Interviu

Lorena Sârbu a cucerit SUA pe tocuri stiletto

Mă bucur de fiecare dată când descopăr un nume românesc în rândurile revistelor internaţionale sau menţionat pe covorul roşu. Până la finalul lui 2012, nu auzisem de ea, dar am remarcat semnătura ei alăturată unei creaţii purtate de Nicole Richie. Era una dintre ţinutele cele mai apreciate de criticii de modă. I-am citit numele scris eronat, eram sigură că e româncă. Am căutat-o pe internet şi m-am bucurat că mi s-a confirmat. Lorena Sârbu (34) este deja o vedetă în L.A. Îmbracă celebrităţi precum Eva Longoria, Emma Stone sau Sophia Bush, casa ei luxoasă apare în revistele de specialitate şi are o familie fericită alături de Toby Crabel, un om de afaceri american şi fiul lor, Andrei, în vârstă de opt ani. La începutul lui 2013, designerul a stat de vorbă în exclusivitate cu revista OK! şi ne-a spus povestea succesului. Aşa cum a înţeles-o ea, după 14 ani de trăit peste Ocean.

Când am descoperit numele tău în OK! Australia, te-am căutat imediat pe Google. Am descoperit că eşti din Timişoara şi am fost tare mândră. Cum ai ajuns să te stabileşti în S.U.A?

Lorena Sârbu M-am mutat aici în 1998, în Chicago. Am studiat comerţul în modă şi design la o şcoală de acolo. Visul meu a fost întotdeauna să devin designer, dar, în acelaşi timp, am vrut să învăţ cum se face acest business ca să ajung acolo. M-am mutat în Chicago împreună cu iubitul meu din liceu, care mă invitase să-l vizitez pe atunci. Tot român şi el. Am locuit împreună. Am rămas aici pentru oportunităţile pe care mi le oferea această ţară. Aveam 18 ani şi eram foarte dornică să învăţ, să studiez, să muncesc şi să-mi creez propria viaţă peste hotare.

Ţi-a fost greu? Ce îţi mai aminteşti din acea perioadă?

A fost o perioadă plină de provocări. A trebuit să lucrez part time şi să merg la şcoală, dar când eşti tânăr, resursele de energie sunt mari, iar entuziasmul meu vizavi de rămasul în S.U.A. şi-a spus şi el cuvântul. La şcoală, mi-a plăcut mult şi mi s-a confirmat pasiunea pentru design. Atunci mi-am dat seama că cel mai mare vis al meu era să am propria linie vestimentară.

Orice lucru începe cu un vis şi se întâmplă cu un scop. Îţi mai aminteşti la ce visai în adolescenţă, cum îţi desenaseşi viitorul?

Încă de pe la 14 ani îmi „ameninţam“ părinţii (râde) că voi pleca în America. Ei erau foarte surprinşi, dar le spuneam mereu că sunt mult mai multe oportunităţi acolo şi că acolo îmi doresc să trăiesc. Voiam să fac ceva creativ, iar designul mi-a îndeplinit visul.

Ce ai învăţat din această „experienţă americană“?

Sună aşa funny ideea asta de „experienţă americană“. Am învăţat că, deşi oportunităţile în domeniul modei sunt mult mai mari aici, trebuie să munceşti direct proporţional cu succesul, să înţelegi că trebuie să faci sacrificii şi să îţi cunoşti foarte bine priorităţile. Familia este pe primul plan şi abia apoi meseria mea. Deci îmi este foarte greu să găsesc mereu un echilibru între ele. În America, oamenii care muncesc mult sunt foarte darnici, înţelegători şi ştiu că dacă faci ce îţi place vei reuşi. Eu am o viaţă împlinită. Aici mi-am întâlnit soţul, aici l-am născut pe fiul meu, aici mi-am descoperit pasiunea şi sunt fericită, mulţumită.

Dacă nu ai fi ales designul, ce meserie ai fi avut?

Aş fi fost psiholog terapeut. Am început să studiez psihologia la Universitatea din Timişoara şi mereu mi s-a spus de către familie şi prieteni că sunt înzestrată. Deci dacă afacerea asta nu va mai merge, mă întorc la studii şi mă apuc să practic psihoterapia.

Îţi aminteşti care a fost prima celebritate pe care ai îmbrăcat-o?

