Condens și mucegai pe perete - cum trăim cu inamici tăcuți în propria casă

10 octombrie, 2022
altecovent 9 jpg

În prag de iarnă începem să fim din nou îngrijorați de condițiile de mediu. Acum cu situația mai delicată a facturilor, a costurilor foarte mari ne gândim cu îngrijorare cum vom face față valului de frig.

Nu ne dorim nici să ne lăsăm afectați în privința calității vieții. Cu toate acestea, în timp ce mai toți își îndreaptă atenția spre sisteme fel de fel, care să fie mai rentabile la consum, nu trebuie să omitem ceea ce ține de mici corecții de climat.

Despre sisteme de ventilatie s-a tot vorbit și în timp ce unii se gândesc dacă merită să investească în sisteme noi pentru locuință, alții sunt deja orientați spre avantajele acestora. Un sistem de ventilație, fie el centralizat sau descentralizat, dacă include și un recuperator de căldură, aveți de câștigat. La propriu, pentru că acesta va face ceea ce este necesar pentru a nu reîncălzi aerul ventilat. Concret, recuperează o parte din căldură din aerul ce trebuie evacuat din interior. Așa se face că atunci când este introdus aer proaspăt de la exterior, acesta va fi deja parțial încălzit. Sistemul de încălzire nu va fi suprasolicitat, costurile nu vor fi mai mari, dar în același timp veți avea parte și de aer curat, climat optim în spațiile locuite.

Mucegai și igrasie care apar în mod constant?

Ați observat condens si mucegai pe perete. De ce apare și ce este de făcut? Ajunși în situația aceasta, este clar că situația este repetitivă și este nevoie de intervenție. Desigur, sunt soluții în comerț pentru a elimina mucegaiul. Acestea sunt însă doar soluții de moment. Includ tot felul de substanțe, unele toxice. Abordarea corectă începe de la cauza apariției acestor probleme și merge până la a remedia situația.

De ce apare mucegaiul? Această ciupercă microscopică apare în mediile unde există umiditate ridicată. Este uneori vizibilă, mirosul în spații unde mucegaiul persistă sunt de asemenea încărcate cu iz greu de suportat. Va fi responsabilă de debutul unor probleme respiratorii. Este un inamic tăcut care poate da dureri de cap, la propriu. Cât despre cauzele care ar duce la apariția mucegaiului și ar determina de asemenea și persistența acestei probleme vorbim despre:

●       Greșeli în proiectarea spațiului cu pricina

Chiar și în casele moderne pot să apară astfel de situații. Casele sunt proiectate să fie etanșe, ceea ce este bine în privința menținerii temperaturii optime în interior. Însă, nu același lucru îl putem spune despre ventilație. De asemenea, este posibil și să vorbim despre acele case orientate nu foarte practic, care nu dispun nici de multă lumină și căldură de la soare, umbrite mai mult sau despre inexistenta sau ineficienta izolare a pereților, despre punțile termice de asemenea.

●       Activități casnice diverse

În unele cazuri slaba ventilație vine pe fondul unor situații precum activitățile casnice realizate. Vorbim despre uscarea hainelor în interior, despre lipsa de ventilație în băi, despre gătit în spațiu deschis sau unde nu există ventilare optimă, despre îngrijirea plantelor în spații de locuit etc. Cu cât mai repede conștientizăm astfel de greșeli și nu le mai repetăm, cu atât mai bine, diferențele se vor vedea imediat.

●       Lipsa ventilației sau o precară ventilație

Un lung șir de situații ce ar putea determina apariția mucegaiului continuă și cu țevile fisurate, despre care poate încă nu știți, despre infiltrarea apei în pereți, despre fisuri în acoperiș, unde vor fi și pierderi de căldură și implicit scurgeri de apă pe tavanul locuinței. Astfel de situații determină în cele din urmă crearea condițiilor optime de dezvoltare ale mucegaiului.

Condensul

Este format adesea în locurile în care există diferențe mari de temperatură și o ventilație necorespunzătoare. Destul de des se observă condens pe marginea ferestrelor PVC spre exemplu. Poate să apară și pe pereți la fel de bine. Aerul umed neavând unde să fie evacuat se acumulează în spațiu și formează condensul.

Situația este similară și în cazul mucegaiului. Lipsa de ventilație sau ineficiența acesteia este  o problemă constantă.

Cu fereastra deschisă nu rezolvați problema

Am fost obișnuiți și învățați de mici copii să deschidem larg fereastra zilnic, încă de la prima ora a dimineții. Un flux de aer proaspăt introdus în încăperi înseamnă sănătate curată. Ei bine, lucrurile s-au mai schimbat. Pe lângă faptul că avem de-a face cu un nivel mai mare de poluare, atunci când deschidem fereastra și aerisim, pierdem și căldură. Trebuie să fim mereu prezenți în locuință, avem nevoie și de mult timp până când este aerisită corespunzător toată încăperea. Iată de unde s-a născut și nevoia de a avea la îndemână sisteme de ventilație care să automatizeze acest proces. Și au apărut!

Sisteme de ventilație cu recuperare de căldură sunt disponibile și la furnizorul Altecovent - cu pagina oficială Ventilatiecurecuperarecaldura.ro. Acestea fac parte din gama celor profesionale și vor fi alese în funcție de anumite caracteristici importante. Spre exemplu, contează suprafața și deci la ce volum de aer trebuie să facă față, dacă locuința sau spațiul cu pricina este în proces de construcție sau deja finalizat ori vorbim de o clădire veche. Nu în cele din urmă contează cum funcționează, cum se montează, de la ce brand producător este și prețul. Poate că acest clasament în cazul unora este schimbat, punând pe primul loc bugetul disponibil.

Un avantaj în plus îl veți avea colaborând cu echipa de la Altecovent și asta pentru că aici veți găsi profesioniștii care pot presta servicii complete. Vă consiliază, vă oferă un proiect personalizat cu două variante de sisteme de ventilație. Tot ei se vor ocupa de montaj, carotarile sunt incluse, punerea în funcțiune, mentenanță și service, după caz.

În gama disponibilă aici sunt sisteme de la Ventoxx, Aspira, getAir printre altele. În pagina oficială descoperiți prețuri, pachete complete, precum și sfaturi despre eficiența acestor sisteme. Cât despre mucegai și condens pe perete, după instalarea unor astfel de sisteme sunt povești date uitării, având în vedere că fluxul constant de aer proaspăt, filtrat vă ajută să obțineți un climat sănătos în interior.

Contact: info@ventilatiecurecuperarecaldura.ro - Corund, Harghita



Recente pe Ok! Magazine

5 sfaturi esențiale pentru întreținerea adecvată a frigiderului jpg
Sophie, Ducesa de Edinburgh, Profimedia (7) jpg
+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg