Vacanţă... în roz

1 septembrie, 2015
fd94576bc5d616b0faa8bbb8b79c46ab jpeg

Natura e mereu surprinzătoare şi-i place să se joace cu formele şi culorile. Dar n-ai zice că o nuanţă precum rozul, atât de proprie florilor şi păsărilor flamingo, ar putea colora o plajă, un lac ori chiar un deşert

image

Plaja Pink Sands, Bahamas

Iubitorii de mare şi de soare vizează mereu la întinderile cu nisip fin, cel mai adesea alb sau auriu. Dar nu toate ţărmurile au aceeaşi culoare. Unele sunt conturate cu negru ori au tentă roşiatică, de la nisipul rezultat din măcinarea rocilor vulcanice ori a sedimentelor de marmură şi gresie. Există chiar şi plaje portocalii, bogate în minereu de fier, ori verzi, ce-şi datorează culoarea sedimentelor de bazalt. Plajele roz sunt absolut spectaculoase, mai ales în lumina difuză a apusului. Nisipul pare ireal, psihedelic chiar, culoarea fiind dată de recifele de corali, microorganisme, scoici sau alte depuneri care, de-a lungul timpului, au fost supuse procesului de eroziune. Harbour Island are cele mai lungi fâşii de plaje cu nisip roz din Bahamas, acestea fiind considerate şi unele dintre cele mai bune plaje din lume.

Cum ajungi: cu avionul, pe ruta Bucureşti-Londra-Miami-North Eleuthera, costă în jur de 1.500 €/pers./dus-întors, pentru rezervări făcute cu 6 luni înainte. Nu ai nevoie de viză pentru Bahamas, fiind suficient paşaportul valabil minimum 6 luni, dar vei avea nevoie de viză de tranzit de la ambasada SUA. Unde te cazezi: un sejur de 7 nopţi la Pink Sands Resort de 5 stele, cu mic dejun inclus, costă de la 1.225 €/pers.

image image image

Mai liniştită decât alte plaje din Bahamas, Pink Sands este perfectă dacă îţi doreşti să evadezi. E vestită pentru resorturile high-class, pentru shoppingul de lux şi pentru iahturile exclusiviste care ajung acolo. Totodată, zona este cunoscută ca una ideală pentru cei care doresc să facă scufundări. Pe insulă nu sunt maşini, majoritatea localnicilor folosind autovehiculele pentru deplasarea pe terenul de golf.

image
image
image image image

Pink Sand Beach (Barbuda), Santa Cruz (Filipine); Pink Beach Komodo (Indonezia); La Maddalena (insula Budelli, Sardinia); Harbor Island (Bahamas); Elafonissos şi Chania (Creta)

Lacul Hillier, Australia

Descoperit în 1802, e considerat a fi una dintre minunile acestui fabulos şi neobişnuit continent, alături de Uluru, „piatra sacră“, Marea Barieră de Corali sau Pădurea de eucalipt. Lacul colorează într-o nuanţă neaşteptată extremitatea insulei Middle, una dintre cele peste 100 ale Arhipelagului Recherche, aflat în largul coastei sudice a Australiei de Vest. Mărginit de depuneri albe de sare şi înconjurat de păduri verzi de eucalipt şi arbore de hârtie, lacul e separat de apele albastre ale oceanului printr-o fâşie îngustă de nisip alb. Văzută de la înălţime, suprafaţa izolatei întinderi de apă Hillier (600 m în diametru) pare glazura unei prăjituri lunguieţe. Oamenii de ştiinţă au bănuit că ar fi vorba despre unele bacterii sau alge care, în contact cu lumina soarelui, ar putea imprima o astfel de culoare, însă teoria a fost infirmată. La fel, s-a crezut că de vină ar fi concentraţia de săruri, dar testele au demonstrat contrariul. O altă teorie care este în curs de cercetare şi care ar putea explica „rozul“ este aceea că apa nu are o cantitate mare de nitraţi sau că sarea din jurul lacului reflectă lumina, dând naştere unei iluzii optice. Însă apa îşi păstrează nuanţă chiar şi atunci când este îmbuteliată sau mutată în recipiente.

