Vedi Napoli e poi Procida! Insula cu căsuțe pastelate și aromă de limone, noua descoperire a turiștilor

27 iunie, 2024

Cel mai mare oraș din Campania, unul pătimaș precum suporterii care se închină și azi Zeului Maradona, face o echipă minunată cu insula Procida, o fâșie de pământ cu aromă de limone, aflată la o aruncătură de băț de cea mai gălăgioasă urbe italiană.

Procida posibila deschidere 20240602 112221 jpg

De cum pui piciorul în Napoli, te izbesc traficul și gălăgia. Claxoane, strigăte, frâne bruște, iarăși claxoane, scutere care apar de unde nu te-aștepți, treceri de pietoni mai mult de formă, o nebunie simpatică pe care ajungi s-o înțelegi doar după ce consumi regulat acel espresso tare, băut shot, ca italienii cei veșnic animați. Capitala regiunii Campania și al treilea cel mai mare oraș din Italia, după Roma și Milano, Napoli este cel mai plin de viață loc pe care l-am vizitat în această frumoasă țară.

Chiar și-așa, mulți turiști îl aleg doar ca punct de plecare pentru vizitele în zone mult mai posh, precum celebra Coastă Amalfitană, aflată la circa o oră și jumătate distanță (chiar mai mult, în funcție de mijlocul de transport ales), sau în insulele Capri și Ischia, călătorii care se fac pe mare și durează circa o oră.

Ce faci în Napoli?

Crede-mă, ai ce face și ce vedea în orașul port de la Marea Tireniană! Rezervă-ți câteva zile și pentru acest oraș vechi de când lumea, una dintre cele mai vechi așezări urbane locuite continuu, despre care avem mărturii încă din secolul VIII înainte de Hristos! Dacă vrei vestigii antice, ai venit în locul care trebuie, dacă vrei clădiri impozante, poți vizita celebrele castele Nuovo (Nou) sau dell’Ovo (al Oului), ultimul așezat chiar pe mare, în Golful Napoli... Dacă ești o fire mai îndrăzneață, poți alege chiar și-o excursie la Vulcanul Vezuviu, aflat la doar 10 km distanță de oraș, iar dacă vrei să simți precum napolitanii, trebuie să mergi în Cartierele Spaniole.

Da, acolo se întâmplă totul, pe aceste străduțe în pantă, pline de orice, de la restaurante de familie de pe vremea lui bunicu’, acolo unde găsești tradiționala pizza Margherita la doar 5 euro, după o rețetă antica (așa cum e marketizată peste tot), salumerii în care ți se face un panino ca la carte - cu mozzarella locală - muzică, gălăgie, vecini ieșiți în fața casei și scutere care nu dau niciodată prioritate. Dar inima cartierului care și-a luat numele în urma dominației spaniole asupra Regatului Neapolelui este o... pictură murală a lui Maradona, realizată de microbistul Mario Filardi în 1990, pentru a marca al doilea Scudetto câștigat de echipa de fotbal din Napoli.

Cum te distrezi?

Napoli strada cartierul spaniol 20240530 180605 jpg

Cu toată lumea, turiști și localnici, lângă acest altar albastru, în aer liber, ridicat în memoria celui mai iubit fotbalist care a respirat în Napoli, argentinianul Diego. În fața zidului cu faimoasa pictură murală a lui Maradona ia naștere, în fiecare seară, o adevărată fiesta cu muzică și voie bună și cu o mulțime de oameni îmbrăcați în culorile echipei Napoli, cele mai vândute fiind tricourile cu numărul 10 pe spate.

Procida, mai puțin aglomerată și mai autentică decât Capri sau Ischia

Dacă pentru tine distracția înseamnă altceva, și anume acel sentiment de seninătate pe care ți-l poate da viața pe insulă, te poți desprinde oricând de vacarmul napolitan și merge pe una dintre cele trei insule din apropiere. Cea mai luxoasă e Capri, cea mai pitorească e Ischia, însă cea mai autentică este mai puțin cunoscuta Procida. O insulă aflată la o oră distanță de Napoli, dacă mergi cu o cursă regulată de ferry (circa 30 de euro dus-întors), care te va cuceri din prima cu surprinzătoarele ei case colorate și cu livezile bogate cu cele mai parfumate și mai mari lămâi pe care le-am văzut.

Platou de filmare pentru pelicule de Oscar precum Talentatul Mister Ripley și Poștașul, cocheta insuliță a fost și Capitala Culturală a Italiei în 2022. De fapt, peste tot pe zidurile clădirilor din orășelul cu străduțe înguste, cum altfel decât în pantă, sunt lipite postere cu imagini din filmul Il Postino/Poștașul, realizat în 1994 și care-a avut parte de-o dramă secundară celei din scenariu. Actorul din rolul principal, Massimo Troisi, a murit de inimă la doar 12 ore după ce s-au terminat filmările, o interpretare pe care acesta a făcut-o cu ultimele forțe și pentru care a fost nominalizat, post-mortem, la un Oscar pentru cel mai bun actor.

Procida marina 20240602 155951 jpg

Dincolo de această tragedie ce a marcat filmul pe care mulți îl leagă de insula Procida, acest loc este cu adevărat o veselie a simțurilor. Acel dolce far niente autentic italian se regăsește din plin pe insula cu o suprafață de doar 4 km pătrați. În 2017, The Telegraph a listat cel mai vechi port al insulei, Corricella, acolo unde fiecare casă este pictată într-o nuanță pastelată diferită, ca fiind al 11-lea dintre cele mai frumoase 19 sate din Italia.

Concluzia? Trăiește efervescent în cel mai zgomotos oraș din Cizmă și relaxează-te, apoi, printre lămâi și vulcani, pe plajele mai puțin sufocate de turiști ale celei mai noi descoperiri turistice din sudul Italiei. La vita è bella, într-adevăr, cu pizza, limoncello și mozzarella...

Foto: Dan Roșu



Recente pe Ok! Magazine

jeans 2 jpg
2 tatutu george mihaita tatutu webp
Obtine un zambet ca al vedetelor de la Hollywood cu fatete dentare Pretul nu mai este un impediment jpg
Femeie dormind, Pixabay jpg
Nepotul si bunicii stand pe canapea uitandu se la telefon 2489776393 jpg
calculator credit jpg
vacanță la mare  foto   Shutterstock jpg
bani euro pixabay jpg
Luna Plină a Lupului, Pixabay jpg
dieta   shutterstock 1936820239 jpg
Femeie stand ganditoare la geam 2292953975 jpg
mihai craiu jpeg
horoscop financiar jpg
clear cannabis p4q67XIT2aE unsplash (1) jpg
Gala Premiilor literare jpg
Planifică ți vacanța în Creta perfectă, în funcție de starea vremii! jpg
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
okmagazine ro prosecco jpg