Trei lucruri pe care le "scapi din mână" mai ușor când ești freelancer
Pare că dacă ești freelancer ai câștigat lozul cel mare în ceea ce privește viața profesională. Lucrezi de acasă, ai timp cât vrei, ești și plătit pentru asta, ce poate fi rău? Mulți gândesc așa despre viața de freelancer. Realitatea nu este chiar atât de „roz”. Are și părți bune, dar are și unele dezavantaje, lucruri pe care poți foarte ușor să nu le mai ai sub control când devii freelancer.
Uite trei lucruri pe care poți ușor să le scapi din mână când lucrezi ca freelancer
Obiceiurile nesănătoase
Nu prea îți mai vine să te ridici când lucrezi din dormitor. Mănânci și fumezi în fața laptopului, că e mai comod. Nu puțini sunt aceia care spun că, de când lucrează de acasă, ca freelancer ori ca angajat în sistem work from home fumează mai mult, au dureri de spate mai mari sau kilograme în plus. Tocmai pentru că, din comoditate, își alimentează obiceiurile. În ce privește fumatul, ca să nu sporească și mai mult adicția, mulți au înlocuit țigara clasică cu una electronică, cu țigara electronică Vapepro de la Vaperia spre exemplu. Produce aburi, nu fum, și are un miros plăcut. Este o alternativă mai puțin nocivă la țigara clasică și practică într-un așa context, dar care vine, totuși, cu unele riscuri. Și ele trebuie luate în serios.
Timpul
Deși pare că timpul este de partea ta, și într-adevăr îți faci singur programul, tocmai asta te poate aduce în situația în care să lași mai ușor lucrurile "pe mâine". Dacă nu ai o rutină și un autocontrol, va fi tot mai greu să-ți gestionezi timpul. Mediul confortabil de acasă și unii factori care te pot distrage ușor de la ce faci pot să te încurce, mai rău decât să te ajute. Nu degeaba freelancerii ajung de multe ori să lucreze în weekenduri ori la ore la care alții se odihnesc deja. Poți să-ți faci singur programul, dar poți foarte ușor să-l dai cu totul peste cap.
Venitul
Ca freelancer, nu ai niciodată un venit stabil. Când lucrezi într-o companie, știi că la final de lună primești o anumită sumă de bani, și îți calculezi din timp cheltuielile. Când ești freelancer, nu prea se întâmplă ca aceeași sumă să îți intre în cont două luni la rând. Pot fi luni mai proaste și luni mai bune, în funcție de proiectele pe care le ai în lucru. Pentru că se întâmplă asta, apare un sentiment de nesiguranță cu care mai greu să trăiești în zilele noastre. Și dacă în privința programului stă în puterea ta să revii pe drumul bun când te pierzi, aici nu prea ai ce face dacă proiectele nu vin. Și se poate întâmpla să fie așa.
Este și bună și rea viața de freelancer, depinde cum o privești. Nu neapărat mai bună sau mai rea decât a unui angajat, pentru că ambele vin cu avantaje și dezavantaje, dar este mai liberă în alegeri, și când vorbim de a alege pentru ei, oamenii pot ușor să piardă controlul asupra lucrurilor. Când este ținută sub control, viața de freelancer este așa cum trebuie să fie.
Sursa foto: pexels.com