VIDEO Lux desăvârşit! Iată care sunt cele mai scumpe 10 proprietăţi din lume
Oare de ce nu ne mirăm că Regina Marii Britanii deţine nu una, ci două proprietăţi imobiliare prezente în acest clasament?
Ai putea crede că Buckingham Palace are o valoare inestimabilă. Aşa este, din punct de vedere istoric. Dar din punct de vedere imobiliar, e doar o vastă clădire… vandabilă. Asta presupunând că ea ar putea părăsi vreodată patrimoniul Familiei Regale britanice şi că cineva ar dispune de… 1,5 miliarde de dolari, pentru a intra în posesia ei.
Buckingham Palace
Situat în Oraşul Westminster, palatul este folosit pentru evenimente de stat şi pentru cazarea invitaţilor regali.
Iniţial cunoscut drept „Casa Buckingham”, clădirea care formează partea principală a palatului de astăzi a fost o casă construită pentru Ducele de Buckingham în 1705, pe care a Regele George III-lea a cumpărat-o în 1761 ca o reşedinţă privată pentru Regina Charlotte, şi a fost cunoscută drept „Casa Reginei”. De-a lungul secolului XIX-lea a fost mărită, în principal de arhitecţii John Nash şi Edward Blore, formând cele 3 colţuri din jurul curţii centrale.
În 1837, a devenit oficial Palat Regal al monarhului britanic la urcarea pe tron a Reginei Victoria, primul monarh care a avut reşedinţa permanentă aici. Ultimele modificări structurale au fost facute la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, incluzând faţada estică a palatului care cuprinde bine-cunoscutul balcon de unde Familia Regală salută mulţimile din Piaţa Victoria. Totuşi Capela palatului a fost distrusă bombele germane în Cel de-al doilea război mondial. În locul capelei a fost construită Galaria Reginei, care a fost deschisă publicului în 1926.
Interioarele originiale de la începutul secolului XIX, multe din care încă există, includ folosirea pe scară largă a foarte coloratei scangliola, albastru lapis şi roz la sfatul lui Sir Charles Long.Regele Eduard VII-lea a supervizat o parte din redecorări.
Încăperile de stat, folosite în ceremonii oficiale şi de stat sunt deschise publicului în fiecare an în August şi Septembrie, ca parte a Deschiderii de vară a Palatului. Uneori palatul este denumit colocvial ca „Buck House”.
Schimbarea gărzii la Palat
Spectacolul Schimbării Gărzii la Buckingham Palace se numără printre evenimentele cele mai căutate în capitala Marii Britanii. Şi deşi se desfăşoară constant, se pare că turiştii nu se mai satură de tot acest show ce îţi răpeşte jumate de zi de slalom printre obiective sau alte lucruri de interes major în Londra.
Garda Reginei (Queen’s Guard) este responsabilă cu paza palatelor Buckingham si St. James. Între orele 10 şi 16, santinelele se schimbă din oră în oră, apoi cei care intră la ora 16 stau în post până la ora 20, iar cei care intră la ora 20 stau până dimineaţa. Comandamentul porneşte defilarea de la St. James, iar în fruntea lui se află toboşarii şi stegarii. Fanfara este compusa din 35 de persoane şi însoţeşte noua garda ce vine spre Palatul Buckingham şi mai apoi se întoarce spre St. James cu cea schimbată.
Kensington Palace
Pentru cineva cu buget mai „restrâns“, complexul de la Kensington Palace ar putea fi mai atractiv, dacă s-ar pune vreodată în vânzare, acesta fiind evaluat la 222 de milioane de dolari. Ceea ce, însă, nu credem că s-ar putea întâmpla vreodată, de vreme ce este reşedinţa familiei regale britanice din secolul al XVII-lea încoace.
Iniţial, a purtat numele de Casa Nottingham, fiind construită pentru Contele de Nottingham. A fost achiziţionată de la moştenitor, care era secretar de stat al regelui William al III-lea, în 1689, pentru că regele şi dorea o reşedinţă în apropierea Londrei dar departe de aerul viciat al capitalei deoarece era astmatic. În acel timp Kensington era un sat în afara Londrei, dar mai accesibil decât Hampton Court.
Un drum particular se întindea de la Palat până la Hyde Park, destul de largă pentru ca să poată călători câteva trăsuri. palatul a fost îmbunătăţit şi extins de Sir Christopher Wren cu pavilioane ataşate la fiecare colţ de blocul central. Apoi, când Wren a reorientat casa cu faţa la vest, a construit aripile de nord şi de sud cu intrări separate. Grădina de la Kensington House a furnizat fructe şi legume pentru curtea de la Palatul St. James.
Aici, Regina Maria a murit de variolă în 1694, în 1702 William al III-lea a căzut de pe cal, după care a murit după scurtă vreme, iar Regina Ana s-a instalat în 1700, comandând Oranjeria şi o magnifică grădină în stil baroc, întinsă pe 121.000 m² . Tot aici s-a născut Regina Victoria şi Regina Mary, bunica actualului monarh al Regatului Unit.
În 1981, apartamentele 8 şi 9 au fost combinate pentru a crea reşedinţa de la Londra a proaspătului cuplu Prinţul şi Prinţesa de Wales, Charles şi Diana iar după divorţ a rămas reşedinţa Dianei, până la moartea sa din 1997. Fiii ei, Prinţul William şi Prinţul Harry, au mers la grădiniţa locală şi la şcoala primară din Notting Hill şi au crescut la Palatul Kensington.
Apoi, a fost reşedinţa oficială a Prinţesei Margaret (până la decesul din 2002) şi a Prinţesei Alice (până la decesul din 2004).
Astăzi este reşedinţa oficială a Ducilor de Cambridge, a Ducelui şi a Ducesei de Gloucester, a Ducelui şi a Ducesei de Kent şi a Prinţului şi Prinţesei Michael de Kent. În 2008, s-a anunţat că începând cu 2010 pentru a putea continua să trăiască în palat la apartamentul 10, Prinţul şi Prinţesa Michael de Kent trebuie să plătească o chirie de 120.000 £ pe an.
Câteva camere sunt deschise publicului pentru vizitare. Asta aşa puteţi să trageţi cu ochiul la încăperile luxoase în care trăiesc membrii familiei regale.
Iată care sunt şi celelalte 8 cele mai scumpe proprietăţi din lume.
Foto: pagina oficială