Dosarele VIP

Maria Callas, drogată şi abuzată sexual de Aristotel Onassis. Dezvăluirile uluitoare dintr-o nouă carte, bazată pe scrisorile ei secrete

Maria Callas, drogată şi abuzată sexual de Aristotel Onassis. Dezvăluirile uluitoare dintr-o nouă carte, bazată pe scrisorile ei secrete

O biografie bazată pe scrisori de-ale ei nepublicate până acum scoate la iveală aspecte necunoscute din viaţa sa

""Callas poate a dominat scena muzicală ca artistă, dar femeia Maria Callas a fost o victimă", spune Lyndsy Spence, autoarea noii cărţi "Cast A Diva: The Hidden Life of Maria Callas". Marii soprane i s-au dedicat până acum 30 de biografii, dar Lyndsy Spence a reuşit să scoată la lumină lucruri noi, la 44 ani de la moartea lui Callas - şi asta pentru că a avut acces la scrisorile acesteia care rămăseseră neanalizate până acum într-o arhivă de la Stanford University, California. Corespondenţa ei cu soţul şi agentul ei, Giovanni Battista Meneghini, arată că Maria era o femeie foarte supusă. "Era submisivă, iar asta contrasta cu marea artistă, cu imaginea ei publică. Iar când ai această latură submisivă, atragi în viaţa ta bărbaţi abuzivi", spune Lyndsy, referindu-se la Meneghini, dar şi la Aristotel Onassis şi chiar la părinţii ei.

Totuşi, autoarea cărţii susţine că nimeni nu a abuzat-o aşa cum a făcut-o magnatul grec Onassis - a torturat-o emoţional şi fizic în timpul relaţiei lor, înainte să o părăsească brutal pentru Jackie Kennedy, cu care s-a însurat  în 1968. Dincolo de scrisorile divei, Spence a consultat şi jurnalul unei prietene apropiate de-ale lui Callas, din care reiese că Onassis i-ar fi administrat sistematic artistei un sedativ hipnotic numit metacualonă, cunoscut şi ca Mandrax, de care a devenit dependentă. Astfel, Onassis ar fi putut obţine ceea ce dorea de la Callas, care, peste latura ei submisivă, fiind şi sedată, accepta orice îi cerea acesta. Aşa s-ar putea explica de ce Maria a marşat şi la cererile lui sexuale numite depravate de Madame Claude, matroana de lux a Franţei în anii ''60 şi 70, care a povestit că faimosul cuplu a apelat la serviciile damelor ei de companie cu doleanţe care au făcut-o până şi pe ea să roşească. Dacă Maria ar fi fost perfect conştientă, nu ar fi acceptat acele lucruri - aceasta este concluzia autoarei cărţii. De aceea a acceptat şi faptul că Onassis apela frecvent la damele lui Madame Claude şi atunci când era singur. Dintre franţuzoaicele din reţeaua de prostituţie, Aristotel prefera fetele androgine, foarte slabe - de aceea Maria şi-a dorit să arate exact ca acele fete. Şi pentru că ea, de fapt, avea tendinţe de îngrăşare, începuse să ţină o dietă drastică foarte periculoasă, doar pentru a se încadra în tiparul lui erotic de dominator. Onassis emana un magnetism sexual căruia Maria nu i-a putut rezista - şi de fapt, aşa s-a şi lăsat cucerită la început, când el se lăuda că aborda orice femeie ca pe o potenţială amantă. 

Dincolo de abuzul psihic, acesta era abuziv şi fizic cu Maria. "Oamenii cred că ei au avut o mare poveste de iubire, dar se pare că Onassis a fost la un moment dat la un pas s-o omoare, de cât de tare a lovit-o", spune autoarea cărţii. Ulterior, i-a făcut cadou o bijuterie preţioasă pentru a obţine împăcarea. Se obişnuise cu acest ciclu al abuzurilor urmate de cadouri. În plus, Callas avea deja fondul dependenţei de droguri înainte de a-l cunoaşte pe Onassis - la New York îl întâlnise pe Max Jacobson, poreclit Dr. Feelgood, cel care le furniza vedetelor metamfetamină. Treptat, relaţia cu Artistotel s-a deteriorat grav, până într-acolo încât acesta a lovit-o la un moment dat chiar în faţa mai multor invitaţi. "Nu erai bună decât pentru sex. Acum nici pentru asta nu mai eşti bună", i-a strigat atunci, umilind-o. Fiecare umilire o arunca şi mai mult înspre dependenţa de pastile şi diferite substanţe. Aşa şi-a petrecut Maria Callas şi ultimii ani ai vieţii, după ce s-a retras singură la Paris, torturându-se cu regrete. A murit la doar 53 de ani, în 1977, în urma unui atac de cord.
Foto: Profimedia, Getty Images

Comentarii

Modifică Setările