus automate jpg