Trucuri simple de slăbit și detoxifiere după Sărbători. Le poți găsi chiar în frigiderul tău!
Te miști mai greu după mesele îmbelșugate de la finalul anului și vrei să-ți reintri în formă? Răspunsul îl poți găsi tot în frigider, dar numai dacă respecți câteva reguli.
Nicio sărbătoare românească nu pare completă fără preparatele tradiționalele, băuturile fine și deserturile decadent de consistente. Desigur, nimeni nu se așteaptă să îți calculezi caloriile tocmai la masa de Crăciun și Revelion, când treci de la un festin la altul și când nu-ți poți refuza rudele sau prietenii, care vor să îți ofere din specialitățile lor. Dar ce te faci când te trezești cu greutate în exces, oboseală, mahmureală, balonare și... multă vinovăție? Iată câteva sfaturi pentru slăbit și detoxifiere după Sărbători și revenirea la un program alimentar normal.
Micșorarea porțiilor
După ce ai avut, timp de două-trei săptămâni, un aport mai mare de alimente, răspunsul organismului va fi să-ți ceară o cantitate mai mare de hrană. Adu-ți aminte că nu trebuie să te ridici de la masă sătul și micșorează-ți porțiile în așa fel încât stomacul să primească o cantitate mai mică. Asta va facilita o digestie completă, mai rapidă și mai eficientă, iar tu nu te vei mai simți îngreunat sau fără vlagă, după masă.
Consumul de probiotice naturale
Când vine vorba despre digestie, probioticele sunt cele care au un aport de bacteriile sănătoase, ce controlează echilibrul florei intestinale. Fie că le iei din lactate fermentate (iaurt, kefir, sana) ori din murături, ele reduc simptomele de balonare, indigestie și constipație. Și, pe lângă faptul că au un conținut scăzut de calorii și grăsimi, cresc imunitatea organismului, care astfel luptă mai eficient împotriva infecțiilor și bolilor – cu beneficii dovedite nu doar în dietă, ci și în bolile de inimă și anumite tipuri de cancer.
Aport mai mare de lichide
Este una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a ne detoxifia organismul. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la eliminarea toxinelor și la recuperarea masei musculare. Ceaiul verde sau cu ghimbir, sucul de aloe vera, scorțișoara în apă fiartă, apa cu turmeric, apa caldă cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul și variante excelente pentru un boost de sănătate.
Preparate mai light
Dacă tot ai consumat smântână și maioneză de Sărbători, dă-o pe iaurt. Dacă ai făcut exces de sucuri, dă-o pe ceaiuri. Ai poftă de un aperitiv? Încearcă o salată aperitiv, căci frunzele, prin aportul lor de fibre, te satură imediat și, ulterior, ajută la digestia optimă a celorlalte alimente. Ai mânca o porție de carne? Nu o prăji, pune-o pe grătar sau la cuptor. Vrei și garnitură? Nu combina carnea cu cartofi sau orez, alege o porție de legume preparate la abur, o salată fresh sau una de murături. Vrei și desert? Lasă dulciurile și optează pentru fructe proaspete sau un pumn cu mix de nuci.
Alimente cu Omega-3
Ştiai că Omega-3 ajută și la senzația de sațietate, contribuind la controlul greutății corporale prin reducerea poftei de mâncare? Cele mai bune surse alimentare de Omega-3 sunt: peștele gras (somon, macrou, sardine, păstrăv, hering), semințele in și de chia, busuiocul, spanacul și nucile. Unde mai pui că, pe lângă controlul poftei de mâncare, e o substanță benefică și pentru funcționarea creierului, a inimii și a vederii.
Mai multă mișcare
Cei care au în rutina lor sportul, se vor întoarce mai repede la sala de fitness, pe bicicletă sau în parc, la alergat. Dacă ești, însă, din categoria celor care sunt mulțumiți să facă măcar cei 10.000 de pași pe zi, poate ar trebui să-ți repui aplicația în funcțiune și să te ții de ritmul acesta. Ca să nu o resimți ca pe o obligație, poți ieși la o plimbare prin parc, poți coborî cu o stație mai înainte sau poți parca mai departe decât o faci de-obicei. Joaca cu copiii sau cu animalele intră și ea la această categorie, la fel și orice altă activitate te solicită mai mult fizic. Important este să-ți crești efortul până într-acolo încât metabolismul să înceapă combustia depozitelor de grăsime, pe care le va transforma în energie.