Bineînţeles! E vorba despre Shohreh Aghdashloo, o actriţă superbă din Iran, care a şi câştigat un premiu Emmy în 2009 şi a purtat la ceremonie rochia mea. Nu voi uita niciodată acel moment. Eram electrizată, satisfăcută şi umilă, în acelaşi timp. Nu mă aşteptam să mi se întâmple asta.

Cum ai început acest business? Cine te-a susţinut, cine ţi-a dat cele mai bune sfaturi?

Am început afacerea deschizând două magazine de retail. Soţul meu m-a ajutat şi m-a ghidat. El este cel mai bun prieten al meu, persoana pe care o iubesc şi o respect foarte mult.

Unde pot clienţii să găsească creaţiile tale?

În showroom-urile din New York sau din L.A.

Atunci când creezi ceva pentru o vedetă, o cunoşti personal sau iei legătura cu stilistul?

Pe unele le cunosc personal, depinde de situaţie. Dar majoritatea mă contactează prin intermediul stiliştilor, cu care am o relaţie minunată şi pe care îi ador.

Dacă aş vrea să cumpăr o rochie de la tine, cât m-ar costa?

Preţul variază între 2.000 $ şi 12.000 $ şi pot fi găsite în magazinele Bergdorf Godman din New York, Saks New York şi Huston, Saks Dubai şi în multe alte magazine din lume.

Ai ajuns până în prezent să-ţi prezinţi colecţiile la Săptămâna Modei din marile capitale ale lumii?

Am câte o prezentare, de două ori pe an, pe artera principală din Park Hyatt Vendome, dar şi la showroom-ul meu. Am un director executiv, se numeşte Ida Pedrotti, care se ocupă de vânzări şi de evenimente.

Intenţionezi să-ţi extinzi afacerea şi în România?

Îmi doresc foarte mult asta, acum că am reuşit să pun pe picioare afacerea din America.

Ce părere ai despre ceilalţi designeri care au reuşit la Hollywood: Maria Lucia Hohan sau Dana Budeanu?

O cunosc pe Maria Lucia, e foarte talentată. Înainte să creez propria linie vestimentară, vindeam o parte din creaţiile ei la mine în magazine. E minunată! Pe Dana Budeanu nu o cunosc, dar îi admir creaţiile în reviste. Cred că amândouă sunt foarte bune în ceea ce fac.

Spune-mi care sunt pasiunile, hobby-urile tale…

Îmi place foarte mult să meditez în timpul liber.

Ce plăceri vinovate ai, pe ce ai cheltuit cel mai mult?

Mi-am cumpărat o haină de blană Alaïa şi o geantă Birkin by Hermès.

Cum l-ai cunoscut pe actualul tău soţ?

Ne-am cunoscut în Chicago, prin intermediul unor prieteni. El lucrează în domeniul finanţelor şi are o firmă lângă Chicago. Avem împreună un fiu, Andrei, de opt ani.

Cum vă petreceţi timpul liber? Unde mergeţi în vacanţe?

Mergem des în vacanţe toţi trei. Destinaţia favorită este insula St. Barts şi ajungem acolo în fiecare an.

Dar în România cât de des ajungeţi?

Înainte veneam mai des, dar de când sunt ocupată cu afacerile, ajungem o dată pe an.

Care e primul lucru care îţi vine în minte când te gândeşti la Timişoara?

Parcul Rozelor sau Catedrala din Centru. Este oraşul cel mai apropiat de inima mea, oraşul meu de suflet.

Cum ai defini succesul tău într-o singură frază?

Pasiune, dedicaţie şi multă muncă, toate într-o balanţă echilibrată.

Staturile care îi poartă ţinutele

Eva Longoria, Britney Spears, Carmen Electra, Carry Underwood, Minnie Driver, Nicole Ritchie, Blake Lively, Kelly MacDonald sunt doar câteva dintre starurile hollywoodiene care îmbracă pe covorul roşu creaţiile Lorenei Sârbu. Însă românca noastră nu se opreşte aici. Pe lângă vedetele care le afişează pe covorul roşul, designerul face piese vestimentare pentru Saks Fifth Avenue, Hugo Nicholson şi Hirshleifer.

Foto: Marcel Indik, guliver/getty images/rex features, arhiva personală