Cum să nu te păcălești când cumperi un telefon la mâna a doua

27 septembrie, 2022
telefon71 jpg

Vrei să-ți cumperi un telefon, dar nu vrei să cheltuiești o mică avere pentru unul nou?

Te-ai gândit să apelezi la varianta de telefoane refurbished, dar vrei să fii sigur că nu te păcălești și că plătești pentru un gadget care îți va fi de folos ani buni de acum încolo? 

Înseamnă că ai ajuns unde trebuie. În acest material ți-am pregătit toate informațiile care ți-ar putea fi de folos atunci când ai decis să-ți iei un smartphone recondiționat. Altfel spus, în rândurile de mai jos vei găsi toate criteriile pe care un telefon ar trebui să le atingă pentru a fi demn de investiția ta. Asta pentru că e posibil să ai îndoieli la acest capitol. Ceea ce e perfect normal.

Într-o piață aproape sufocată de anunțuri de vânzare a telefoanelor la mâna a doua, suplimentate de posibile fraude de care suntem convinși că ai auzit măcar o dată, e de înțeles faptul că ai putea fi circumspect. Și noi am fi. 

De aceea am creat un mic ghid pentru tine, care îți va fi de folos atunci când decizi să-ți cumperi un telefon refurbished. Iată la ce detalii va fi necesar să fii atent, dacă vrei să ai parte de o experiență plăcută. 

Sursa în care ai încredere

Începem cu sursa la care apelezi pentru viitorul tău telefon. Și nu știm ce veste mai bună ai putea primi decât cea că astăzi există recenzii pentru aproape orice produs sau serviciu către care te-ai putea îndrepta. 

Așadar, înainte de a face o comandă, verifică feedback-ul lăsat de clienții care au trecut pe acolo înaintea ta. De altfel, dacă site-ul de pe care te pregăteai să-ți cumperi un telefon nu are și secțiune de review-uri, te-ai putea gândi de două ori, înainte să introduci datele cardului tău. Asta pentru că e posibil ca platforma să nu fie una de încredere. 

În situația în care recenziile nu te încântă, ba chiar denunță faptul că telefoanele nu au ajuns niciodată la destinație sau că acestea aveau o calitate îndoielnică, poate ar fi bine să te orientezi către o altă sursă. 

De asemenea, nu-ți recomandăm să te îndrepți nici către site-urile de vânzare generaliste pentru acest tip de cumpărături, pentru că, din cauza volumului mare de anunțuri postate, e posibil ca administratorii acestora să nu le poată elimina în timp util pe cele care ascund o fraudă. 

Prețul

Ajungem și la, probabil, cel mai sensibil aspect atunci când vine vorba de cumpărarea unui telefon. Pentru că acest tip de gadget este unul în care investești o dată la trei, patru ani, mulți au impresia că un smartphone trebuie să fie neapărat scump.

Dar dacă ți-am spune că, apelând la o sursă de încredere, poți economisi până la 40% din costul unui telefon nou, ne-ai crede? Să luăm un exemplu.

Xiaomi Mi 11T Pro 5G, cu o memorie internă de 256GB, un telefon apărut pe piață anul trecut, costa la momentul lansării sale aproximativ 3.140 lei. Astăzi, prețul acestui model a scăzut până la circa 2.800 lei. În varianta ca nou, telefonul performant de la producătorul chinez costă astăzi nu mai mult de 2.159 lei sau 179 lei*, dacă îl cumperi în rate.

Cum ar putea fi mai avantajos un preț mai mare, pentru același dispozitiv care oricum nu mai e nou, ci ca nou, de îndată ce i-ai dezlipi folia de pe ecran?

Posibilitatea de a returna produsul  

Imaginează-ți că trec câteva zile de când ai primit noul tău telefon, dar n-ai reușit încă să te obișnuiești cu meniul sau dimensiunile sale. Ori poate pur și simplu te-ai răzgândit și vrei să-ți primești banii înapoi, pentru că ai pus ochii pe un alt model.

Dacă smartphone-ul la care te-ai hotărât să renunți e cumpărat de la o persoană fizică sau de pe un site pe care ai omis să-l verifici în amănunt, înainte de plasarea comenzii, cel mai probabil returul va fi imposibil de realizat. La fel și primirea banilor tăi înapoi. 

Pentru a fi sigur că scenariul ăsta va sta departe de tine, verifică neapărat ce politică de returnare are site-ul la care ai decis să apelezi pentru următorul tău telefon și care sunt condițiile în care ți-ai putea recupera investiția. Altfel, riscul pe care ți-l asumi este unul destul de mare.

Originea telefonului

Nu în ultimul rând, foarte importantă este și apartenența gadgetului, atunci când cumperi un telefon care nu mai e nou. Altfel spus, probabil nu vrei să experimentezi o vizită până la cea mai apropiată secție de poliție, pentru că telefonul pe care tocmai ai plătit cu toate economiile tale s-a dovedit a fi unul furat.

Verificarea codului IMEI devine, în această etapă, foarte importantă. Asta pentru că furtul de telefoane, chiar și în era în care mai toți avem activate aplicații cu GPS de localizare a smartphone-ului, este încă o practică des întâlnită.

Așadar, înainte de a plăti pentru un dispozitiv de acest tip, e indicat să verifici dacă nu cumva gadgetul va ajunge pe mâna poliției, iar tu vei rămâne și fără bani, și fără telefon, doar pentru că ai sărit peste acest pas. 

Dacă vei alege să cumperi un telefon de pe site-uri autorizate în vânzarea de smartphone-uri recondiționate, nu mai e nevoie să te preocupi de acest aspect. Specialiștii care fac telefoanele să arate ca noi verifică încă de la început dacă acestea sunt sau nu declarate ca fiind furate, înainte de a le da mai departe spre testare și, mai apoi, spre vânzare către viitorii cumpărători. 

Acestea sunt principalele detalii de care e musai să ții cont când cumperi un telefon recondiționat. Dacă informațiile de mai sus ți-au fost de ajutor sau pur și simplu le-ai găsit interesante, dă share acestui articol, să afle și prietenii tăi care e cea mai sigură cale să te bucuri de un telefon ca nou, cumpărat în siguranță, la un preț mai mult decât excelent!

*prețuri valabile la momentul scrierii acestui articol



Recente pe Ok! Magazine

okmagazine ro (1) jpg
Top 7 schimbari care te intineresc dupa 35 de ani jpg
Câine, Pexels (1) jpg
Emme, stânga, fiica lui J Lo și dreapta fiica lui Ben Affleck, Seraphina, Profimedia jpg
George Nicolescu (1) jpg
Rapid și SOS Satele 3 jpg
Penelope Cruz, Profimedia (3) jpg
okmagazine (2) jpg
cum sa ti ingrijesti pielea in sezonul cald jpg
Massif2024 0314 233659 R5AN3006 AN jpg
Bononia (2) jpg
la Oscar, Messi, cainele din Anatomy of a Fall   jpg
Cillian Murphy și soția Yvonne McGuinness, Profimedia  (1) jpg
kitty spencer jpg
West Side Story foto Disney Plus
familie fericire bucatarie jpg
OKMagazine (2) (8) jpg
IMG 7838 PNG