News

Mătuşa lui John Lennon, dezvăluiri tulburătoare despre Yoko Ono: ”Era o pitică otrăvitoare!”

Mătuşa lui John Lennon, dezvăluiri tulburătoare despre Yoko Ono: ”Era o pitică otrăvitoare!”

Asta spunea mătuşa lui John Lennon. La 38 de ani de la asasinarea artistului, o nouă carte dezvăluie detalii nebănuite despre relaţia lui cu Yoko Ono

Considerată responsabilă de faptul că legendara formaţie The Beatles s-a destrămat, Yoko Ono a avut mereu o umbră asupra imaginii sale, atrăgând încă de la prima ei apariţie alături de Lennon valuri de antipatie. Însă noua carte, Being Jonh Lennon: A restless Life (foto jos), semnată de Ray Connolly, o transformă într-o scorpie obsedată de artistul pe care a ajuns să-l manipuleze. Astfel, potrivit volumului, Yoko l-ar fi urmărit peste tot pe John şi i-ar trimis tot timpul scrisori pentru a-l cuceri. Iniţial, Yoko voia să-l convingă să sponsorizeze un eveniment artistic pe care ea îl organiza. Agresivă, imună la respingere şi avidă de bani, cum o descrie cartea, Yoko fusese poreclită „pitica otrăvitoare” de către mătuşa artistului ucis pe 8 decembrie 1980.

„Ea era un artist asiatic avant-gardist prea puţin cunoscut, care îşi propusese să devină celebră pe un alt continent şi nu i-ar fi putut reuşi asta mai bine decât asociindu-se cu Beatleşii, mai ales cu Lennon, care era bogat şi urmărit la fiecare mişcare de presă”, scrie Connolly. Pentru a-l cuceri, Ono îi trimitea tot felul de scrisori, printre acestea şi extrase din nişte poeme erotice semnate de ea: „Amestecă în ceaunul creierului tău cu un penis până când lucrurile sunt bine mixate. Plimbă-te. Fumează tot ce poţi, inclusiv părul tău pubian”, suna unul dintre acestea.

Îmbătat de poemele ei, lui John i se părea că el devenise publicul şi ea vedeta. Nu mai întâlnise pe nimeni ca acea micuţă japoneză  ciudată, care-l urma peste tot  şi-i scria oriunde se afla - inclusiv la ashramul yoghin din Himalaya, unde Lennon se dusese cu soţia lui, Cynthia.

Finalmente, rockerul i-a cedat, hotărând să divorţeze de Cynthia, cu care avea un copil. Yoko era la rândul ei măritată cu producătorul Anthony Cox. Dar până când divorţurile au fost finalizate, cei doi deveniseră un cuplu celebru, iar JohnandYoko se transformase într-un brand. El insista ca ea să fie prezentă în studioul de înregistrări, împotriva voinţei celorlalţi Beatleşi. Iar ea, deşi se ştia tolerată, apărea la studio spunând că nu-i place rock-ul deloc, dându-şi cu părerea şi făcându-le sugestii…

Între timp, influenţa ei asupra lui John crescuse, fiindcă ea a fost cea care i-a adus prima oară heroină… Totuşi, cu toate eforturile ei de a-l ţine legat, prin 1972, iubirea lor intrase într-un impas. Pentru a revitaliza lucrurile, Yoko i-a găsit lui Lennon o amantă de 22 de ani – pe chinezoaica May Pang, cu care, însă, lucrurile au decurs mai bine decât ar fi crezut Ono. Astfel, Lennon a plecat cu May în Los Angeles, unde au trăit 18 luni.

Disperată că stratagema ei începuse să funcţioneze împotriva ei şi că-l va pierde, Yoko a continuat să-l caute, telefonându-i şi de 10 ori pe zi. La un moment dat, i-a spus că a găsit un leac prin care-l va face să se lase de fumat: hipnoza. Acela a fost pretextul care l-a adus din nou alături de Yoko. Nu se ştie ce s-a petrecut în timpul acelei şedinţe de hipnotism, dar ulterior Lennon n-a mai fost acelaşi… A părăsit-o pe May şi a revenit în braţele lui Yoko, de data aceasta dependenţa de ea adâncindu-se.

Yoko i-a dăruit un fiu, pe Sean (foto jos) - apoi ea a preluat controlul finanţelor lui Lennon, devenind managerul său. De atunci, John a început să fie văzut tot mai rar în public, pentru că, deşi nu realiza asta, controlul lui Yoko îi era complet nefast: îşi pierduse inspiraţia, nu mai putea compune…

“Yoko îl ţine închis”, spunea rockerul de la Rolling Stones, Mick Jagger, citat în carte de Connolly. Lennon devenise anorexic şi fără vlagă… În căutarea inspiraţiei, a plecat cu barca din Cape Town în Bermuda. La întoarcere, s-a declarat revigorat şi gata de a compune un nou album. Dar n-a mai apucat să facă asta: pe 8 decembrie 1980, a fost împuşcat de Mark David Chapman chiar la întrarea în blocul din Manhattan în care locuia…

Foto: Getty images

Comentarii

Articole asemănătoare

John Lennon & Yoko Ono, naked love

News

John Lennon & Yoko Ono, naked love

John Lennon ar fi împlinit 75 de ani. Află detalii despre viaţa legendarului Beatles!

News

John Lennon ar fi împlinit 75 de ani. Află detalii despre viaţa legendarului Beatles!

Pe 9 octombrie ar fi împlinit 73 de ani. Muzicianul britanic pe care preşedintele american Richard Nixon a vrut să-l deporteze din cauza campaniei lui puternice împotriva războiului din Vietnam ar cânta şi azi, cu aceeaşi convingere, hitul său, „Give Peace a Chance“.

John Malkovich reinterpretează portrete faimoase: de la Marylin Monroe la John Lennon şi Dali 

News

John Malkovich reinterpretează portrete faimoase: de la Marylin Monroe la John Lennon şi Dali 

Zilele trecute, o serie fotografică extraordinară, cu marele star de 60 de ani în rolurile principale, avea să facă ocoul internetului. Talentul de-a interpreta orice personaj celebru l-a convins pe fotograful Sandro Miller să realizeze o serie excepţională ca omagiu al fotografilor ce le-au surprins pe marile legende de-a lungul vremii,

WP no category

Kurt Cobain şi John Lennon

readuşi la viaţă într-o reclamă la o bere

Cum arată mezinul lui John Lennon?

News

Cum arată mezinul lui John Lennon?

Unul dintre copiii fostului lider al trupei Beatles, anume Sean Lennon, fiul lui şi-al artistei japoneze Yoko Ono, tocmai a împlinit 38 de ani. Iată cum arată acum.

News

Cum arăta John Lennon la 26 de ani?

La 32 de ani de la moartea sa, continuă să apară imagini inedite cu liderul formaţiei Beatles, fără colegii săi de trupă Paul McCartney, George Harrison sau Ringo Starr.

FOTO Cine vrea insula lui John Lennon?

News

FOTO Cine vrea insula lui John Lennon?

Cine poate pune la bătaie 300.000 de euro se poate înscrie pe lista posibililor cumpărători ai Insulei Dorinish, care a aparţinut starului Beatles încă din anul 1967.