image
image

pentru că se află la sud de coasta de vest australiană, va trebui să iei avionul pe ruta Bucureşti-Londra-Singapore-Perth (în jur de 1.000 €/pers./dus-întors, pentru rezervări făcute cu 4 luni înainte), iar de acolo, un charter sau autocarul spre Esperance. Viza se obţine online.

image

oferta constă în campinguri cu corturi (25 $/noapte), rulote şi căsuţe (90 $/noapte), dar şi la vile şi bungalow-uri (115 $/noapte).

Cum te distrezi: Odată aici îşi aveau cartierul general vânătorii de foci şi de balene (1820-1840) şi, la începutul sexolului al XX-lea, australienii extrăgeau sare din lac. De aproape un secol, insula şi lacul ei roz sunt netulburate de activităţile comerciale, fiind vizitate în special de biologi, naturalişti şi iubitori de bird watching. Turiştii obişnuiţi ajung să vadă acest lac doar din elicopter sau avion, din cauza restricţiilor ecologice, dar pot explora alte insule ale Arhipelagului Recherche, cu ajutorul navelor de croazieră ce pleacă din Esperance. O imagine inedită este cea a cangurilor care stau la soare nestingheriţi pe plaje. În Esperance, poţi vizita muzeul maritim, galeria cu obiecte din sticlă, dar şi cheiul unde obişnuiesc să vină foci şi lei de mare.

image

image
image
image

Alte lacuri roz: Pink Lake, Quairading Pink Lake şi Hutt Lagoon (Australia); Dusty Rose (Canada); Retba (Senegal); Salina de Torrevieja (Spania); Masazirgol (Azerbaijan).

Deşertul Wadi Rum, Iordania

Dunele de nisip rozalii de lângă Wadi Musa, la 60 km de Aqaba, formează una dintre nestematele Orientului Mijlociu. Numele Rum provine, cel mai probabil, de la rădăcina aramaică, ce se traduce ca „înalt“ sau „elevat“, făcând referire, desigur, la formaţiunile stâncoase tipice unui wadi. Fascinant datorită culorii sale neobişnuite, Wadi Rum e cunoscut şi drept Valea Lunii şi e considerat a fi casa beduinilor din tribul Zalabia. E inedit să vezi, într-o contemporaneitate invadată de coloşi de sticlă şi oţel, cum sute de locuitori trăiesc încă în corturi acoperite cu blană de capră, iar principalele lor ocupaţii sunt turismul şi alpinismul. De altfel, ei au reuşit să dezvolte un ecoturism ce astăzi e principala sursă de venit a comunităţii tuareg.

image

Pentru un bilet dus-întors pe ruta Bucureşti-Aquaba, cu escale la Budapesta şi Amman, vei cheltui în jur de 1.200 € pers./dus-întors.

image

într-un cort de pânză, în care sunt amplasate 2-3 paturi de câte o persoană. Este experienţa autentică pe care o poţi trăi într-un wadi. Iar un sejur de şapte nopţi cu micul dejun inclus la hotelul Coral Bay de 4 stele din Aqaba te costă aproximativ 390 €/pers.

image

       

image

Această zonă atrage un număr mare de turişti străini, în special iubitorii de alpinism care vor să se aventureze pe formaţiunile masive de rocă, dar şi pe cei care doresc să meargă în safari pe cai, pe cămile ori cu jeep-urile 4x4 sau, pur şi simplu, în excursii de-o zi de la Aqaba la Petra. Totodată, aici se găsesc mai multe urme ale civilizaţiei nabateene, care suscită interesul amatorilor de istorie. Iar o masă în deşert, încheiată cu un ceai tradiţional şi un spectacol de dans al localnicilor, are o savoare aparte.

image
image
image

Actualii regi ai Spaniei, Letizia şi Felipe, şi-au petrecut la Aqaba luna de miere.

image


Recente pe Ok! Magazine

Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg