Vedete

Mel Gibson e "patron de biserică". Cum arată lăcaşul de cult privat din Malibu FOTO

Mel Gibson e "patron de biserică". Cum arată lăcaşul de cult privat din Malibu FOTO camera-retro icon Vezi galeria 2 poze

De la ecranizarea Bibliei la lansarea unui nou cult religios, cineastul încearcă să-şi impună propria viziune asupra religiei la Hollywood.

Uitaţi de acel Mel Gibson dur din Lethal Weapon, Mad Max ori The Expendables. Şi de acel Mel Gibson violent, alcoolic şi afemeiat, care şi-a terorizat cei opt copii şi partenerele de viaţă. Suntem martorii schimbării sale la faţă, odată cu reîntoarcerea sa la Dumnezeu. Căci, după un deceniu în care Hollywoodul l-a marginalizat pentru caracterul său homofob, misogin, antisemit şi rasist, limitându-i accesul la marile scenarii, actorul a găsit o altă cale de-a se reabilita: cea a iubirii.

Timp de 12 ani s-a gândit cum ar putea realiza Patimile lui Hristos (2004), filmul independent care a avut cele mai mari încasări din vânzarea biletelor la nivel mondial, 441 de milioane de euro şi în care a jucat şi actriţa Maia Morgenstern. În timpul „creaţiei“, frecventa Alcoolicii Anonimi şi începuse să citească Biblia, concentrându-se asupra pasajelor în care erau descrise patimile lui Iisus. „Am început să-mi imaginez cum ar fi putut să fie. Nici un om nu ar fi putut să supravieţuiască unei asemenea torturi“, a declarat ulterior. Dar, în ciuda succesului regizoral absolut, Gibson continua să se lupte cu proprii demoni.

Puţini ştiu că, tot în acea perioadă, cineastul a cumpărat în Malibu un teren de 4,5 hectare, pe care a construit... o biserică privată. Situată pe un deal în Agoura Hills, de-a lungul celebrei şosele Mulholland, construcţia în stil mediteranean, înconjurată de o vastă grădină cu plopi şi măslini, serveşte drept lăcaş de cult – unul nerecunoscut de Biserica Catolică - , dar şi drept cămin pentru tatăl actorului, Hutton Gibson, un catolic fervent ajuns la vârsta de 100 de ani. Interiorul bisericii poate primi până la 400 de enoriaşi, are un altar simplu şi, în exterior, o statuetă reprezentând-o pe Fecioara Maria. Alături se află o casă parohială, în care seniorul Gibson este îngrijit nonstop de membrii aşa-numitei Biserici a Sfintei Familii.

Presa de peste Ocean notează că biserica lui Gibson ar fi înghiţit 37 milioane de dolari din averea lui, de 12 ori mai mult decât clădirea romano-catolică a arhidiocezei din New York – un alt motiv pentru care catolicii o consideră o sfidare la adresa religiei. În fapt, membrii acestui cult relativ nou se opun schimbărilor survenite în politica Bisericii catolice încă din anii ’60, iar regulile lui amintesc de riturile ultra-religioase, având o utrenie în limba latină, în spiritul catolicismului de secol al XVI-lea, şi impunându-le femeilor să poarte fuste lungi şi să-şi acopere capul. Şi, de bună seamă, cultul lui Gibson are destui adepţi tradiţionalişti, care vin să se închine în biserica din Agoura Hills, fortuită cu ziduri groase şi supravegheată de camere video şi agenţi de pază. Una dintre ei e fiica sa, Hannah, care, chiar în această capelă, şi-a unit destinul cu Kenny Wayne Shepherd, în 2006, şi şi-a botezat cei trei copii.

Modifică Setările