Vacanță relaxantă la Athos. Experimentează Paștele pe Muntele ortodoxiei!

3 mai, 2024

Măcar o dată în viaţă, ortodocşii ar trebui să experimenteze o călătorie spirituală profundă şi să primească Lumina Învierii în cel mai ascetic loc din Grecia.

Muntele Athos se găsește pe brațul Athos al peninsulei Halkidiki din Greccia. FOTO: Shutterstock
Muntele Athos se găsește pe brațul Athos al peninsulei Halkidiki din Greccia. FOTO: Shutterstock

Pentru cei mai mulţi, Grecia este sinonimă cu vacanţele de vară trăite sub soarele puternic şi în briza sărată a mărilor Egee, Ionică şi Mediterană, în sunet de bouzouki şi pe ritmuri de sirtaki, acel loc prietenos şi atât de uşor de accesat de turiştii români. Pentru alţii, însă, Grecia este un Eden religios, leagănul vechii ortodoxii, care şi-a păstrat cu semeţie ritualurile bisericeşti, în ciuda deselor cotropiri ale turcilor musulmani. Deşi antagonice, aceste lumi se regăsesc pe aceeaşi fâşie de pământ, peninsula Halkidiki, însă dacă distracţia guvernează viaţa pe cele două braţe ale sale, Kassandra şi Sithonia, ecumenicul şi-a revendicat dreptul de-a ocupa al treilea braţ, Athos – o zonă complet interzisă femeilor şi accesibilă doar bărbaţilor care primesc „paşaportul“ de intrare (diamonitirion).

Astfel, între Ouranopolis şi Akra Pinnes, există un Stat Monastic autoadministrat cu capitala la Kareia, care este şi cel mai important loc de pelerinaj, după Ierusalim. Acolo, într-o pace ancestrală, își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1.500 de monahi ortodocși. Paradoxul este că, deşi vreo 70% dintre pelerinii care ajung acolo sunt români şi 70% dintre mănăstirile de pe Muntele Athos au fost construite de domnitori români, ca Neagoe Basarab şi Ştefan cel Mare, azi nu există nicio mănăstire românească, ci doar greceşti, bulgăreşti, sârbeşti şi ruseşti, românii având doar două schituri, Sfântul Ioan Botezătorul (Prodromu) şi Sfântul Dimitrie Valahu (Lacu).

Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul (Prodromu) de pe Muntele Athos. FOTO: Shutterstock
Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul (Prodromu) de pe Muntele Athos. FOTO: Shutterstock

De menţionat că, în primăvara anului 1939, tânărul diacon Zian Boca, care avea să devină părintele Arsenie Boca, a lucrat la treptele ce coboară spre Peştera Sfântului Athanasie Athonitul din apropierea schitului Prodromu. Şi, drept răsplată, a primit permisiunea de a copia Filocalia de la Prodromu, tradusă şi publicată mai târziu la Sibiu, sub forma primelor patru volume ale Filocaliei româneşti.

Deşi acolo s-ar afla Grădina Maicii Domnului, femeile nu au voie în peninsula Athos, pentru a nu-i ispiti trupeşte pe călugări. Totodată, sunt interzise şi oglinzile, pentru că acestea ar duce la „însingurare şi iubirea de sine“ – contrară iubirii pentru semeni şi pentru Dumnezeu, propovăduită de religie.

În preajma Paştelui, pelerinii din întreaga lume se adună în Săptămâna Mare în mănăstiri și chilii, pentru a se alătura Marii Sărbători a Învierii. Acolo Paştele este celebrat cu smerenie şi modestie, în timp ce în restul Greciei este sărbătorit cu fervoare, cu focuri de artificii, petreceri mari și muzică. Totuşi, cei prezenţi sunt surprinşi de frumuseţea şi fastul slujbei. Cântarea psaltică fără egal, podoabele bisericii, veşmintele cele mai de preţ pe care le îmbracă preoţii şi diaconii, mireasma de tămâie aromată, toate te fac să trăieşti pentru câteva ore în măreţia slujbelor de odinioară din fostul Imperiu Bizantin.

După slujba de noapte, călugării și pelerinii se așează împreună la masa de Paște, care constă în supă de pește, preparate din pește, salată, fructe, dulciuri tradiționale și vin. Festivitățile se încheie luni cu o procesiune solemnă a icoanei Maicii Domnului (Axion Estin de la Biserica Protaton, Karyes).

Cum ajungi la Muntele Athos?

Din Bucureşti, după un drum de 9 ore cu maşina (aprox. 700 km) sau un zbor de 50 de minute cu avionul (17-26 €/pers./dus), ajungi la Salonic, primul mare oraş după ce treci graniţa în Grecia, de unde urmează un alt drum, de 140 km, până la Ouranopolis.

Deși legat de pământ, Athos este practic accesibil numai cu feribotul, intrarea pe cale terestră nefiind permisă decât pentru autorități. Există, însă, şi o zonă turistică în regiune, accesibilă tuturor, până la intrarea oficială în Sfântul Munte.

Unde te cazezi la Athos?

Ouranoupolis este cea mai animată stațiune, cu restaurante, o promenadă la malul mării și o plajă cu nisip fin. Dacă preferi să stai chiar în Ouranoupolis și să ai totul la îndemână, poți sta la hoteluri de 2 (Hotelul Pyrgos) sau 3 stele sau poți opta pentru închirierea unui apartament sau studio. Acestea din urmă pot fi cu mic dejun inclus sau în regim self-catering.

Dacă te atrage mai mult o cazare all inclusive sau cu demipensiune, potrivită pentru familiile cu copii, orientează-te către resorturile din apropiere, precum Aristoteles Holiday Resort & Spa 4*, Akrathos Beach Hotel 4*, Eagles Palace 5*, Alexandros Palace Hotel & Suites 5* sau Xenios Theoxenia Hotel 4*.

Ce faci la Athos?

Brațul Athos este printre puținele locuri din Grecia care nu este atât de asaltat de turiști. Stațiunile sale liniștite (Ouranopolis, Nea Roda, Ierissos, Olympiada), plajele cu nisip fin, apa limpede și peisajul sălbatic, îţi asigură o vacanță relaxantă. Totodată, poţi face diverse croaziere pe mare, poţi vizita vestigiile arheologice și chiar satul unde s-a născut Aristotel (Stagira). Şi, cum puţini sunt aceia care au ocazia să pună piciorul pe Muntele Athos, poți face o plimbare cu barca de-a lungul coastei, admirând din larg magnificele mănăstiri de pe înălţimile stâncilor.

Clima blândă, mediteraneană, este perfectă pentru a-ți petrece vacanța aici și în afara sezonului turistic de vârf, care este în lunile iulie și august. La început sau sfârșit de sezon prețurile sunt mai mici, este mai puțină aglomerație în stațiuni și pe plaje, iar temperaturile sunt foarte plăcute.

OK! Travel Tips

» Feribotul şi bărcile rapide spre Muntele Athos pleacă din Ouranoupolis.

» Femeile nu au voie pe Muntele Athos!

» Permisul de intrare la Muntele Athos costă 25 €/pers. Zilnic se acordă doar 100 de permise pentru ortodocşi şi 10 permise pentru cei de altă confesiune creştină.

» 5 zile de pelerinaj costă 475 € (doar pentru bărbaţi!).

» Există croaziere spre faimoasa Blue Lagoon de pe brațul Kassandra sau până la sălbaticele plaje din Sithonia.

FOTO: ShutterstockRecente pe Ok! Magazine

Femeie blonda in fata oglinzii JPG
okmagazine ro jpg
Insula de 1 milion Kanal D JPG
Holy Molly x Zodier jpg
Connect R Arene 9 iun 2024 4678 jpg
zgarieturile fine nu vor mai fi o bataie de cap solu ii rapide i eficiente de detailing auto jpg
banner Publisol jpg
NEVERSEA Ziua Donatoruluo png
FotoJet Elisabeta și Jeanette jpg
Razvan Simion și Daniel Pavel nunți colaj jpg
Pepe și Yasmine nunta, Instagram (6) (1) jpg
Zrzut ekranu 2024 06 03 100706 png
Cum poti deveni un creator de continut de succes Top 3 sfaturi utile jpg
Vrei sà devi un jucÃtor mai bun Iatà de ce ai nevoie jpg
neversea foto facebook
mihaela bilic facebook jpg
Justin Bieber si Kim Kardashian, pe lista neagra a Ferrari   FOTO Instagram jpg
Femeie în top negru PNG