Vă amintiți trupa Aqua? Făceau furori în anii '90. Barbie merge mai departe

4 august, 2022
Trupa Aqua jpg

S-au împlinit 25 de ani de când hitul Barbie Girl lua cu asalt topurile. Stilul bubblegum pop al trupei Aqua a făcut furori la sfârșitul anilor '90, la fel ca și intrigile amoroase dintre membrii săi.

Din câte se pare, artiștii pregătesc un nou album.

Trupa Aqua (2) jpg

Dacă nu cumva ai trăit pe altă planetă până acum, este imposibil să nu cunoști aceste versuri: „I'm a Barbie girl in the Barbie world/ Life in plastic it's fantastic.“ Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când trupa norvegiano-daneză Aqua a lansat hit-ul Barbie Girl, care i-a propulsat pe cei patru membri, așa cum singuri au recunoscut, „from zero to hero“. Devenind fenomen global instantaneu, piesa a doborât record după record și nu a dispărut niciodată cu adevărat din playlist-urile DJ-ilor din lumea întreagă.

De fapt, pregătește-te să auzi tot mai des acest cântecel. Datorită filmului Barbie, care se va lansa în 2023, cu Margot Robbie și Ryan Gosling în rolurile principale, melodia revine în forță. Atât de mare a fost impactul Barbie Girl, al treilea single al trupei, încât Aqua, deși a mai lansat apoi câteva melodii de succes - precum Doctor Jones și My Oh My – a intrat la categoria „one hit wonder“. Însă molipsitorul lor stil bubblegum pop cu siguranță va continua să recruteze fani. Asta deși, firește, are mulți dușmani în rândul celor care ascultă „muzică bună.“ În 2011, revista Rolling Stone și-a rugat cititorii să aleagă cel mai prost hit al anilor '90, iar aceștia au votat pentru Barbie Girl. Anul acesta, celebra publicație a revenit asupra clasamentului, declarând că „cititorii s-au înșelat. Barbie Girl este o capodoperă a stilului pop și sperăm ca oamenii să o asculte și peste 100 de ani“.

Trupa Aqua (2) png

Povestea trupei Aqua a început în 1989, cu primii doi membri, Søren Rasted (53) și Claus Norreen (52), cărora li s-a alăturat apoi rapperul René Dif (54), iar mai apoi solista Lene Nystrøm (48), remarcată de Dif în timp ce cânta pe un vas de croazieră. În 1997 au lansat primul album, Aquarium, și au cunoscut gloria mondială cu Barbie Girl, care i-a ajutat să devină cea mai de succes trupă daneză din istorie. La acest succes a contribuit, culmea, și procesul intentat de firma care deține brandul Barbie, Mattel.

Aceștia, deranjați de folosirea  păpușii într-un cântec cu puternice conotații sexuale, au dat în judecată casa de discuri a trupei. În 2002, judecătorul care se ocupa de caz i-a trimis acasă pe toți, sfătuind ambele părți să „se calmeze“. În mod încredibil, aproape un deceniu mai târziu, Barbie îi oferea bani trupei Aqua, cerând dreptul de a folosi piesa (cu versuri ușor modificate) într-un clip promoțional.

După Barbie Girl, însă, nimic nu a mai fost la fel. Albumul lansat în 2000, Aquarius, a fost un eșec, determinându-i pe artiști să declare capăt de linie. „Ne-am privit drept în ochi și am ajuns la concluzia că, cel puțin pentru moment, scânteia a dispărut“, au declarat ei pentru Billboard după destrămare. În 2007 s-au reunit, totuși, pentru un turneu, în 2011 au lansat al treilea album, Megalomania, iar în 2016 Claus Norreen a decis să-și părăsească colegii, pe motiv că nu se mai identifică cu stilul trupei. Ceilalți trei continuă să cânte și azi sub numele Aqua, ba chiar merg în turnee și se pare că pregătesc al patrulea album. De altfel, în 2021, au zburat din Danemarca în Mexico, la invitația unui festival de muzică care le-a cerut să cânte o singură melodie, Barbie Girl. Un drum de 26 de ore pentru a cânta o singură piesă și, desigur, o remunerație consistentă. Într-un interviu Rolling Stone de anul acesta, René Dif explica fenomenul: „Uneori avem un sentiment suprarealist când ne aflăm pe scenă. Te uiți la mulțime și vezi că majoritatea sunt adolescenți de 14, 15, 16 ani. Am scris piesa acum 25 de ani, te-ai aștepta să le vezi părinții în primul rând, dar nu. De câte ori cântăm, alți și alți fani înrăiți apar.“

Trupa Aqua png

Isteria din jurul trupei nu a fost declanșată doar de muzica lor, ci și de poveștile celor patru membri, mai ales de așa-zisul triunghi amoros format din Lene Nystrøm, René Dif și Søren Rasted. La drept vorbind, toți iubiții pe care i-a avut vreodată solista Lene au făcut parte din proiectul Aqua.

După ce până în 1998 a avut o relație de câțiva ani cu Dif, o vreme s-a iubit cu bodyguard-ul trupei, iar în 2001 s-a căsătorit în Las Vegas cu Søren Rasted, căruia i-a și dăruit doi copii, Billy și India, aflați acum la vârsta adolescenței. Cei doi au divorțat în urmă cu șase ani, iar în prezent Lene se iubește cu un tehnician din staff-ul Aqua. În interviul Rolling Stone, foștii soți explicau natura neconvențională a relației lor. „Ieșim adesea la cină în cupluri. Eu, iubitul meu, Søren și partenera lui. Suntem o familie mare și modernă. Iar René și Søren sunt cei mai buni prieteni ai mei“, declara artista, în vreme ce Søren completa:

„Am fost căsătorit 16 ani cu Lene, o iubesc de mor. De fapt, ne-am cumpărat apartamente în aceeași clădire, luna viitoare ne mutăm. Îmi dau seama că din afară sună ciudat, dar noi ne simțim foarte bine așa“.

În paralel cu Aqua, Søren și-a mai făcut o trupă, Lazyboy, pe care a fost nevoit să o redenumească Lazy B, după ce o firmă de canapele cu același nume l-a chemat în înstanță, în vreme ce Lene și-a încercat norocul cu un album solo, sortit însă eșecului.

Dacă despre Claus Norreen nu se mai știe mare lucru, în afară de faptul că locuiește în Lodra și remixează muzica altor artiști, sub pseudonimul de Danny Red, René Dif duce o viață evervescentă. Anul acesta, în primăvară, s-a căsătorit cu iubita cu 17 ani mai mică, Linet Jo, care lucrează, se pare, într-un restaurant. Cei doi au arta culinară ca pasiune comună, de vreme ce Dif, care mulți ani s-a luptat cu probleme financiare, și-a deschis la un moment dat o afacere cu burgeri. Dif a divorțat în 2014 de partenera de cursă lungă, un nutriționist cu care are și o fată, Mabel. Cântărețul a creat vâlvă în 2003 când, aflat într-o relație de cinci ani cu modelul Ibi Makienok, a făcut 30 de zile de închisoare pentru violență domestică.

În ciuda altercațiilor din cadrul trupei sau a furtunilor din viața personală a fiecăruia, cei trei membri rămași continuă să facă muzică împreună și azi. „Ne înțelegem chiar mai bine acum decât pe vremuri, deoarece ne-am maturizat și avem alte repere în viață. Nu ne mai enervăm unul pe altul din nimicuri, ca înainte. Suntem mult mai relaxați și ne simțim mai bine împreună“, s-a confesat pentru o publicație australiană Lene Nystrøm. Tot ea a dezvăluit pentru Rolling Stone că următorul album Aqua va fi tot în celebrul stil vesel bubblegum pop, în ciuda obiecțiilor din partea colegilor săi. Să fim serioși, nimeni nu așteaptă muzică dark de la Aqua“, a declarat artista, care, apropo, nu suporta păpușile Barbie când era mică.

Foto: Profimedia și Getty



Recente pe Ok! Magazine

5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg