Val Gardena – Zăpadă, distracţie şi sport

19 ianuarie, 2016
6ac12e6c1b7aef94af9bfad7b99e82f0 jpeg

Pe fundalul impresionant al Dolomiţilor, se întinde unul dintre domeniile schiabile cu cea mai mare căutare din Italia, unde îţi poţi testa abilităţile de schior ori snowboarder.

image

Pentru cei care vor să „evadeze“ din paradisul austriac al schiului, dar care vor să aibă parte de aceleaşi condiţii prielnice sporturilor de iarnă, există un loc mirific în munţii Dolomiţi, la numai 100 km mai la sud de Innsbruck, dincolo de pasul Brenerro, ce leagă Austria de Italia, nu departe de oraşul italian Bolzano. Practic, o vale între stânci, orientată vest-est, numită Val Gardena, care strânge laolaltă câteva staţiuni (Ortisei, Santa Cristina, Selva di Val Gardena, Laion, Passo Sella) ce se înlănţuiesc una după alta, până la Cortina d’Ampezo. Masivele muntoase ce-o străjuiesc, Sella (3.152 m) şi Sassolungo (3.181 m), alcătuiesc o panoramă inegalabilă. Pantele lor însorite, versanţii abrupţi de stâncă şi maiestuoasele păduri de pin impresionează orice vizitator.

Regiunea este trecută în patrimoniul Unesco.

Val Gardena sau Gröden, în limba germană, este străbătută de râul Gardena, lung de 25 km, şi face parte din circuitul SellaRonda, conectata fiind cu imensa zona de schi Dolomiti Super Ski, ce însumează 1.200 de km de pârtii de schi şi snowboard. Cu un total de 175 km de pârtii şi 80 de instalaţii pe cablu, Val Gardena este renumită pentru turismul de schi, pentru concursurile internaţionale şi cupa mondială de schi alpin.

Cum ajungi în Val Gardena?

Situata în Tirolul de Sud, chiar în inima munţilor Dolomiţi, Val Gardena este accesibilă cu maşina, prin autostrada Brenner (A 22), la ieşirea Chiusa (sunt 1.600 km între Bucureşti şi Val Gardena). Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din Innsbruck (120 km) şi Verona (190 km), dar poţi veni şi dinspre München (300 km), Bergamo (270 km) ori Milano (350 km). Există şi conexiune cu linia ferată până în Bolzano, de unde poţi parcurge restul de 40 km cu autocarul.

Zona Bolzano, din care face parte si Val Gardena, e una din cele mai bogate zone ale Italiei.

Unde te cazezi?

Chiar în centrul staţiunii Selva di Val Gardena, la doar 300 m de „pista campionilor” (Ciampinoi), se află o adevărată oază de relaxare, destinate celor cu buget generos.

Hotel Boutique Nives de 4 stele

Hotelul Boutique Nives de 4 stele oferă camere spaţioase cu panorame incredibile, piscină acoperită, centru SPA (jacuzii, saună, baie turcească, masaj) şi un restaurant gourmet cu meniu tirolez. În full sezon, o cameră dublă deluxe, cu cadă cu vibromasaj şi WiFi gratuit, costă 404 €/noapte, preţ în care este inclus micul dejun şi un ski pass.

Hotel Boutique Nives de 4 stele

Hotel Boutique Nives are şi piscină cu apă termală.

Hotelul Diamant Active Wellness de 4 stele, din Santa Cristina, amplasat la 1,5 km de circuitul Sella Ronda, oferă condiţii bune celor cu buget mediu, o cameră putând fi rezervată la preţuri între 107 şi 134 €/noapte, cu demipensiune şi acces gratuit la piscina acoperită.

image

Hotel Diamant Active Wellness de 4 stele

image

Hotel Diamant Active Wellness are şi bazin de înot.

Cum te distrezi?

În total sunt 175 de km de pârtii foarte bine întreţinute, dintre care 52.5 km de pârtii albastre (pentru începători), 105 pârtii roşii (pentru avansaţi) şi 17.5 km de pârtii negre (pentru cei mai experimentaţi dintre schiori). Cea mai lungă pârtie de schi de aici are 8 km lungime, căreia i se adaugă alţi 98 km de trasee pentru schi fond (Selva di Val Gardena-Vallunga). Staţiunea dispune de o infrastructura de schi de invidiat, cu 81 de instalaţii de telecabină, teleferic şi telescaun, ce pot transporta până la 103.000 schiori/oră.

image

Începătorii se bucură în special de coborârile largi pe cale le găsesc la Ortisei şi Selva di Val Gardena, precum şi între Sellajoch şi Piz Sella. În timp ce cei cu ceva mai multă experienţă preferă pârtia de cupă mondială Ciampinoi (2.254 m), cu diverse porţiuni „negre“ cum ar fi renumita Sassolungo (3,5 km), ori pârtia de slalom de la Puflatsch, considerată şi cea mai dificilă. În SnowPark, snowboarderii se pot da după pofta inimii, iar numeroasele porţiuni de zăpadă adâncă sunt savurate la maximum de free-rideri.

image

Cu Dolomiti Superskipass poţi folosi toţi cei 1.200 km de pârtii şi 12 domenii schiabile, având acces şi la Sellaronda, spectaculoasa înconjurare de o zi a masivului Sella. Accesul este posibil direct din Selva di Val Gardena.

Plimbări romantice cu sănii trase d cai de munte.

Adrenalină cu săniile trase de câini husky.

Alte posibilităţi pentru petrecerea timpului liber sunt drumeţiile, snowmobilul, patinajul, săniuşul ori căţărările pe gheaţă. Foarte atractiv este complexul acvatic Mar Dolomit din Ortisei, unde poţi face saună, te poţi scălda într-un bazin în aer liber şi te poţi distra pe toboganul gigant cu apă.

Piscină cu apă termală.

Iar la centrul sportiv din Selva di Val Gardena poţi face o partidă de tenis sau de kegeln (un fel de bowling).

Meniuri masterchef, chiar pe pârtie.

Şi dacă toate aceste activităţi încă nu te-au obosit, poţi intra într-unul dintre localurile deschise până târziu în noapte: Luislkeller, Saltos şi Igloo. Dacă preferi o atmosferă liniştită, poţi merge într-unul din numeroasele restaurante, ce servesc specialităţi locale, influenţate de gastronomia germană şi de cea italienească.

Stridii, o adevărată delicatesă.

Pe lângă veniturile din turism, localnicii mai fac profit şi din comerţul cu obiecte de lemn, pentru care sunt vestiţi în Peninsulă: jucării, statuete, obiecte religioase. Există şi ateliere de tâmplărie, unde demonstraţiile de sculptură sunt o adevărată atracţie, mai ales pentru cei mici.

Concerte rock.

Fă-ţi timp să vizitezi pe îndelete şi Bolzano, un oraş medieval bine întreţinut, cu străzi înguste în centrul istoric, cu prăvălii cu vitrine atrăgătoare, cu shop-uri de lux şi magazine de designeri.

Cu cine te poţi întâlni?

Prinţul Albert de Monaco şi pilotul Fernando Alonso obişnuiesc să schieze pe pârtiile din Val Gardena, mai ales pe traseele cele mai dificile, destinate sportivilor experimentaţi. Şi să nu uităm că aici se întâlnesc toate starurile schi-ului internaţional, cu ocazia competiţiilor internaţionale.

Prinţul Albert de Monaco.

OK! Travel Tips

Sezonul de schi din Val Gardena este deschis din decembrie până în aprilie.

Cu Dolomiti Superskipass poţi folosi toţi cei 1.200 km de pârtii şi 12 domenii schiabile.

În toate „nodurile“ importante din domeniul schiabil Val Gardena/Alpe di Siusi ai acces gratuit la internet Wi-Fi.

Şcoala de schi din Ortisei e certificată ca fiind singura child friendly din regiune. Un curs complet pentru un copil pentru o săptămână, costă în jur de 450-550 € şi conţine şi masa.

Se vorbeşte în egală măsură şi italiană şi germană.

În sezonul cald, zona Selva Gardena este la mare căutare printre turiştii dornici călărie, pescuit, alpinism, mountain-biking sau Nordic Walking.



Recente pe Ok! Magazine

chiuveta  jpg
07 10 gentelman jack (1) jpg
lumanari aniversare femeie jpg
Colecția Oltre jpg
Charlotte Holmes, captură Youtube png
Iuliana Tudor foto PR jpg
1  prima poza jfif
V2 (1) png
Cafea cu lapte jpg
okmagazine ro (3) jpg
Cu OK! în Qatar jpg
Sfanta Cuvioasa Parascheva PNG
Bucharest Fashion Week jpg
KV InStore 1000x600px jpg
Top 3 moduri prin care po i atrage aten ia atunci când ie i în public jpg
Disney   1024 x 768 px jpg
untold 2024 FOTO FESTIVALUL UNTOLD jpg
masca metal detox  jpg